Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '08

 
Kategori
Sağlık
 

Keçi Boynuzun Kullanım Alanları

Keçi Boynuzun Kullanım Alanları
 

Keçi Boynuzu (Harnup)


Keçiboynuzunun Çok Farklı Kullanım Alanları


Keçiboynuzu kullanım alanı çok fazla olan bir bitkidir. Keçiboynuzunda meyveler hasat edildikten sonra bir ay kadar kurumaya bırakılır. Kuruyan meyve ya doğrudan yada çerez ve hayvan yemi olarak tüketilir. Eğer bu şekilde tüketilmeyecekse kuruduktan sonra çekirdek ve etli kısım birbirinden mekanik yöntemlerle ayrılarak farklı endüstrilerde hammadde olarak kullanılmak üzere ayrılır. Söz konusu endüstri alanları gıda (gıda yanında bu kapsamında yer alan şifalı bitki olarak), tekstil, kağıt ve petrol endüstrileridir.

Gıda Endüstrisinde: Keçiboynuzu zamkı, sakızı ve türevleri stabilizör ve kabartıcı etkilerinden dolayı dondurma üretiminde, özellikle domuz eti ürünleri için ( salam vb.) katkı maddesi olarak; konserve et ve balık için yoğunluğu arttırıcı katkı maddesi olarak; soslara, jölelere, şuruplara, meyve konsantrelerinde stabilazör olarak, pasta ve çöreklerde kullanılan keçiboynuzu zamkı ise ürünün gevşekliğini ve bayatlamasını önleyen, kek ve büskivilerde ise yumurtadan tasarruf parçalanmadan kesilebilme ve kolayca taşınabilme özelliği kazandırmaktadır. Keçiboynuzu meyvesi şeker kamışından daha çok şeker içerir. Çekirdeği alınmış keçiboynuzu ağırlığının %52'si şekerdir. Keçiboynuzu pekmezinin sağlıklı yaşam prensiplerinde insan sağlığı için önemi ayrı bir çalışma konusu olacak kadar detaylandırılabilir. Ayrıca kakao ve kahvenin kullanıldığı tüm alanlarda ikame edicidir. Keçiboynuzu kahvesi kafein ve teobramin türü maddeler içermediği için kalp, mide ve sinir rahatsızlıkların olanlara önerilir. Ayrıca keçiboynuzu unu (Har-Un) hem pasta sanayinde hem de kakao yerine kullanılabilen doğal şeker içeriği, düşük kalorisi, kolestrol bulundurmaması ve ucuz olması nedeniyle tercih edilmektedir.

Gıda kapsamında yer alarak şifalı bitki olarak: Sindirim sistemi bozukluklarında (diare), gastrit, karaciğer ve özellikle de akciğer, diş ve diş etleri rahatsızlıklarında, kolestrol düşürücü olarak, kas gelişiminde ve de yüksek enerji potansiyeli nedeniyle doğal doping olarak kullanılmaktdır.

Tekstil Endüstrisinde: Keçiboynuzu zamkı ve türevleri pamuklu dokumalarda eşit geçirgenlik, sabit nem ve düz satıh elde etmek yanında alkaliye dayanıklı ve yoğunluğu arttırıcı olarak her çeşit boyacılıkta, baskıda kalınlaştırıcı etkisi ile eşit renk dağılımı ve boyanın dokuma tarafından kolay emilmesinde kolaylık sağlayıcı olarak kullanılmaktadır.

Kağıt Endüstrisinde: Keçiboynuzu zamkı, kağıdın dökülmesinde zaman ve enerji kaybının önlenmesini sağlamaktadır. Böylece kağıt hamurunun drenaj oranında artış olmakta ve daha yüksek makine hızı sağlamaktadır.

Petrol Endüstrisinde: Sondaj operasyonlarında keçiboynuzu zamkı en etkili koruyucu katkı maddesi olarak, derin tuz tabakalarının sondajında veya tuzlu suda çalışma durumlarında su kaybını ve çamur yoğunluğunun azalmasını kontrol etmektedir.

Keçiboynuzu tüm bu kullanım alanları dışında; matbaacılıkta, kozmetik sanayinde, kibrit yapımında, mobilyacılıkta, dericilikte (tabaklamada), fotoğraf filmlerinin emülsiyonunda, deterjan ve plastik sanayinde, sigara endüstrisinde tütüne lezzet vermek için, patlayıcı madde yapımında, seramik endüstrisinde tutkal olarak ve diş macunu yapımında yoğunlaştırıcı olarak kullanılmaktadır (1)(3).


