Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '19

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kazakistan ve Turizm

Orta Asya bölgesinde ekonomik gelişmesi ve uluslararası ilişkilerdeki atılımlarıyla ön plana çıkan Kazakistan’ın bu yazımızda başka bir özelliğinden, turizm potansiyelinden bahsedeceğiz. Gerçekten de bu husus Kazakistan’ın pek bilinmeyen bir özelliğidir. Oysa Doğu’da Çin ve Rusya gibi iki büyük gücün arasında Türkiye’nin neredeyse 3,5 katı büyüklüğünde ve dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi konumundaki Kazakistan’ın geniş bozkırlarında görmeye değer önemli doğal güzellikler, kültürel özellikler ve tarihi mekânlar bulunmaktadır.

Turizm uzmanları Kazakistan’ın büyük şehirlerindeki sokakların birçok Avrupalıya çok geniş ve hatta boş bir yer gibi görünebileceğinin, ancak, özellikle dikkat etmeye değer olan asıl şey, Kazakistan'ın çok yönlü doğası olduğunu söylemektedir. Genelde turistler bir seyahate çıktığındaya sahilkıyılarındadinlenmeyiya da vahşi ormanlar veya çöllerde gezinmeyi tercih ederler. Fakat onlarınhepsini bir arada görebileceklerini hayal edemezler. Oysa bu imkân Kazakistan’da fazlasıyla mevcuttur. Burada, kilometrelerceuzanan bozkırları ve yüksek dağları ve güzel gölleri görebilir, kayak merkezlerinde dinlenebilir ve hatta ormanda yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Kazakistan bunun dışında tarih ve kültür meraklıları için de önemli mekanları içinde barındırmaktadır. Örneğin, Güney Kazakistan (Almatı, Jambıl, Güney Kazakistan ve Kızılorda Eyaletleri) önemli abidevi yapıların olduğu bir bölgedir. Taraz’da Ayşa Bibi, Karahan’ın Türbesi, Babaca Hatun, Türkistan şehrinde Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin türbesi gibi. Yesevi türbesinin bulunduğu ve tarihi İpek Yolu’nun üzerindeki Türkistan şehri 2018’de eyalet merkezi olmasından sonra gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Uzay uçuşlarının yapıldığı meşhur Baykonur yine bu bölgede Kızılorda’dadır. Bu bölge sağlık, eğlence, avcılık, dağcılık, dağ kayağı ve paten için benzersiz iklim koşulları sunmaktadır.

Kazaklar Türklerin yüzyıllar boyunca sürdürdükleri konargöçer hayatın son temsilcilerinden biri olmalarına rağmen modern dünyanın yerleşik hayatını da içselleştirmişlerdir. Bunun en güzel kanıtını bağımsızlıktan sonra inşa ettikleri güzel başkent Nur-Sultan (eski adıyla Astana) şehir mimarisidir. Şehrin planı ve görüntüsü en tecrübeli turistleri bile şaşırtıyor: çeşitli şekillerde uzun boylu cam binalar ile açık renklerle boyanmış apartman bir arada bulunuyor ve bu binaların hemen yakınlarındaki anıt, park ve meydanlar bir bütünlük ve ahenk içerisinde yer alıyor.

Nur-Sultan şehri sadece mimari yapısıyla değil, uluslararası alanda önemli toplantılara ev sahipliği yapmasıyla da ön plana çıkıyor. Son dönemleri Suriye krizine çözüm toplantıları için Astana Süreci olarak Türk gazetelerinde yer alan başkent Dünya Dinleri Liderleri Kongresi, AGİT Zirve toplantısıyla adını dünyada sıkça duyuruyor. Şehir ayrıca uluslararası ihtisas sergisi EXPO-2017'ye de ev sahipliği yaptı.

Bu sebeple, Nur-Sultan'a yalnızca Kazakistan’ın siyasi, idari ve mali merkezi değil aynı zamanda “Avrasya'nın kalbi” de isimlendirmesi yapılmaktadır. Bu unvanlara sahip başkentin iş turizmini sevenlere kesinlikle hitap ettiğini de söyleyebiliriz.

Ülkenin 1997 yılına kadar başkenti olan Almatı şehri de önemli gezi merkezlerindendir. Dünyadaki popüler tatil yerlerinden bahseden TripAdvisor veya Lonelyplanet gibi çoğu site şehirden övgüyle söz etmektedir. Şehir dağlarla çevrili, sanki doğa onu her yönden izliyor gibi görünüyor. Şehrin muhteşem manzarasını görebileceğiniz bir eğlence parkı ve özel görüntüleme platformlarıyla donatılmış Kök-Töbe’ye (Göktepe) tırmanabilirsiniz.

Almatı'nın ortasında, geniş bir alanda, bilinen tüm bitki türlerinin temsil edildiği cumhuriyetin en eski Botanik Bahçesi var: çam, ıhlamur ve akçaağaç sokakları, Japon bahçesi, tayga ve hatta tropik bitkiler bile ekiliyor. Derinliklerinde bir çiçek serası var. Kuşlar ağaçların yüksek yerlerinde yuva yapar, sincaplar daldan dala atlar.

Şehir merkezinebir saatlik mesafade - yüksek dağ pateni pisti, temiz hava ve doğal manzaraları ile ünlü Medev kayak merkezi bulunmaktadır. Onun daha yukarısında ise Alatav’ın (Aladağ) eşsiz tabiat görünüşüyle Shymbulak yer almaktadır.

Almatı gezisi Charyn Kanyonu'nu ziyaret etmeden tamamlanmamalıdır, çünkü burası gerçekten harika bir yerdir. Burada bulunan birçok turist, Charyn nehri boyunca uzanan bu muhteşem kayaların ruhunu gerçekten yakalayabildiklerini belirtmektedir. Kanyon bölgesinde, bu arada, çok fazla hayvan ve Buzul Çağı dönemlerinden gelen benzersiz bitki çeşitleri de bulunuyor.

Ayrıca Türk tarihinin en eski deviri olan Sakalara ait önemli mezar buluntusu ve Altın Adam’ın bulunduğu Esik Kurgan’ında Almatı’da olduğunu söylemeliyiz.

Ülkenin batısında Hazar Denizi kıyısında herkesi hayran bırakan cami ve anıtlar var. Bunlar Mangyshlak yarımadasındaki Beket-Ata, Şopan-Ata ve Karaman-Atayeraltı camileri, Omar-Tur türbesi, “Bökey Orda” tarih müzesi kompleksive eski yerleşim “Sarayçık” şehrinin kalıntılarıdır. Hepsi yüzyıllar öncesinden bizlere tarihi sırları veriyor gibidir.

Son yıllarda dünyada kültür ve eğitim turizmininplaj ve spordan daha çok rağbet gördüğünü dikkate aldığımızda Kazakistan’ın turizm açısından önemi daha iyi anlaşılır. Sizinle aynı gezegende yaşayan insanları,özellikle de kardeş halkların tarihlerini, yaşamlarını, kültürlerini ve geleneklerini tanımak çok daha ilginç olacaktır. Bundan dolayı, kesinlikle Kazakistan keşfedilmeye değer bir ülkedir.

 

 
Toplam blog
: 22
: 124
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

  Mesleğim tarihçi. Özellikle Türk dünyası tarih ve kültürü üzerine araştırmalar yapıyorum. Tarih..