Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '09

 
Kategori
Bayramlar
 

Kedi Merdiveni

Kedi Merdiveni
 

Bir ay önce minyatür kursuna başladım. Öyle özlemişim ki kursa gitmeyi. Sanırım en hevesle gittiğim kurs minyatür kursu oldu. Bu tür kurslara gidenler çok iyi bilirler; insanın içini bambaşka bir heyecan ve coşku kaplar, çocukluk ve gençlik günlerinin okul kokusu, sınıf kokusu gelir burnuna.

Yarın Cumhuriyet Bayramı olduğu için kursumuz yarım gündü bugün. Soluklanmak için ara verip, tekrar sınıfa döndüğümüzde çok hoş bir sürpriz bekliyordu bizi. İki arkadaşımız sınıfı kedi merdivenleri ve balonlarla süslemişlerdi. Zaten - kursta bile olsa - yeniden öğrenci olmanın verdiği mutluluğun üzerine bu sürpriz daha farklı bir güzellik ekledi. Ruhumuzun çocuk yanını okşadı sanki...

Bu yazıyı farklı bir gözle okuyanlar da olacaktır elbette. Çocuklara, bayramlarda kedi merdiveni yaptırıp asmak yerine bayramların anlamı ve önemini anlatmak gerektiğinden yana olanlar gibi. Ama, şu da var ki, çocukken bizde iz bırakan şeyler, içinde görselliğin ağır bastığı şeylerdir. Bayramın anlamını, bir anlamda da coşkusunu güçlendirir, küçük bir çocuğun görsel anlamda şahit olduğu zenginlik.

İlkokuldayken bayramlarda sınıfımızı süslemeye bayılırdık. Kedi merdiveni yapmak en sevdiğimiz şeydi. Mutlaka iki farklı renkte kraponlarla yapardık kedi merdivenini; kırmızı-beyaz, sarı-kırmızı- kırmızı-siyah gibi. Ben en çok kırmızı-beyaz olanını severdim, bayrağımıza daha çok yakıştığı için sanırım.

' Nerede o eski bayramlar? ' söylemi aslında öyle doğru ki. Kaç çocuk ' Fener Alayı ' diye bir kavramdan haberdar? Kaç çocuk krapon kâğıtları ile kedi merdiveni yapıp sınıfını süslüyor? Satın almaktan söz etmiyorum elbette. O coşkuya kendi elleriyle yaptığı süslerle dahil olmaktan söz ediyorum.

Değerli Profesör Üstün Dökmen'in ' Küçük Şeyler ' kitabındaki gibi, yaşamın içindeki bu küçük ayrıntıların bize yaşatacağı büyük mutlulukları göz ardı etmemeliyiz. Biz bugün; kedi merdivenleri ve kırmızı balonlarla süslü bir sınıfta, üzerinde ' Cumhuriyet Bayramı ' yazılı bir beyaz tahtanın önünde, yaşları 20 ilâ 74 arasında değişen çocuk yürekli, çocuk sevinçli 20 kişi, objektiflere gülümsedik.

Bayramımızın değerini ve anlamını da, kedi merdivenlerinin anılarımızdaki değerini de çok iyi biliyorduk.

Bayramımız kutlu olsun!

 
Toplam blog
: 261
: 2212
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..