Faydaları :

Keçiboynuzu nefes darlığına karşı oldukca etkindir. Özellikle bazı alerjik astım rahatsızlıklarında daha da etkindir. Yineguatr rahatsızlığından nefes darlığı çekenlerde de olumlu sonuçlaralınmıştır. Ayrıca sigara içenlerde de nefes açıcıdır.

Gallik asit gibi sağlık açısından yararlı, çok fonksiyonlu bir kimyasalihtiva eder. Antianaljezik, antibakteriyel, antioksidan, antiviral, antiseptik, antikanserojen, antiastimatik, antibronsitik, antialerjik, antihepatoksik, imünostimülant, kansere karşı koruyucu, bronşları genişletici gibi essiz özellikli bir kimyasaldir.


Akciger ödeminde iyileştirici etkisi vardir.
Balgam söktürücü özelligi kuvvetlidir.
Akciğer kanserini önleyicidir. Ancak tedavi edici degildir.
Hareketli sperm sayısını arttırarak erkeklerde bu problemin giderilmesinde yardımcı olur.
Iktidarsızlık çeken erkeklerin bu rahatsızlıklarının giderilmesinde faydali olur.
Akdeniz anemisinde kronik bir şekilde devam eden kilo alamama probleminde yardımcı olarak kilo aldırır.

Nefes darlığının tedavisi için kullanılacak keçiboynuzu kürünün hazırlanması ve uygulanması

Orta büyüklükteki 6-7 adet keçiboynuzunu soğuk ile iyice yıkayın. Daha sonra kırarak bunların herbirini 4-5 parçaya bölerek kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suyun içine atın. Hafif ateşte 7-8 dakika daha kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek suyunu cam şişeye doldurun.

Hergün sabah kahvaltı arasında ve akşam yemeğinden önce; bir çay bardağı keçiboynuzu suyuna bir küçük çay kaşığı bal ilave edip karıştırın ve için. Yaklaşık yarım litre olarak hazırladığımız keçiboynuzu suyu en çok üç gün buzdolabında bozulmadan korunabilir. Her üç günde bir, taze olarak yeniden hazırlamanız gerekecektir. Bu küre, hiç ara vermeden onbeş gün devam edin. Bir uyarı: Bu kür, nefes darlığı çeken 5 ile 12 yaş arasınadaki çocuklara uygulanırken, sadece sabahları kahvaltı arasında bir çay bardağı içilecek, akşam yemeklerinde içilmeyecektir.

Bu kür, nefes darlığı çeken 5 ile 12 yaş arasınadaki çocuklara uygulanırken, sadece sabahları kahvaltı arasında bir çay bardağı içilecek, akşam yemeklerinde içilmeyecektir.


Yan Etkileri :

Her hangi bir yan etkisi yoktur. Taze meyvaler ishal, kuru meyvalar ise kabızlık yapıcıdır.

Tibbi Bakış Tarzı :

Metabolizma
Toplam serum kolestrol seviyesini % 15 kadar düşürebilir.
Diabetes Mellitus Type 2 hastalarında yükselmiş kan seker seviyesini düşürür.

Sindirim sistemi
Içeriğindekiyüksek orandaki tanen dolayısı ile ishale iyi gelir. Bunun için günde 15gr kadar yemek gerekir. Tabi, diyarenin sebebi zararli mikroorganizmaların yaptığı enfeksiyonlar olmamak kaydı ile.


KAYNAKLAR

(1) Tunalıoğlu, R.1987 "Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) Meyvelerinden Farklı Gelişme Dönemlerinde Alınan Tohumlarında Çimlenme Yeteneklerinin Araştırılması" Yüksek Lisans Tezi, AÜ. Ziraat Fak.Bahçe Bitkileri Bölümü-Ankara

(2) Anonim www.vagon.com.tr/keci.html(3) Anonim.www.cinetarım.com.tr/dergi/araştırma
(4) Anonim www.fao.org
(5) Ercan.S. 1985 "Keçiboynuzu Dış Pazar
Araştırması " T:C:Başbakanlık.İGEME Yayınları.-Ankara
(6) Anonim www.arsiv.hurriyetim.com.tr
(7) Anonim.T.C.DİE. Resmi kayıtları ve Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (TEAE) Mayıs 2003 tarihli resmi yazışmaları

 
Toplam blog
: 14
: 7440
Kayıt tarihi
: 24.08.08
 
 

K.T.Ü Ordu Ziraat Fakültesi mezunuyum. Yüksek Lisansımı Ordu Üni. Bahçe Bitkileri A.B.D'nda tamam..