Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu
 

Keçiboynuzu


Sevgili okurlar bu akşam size bir meyveden, bir besinden keçiboynuzundan bahsetmek istiyorum. Son günlerde tezgahlarda sıkca gördüğümüz, keçiboynuzun saymakla bitmeyen faydaları var.
Literatürde Keçiboynuzu (<ı>Ceratonia siliqua), Harnup olarak da biliniyor, baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen yeşil ağaç ya da çalı türü olarak tanımlanıyor.
Bulunduğu bölgeler ise, Akdeniz kıyıları, Kıbrıs, Tunus, Libya Fas ve Amerika'nın Kalifornia bölgesi. Türkiye'nin Antalya, Silifke, Anamur, Datça dolaylarında küçük veya büyük gruplar halinde yetiştiği söyleniyor. Ağaç olarak ilk 15 yıl meyve vermediği söyleniyor

Meyveleri öksürük ilaçlarında kullanılıyor. Keçiboynuzu meyvesinden pekmez yapılıyor. Tohumlarından elde edilen balsam, tekstil endüstrisinde apreleme için kullanılıyor. Ayrıca çikolata imalatında tatlandırıcı olarak da kullanılmaktaymış. Afrodizyak özelliğiyle cinsel gücü artırdığına da inanılmaktadır.
Keçiboynuzu'ndaki kalsiyım oranı süte oranla 3 kat fazla olması şaşırtıcı.
İçeriğinde A, B, E vitaminleri ve fosfor var. Kolestrol ve kafein içermiyor.
Nezleye çok iyi geldiği bilinen çinko'da yüksek oranda keçiboynuzunda mevcut.
En ilginç fayda ise vücuda yiyeceklerle giren radyasyonu dışarıya atması.
Kısaca keçiboynuzunun, sağlıklı ve dengeli beslenmede çok önemli bir yeri vardır. Çok düşük oranda yağ içermesi, düşük kalorili olması, yenildiği zaman insanı uzun zaman tok tutması, ishale karşı mükemmel bir takviye olması, kabızlık şikâyetine, nefes darlığına, alejik astım rahatsızlığına iyi gelmesi keçiboynuzunun diğer özellikleri.
Ayrıca,
Analgesic - Ağrı kesici
Antiallergenic - Alerjiye karşı
Antiasthmatic - Astıma karşı
Antibacterial - Bakteri yok edici
Antibronchitic - Bronşite karşı
Anticancer - Kansere karşı
Antihepatotoxic - Karaciğeri toksinden arındırıcı
Antioksidant - Serbest radikalleri yok edici
Immunostimulant - Bağışıklık sistemini güçlendirici
Antiviral - Mikroplara karşı
Antiseptic - Antiseptik
Cancer-preventive - Kansere karşı koruyucu
Antinitrosaminic - Nitrozamin yok edici
Bronchodilator - Bronş genişletici
Antipolio Ç- ocuk felçine karşı

Düne kadar pek tanımadığım keçiboynuzunun ne kadar çok faydası varmış, pes doğrusu. Günde bir iki tane yemekte fayda var. Yerken dikkat edilmesi gereken bir nokta da çekirdekleri. Çok sert olan çekirdeklerini itina ile çıkartın, yok dişleriniz zarar görebilir.

Sağlıklı günler sizin olsun...

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..