Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '18

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

Kedilere Daha Töleranslı Davranan Türk Toplumu, Köpeklere Eziyet Edenlere Neden Seyirci Kalıyor?

Kedilere Daha Töleranslı Davranan Türk Toplumu, Köpeklere Eziyet Edenlere Neden Seyirci Kalıyor?
 

Kedilere köpeklerden daha töleranslı davranılmasını doğru bulmuyorum.


Sevgili peygamberimiz Hz.Muhammed S.A.V.’in kedi sevgisi birçoğumuzun malumu... Kasten kedi öldürenin, 7 cami yaptırsa bile günahının affedilmeyeceğine inanırız. Çoğumuz, kedilerin uğurlu olduğuna, evine bereket getirdiğine ikna etmiştir aklını.

İçinde zerre merhamet taşıyan; kıyamaz, zarar veremez, canını acıtamaz minik dostlarımızın.

Kedimizin kişilikli tavırları, sonsuz oyunculuğu, limitsiz merakı, dilediğinde, keyince okşatışı bedenini; meftun etmiştir bizi ona. Hepsine eyvallah da; Tüm bunlar, köpeklere karşı sergilediğimiz duyarsızlığın, umursamazlığın, merhametsizliğin nedeni olamaz.

Esas sorum şu: Kedilere daha töleranslı davranan Türk toplumu; köpeklere hunharca eziyet edenlere neden seyirci kalıyor? Sadistleri, hayvan düşmanlarını neden hak ettikleri gibi cezalandıramıyor?

Modern ya da geleneksel, yanlış eğitim sistemimizle gereksiz negatif güdülenişleri yüzünden, çocukluğundan itibaren köpeklerden ölümüne korkan kadınlarımızı, kızlarımızı bilirim.

İri cüsseli köpekler herkesi ürkütebilir. Çok korkunca, aç bırakılınca, ağır tehdit altındayken nadiren de olsa saldırganlaşabilen sokak köpeği; onu tanımayan er kişiyi de tedirgin edebilir.

Ama saydıklarımın hiçbiri, sadık dostlarımıza uyguladığımızölçüsüz sertlikleri, onları habire bir yerlerden kovalayışımızı tatminkar şekilde açıklayamaz.

Peygamberimizin sünnetine uymak adına kedilere daha sevecen, daha ılıman, daha anlayışlı davranan toplumum; geçmişe nispeten azalsa da, belediyelerin toplu köpek katliamlarına, onları uçsuz bucaksız dağ başlarına terketmelerine, barınaklarda sistemli biçimde yok edişlerine sessiz kalamaz! Olanları görmezden gelemez!

 Bundan 20-30 yıl öncesine kadar neredeyse her ailenin bir köpeği varken... Bağlarda, bahçelerde, çiftliklerde sayısız köpek beslenirken...Ne oldu da dünün köpek dostları bugün gördüğü her köpeğe öcü gibi davranır hale geldi? Onların öldürülüşlerine, ölçüsüzce, soylarını tüketircesine kısırlaştırılmalarına niçin sessiz kalarak olur veriyor, yapılanları tasvip ediyor?

Şafiliğe tabi olanlar, mezhepsel gerekçelerle, köpeklere dokunmayı bile mekruh sayarlar. Bırakın evlerinde, bahçelerinde beslemeyi; çoğu kez başlarını bile okşamazlar köpeklerin. Bunlar olabilir. Çünkü Maneviyatımız, iç dünyamız vicdanımıza dayar sırtını. Kendi imanımızla, öznel adalet anlayışımızla sınırlar çerçevesini. Ama keyfi köpek öldürenleri hiçbir inanç biçimi onaylayamaz. Şafi vatandaşlarımızın da böyle düşündüğüne adım gibi eminim.

Değerli okurum, gözümüzün önünde hunharca katledilen, vahşice canlarına kıyılan can dostlarımız bizden yardım beklerken; dünya görüşü ne söylerse söylesin; insanoğluna yakışan, hayvanları her tür şiddetten, vicdansızlıktan, sorumsuzluktan korumak değil midir?

Zulme karşı sessiz kalanı dilsiz şeytan sayan inancın sahipleri; gerektiğinde bizi korumak için canlarını vermekten çekinmeyen köpekleri, binlerce yıllık yarenlerimizi görmezden gelemez!

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..