Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '08

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Kehaneti fos çıktı

Aşağıdaki haber Milliyet gazetesinin bugünkü internet sayfasından aynen alınmıştır. Ancak bu haber aynen aynı tarihli Sabah gazetesinde de yer aldı.

“Macar asıllı Yahudi İngiliz vatandaşı Uri Geller, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda dün gece oynanan İsviçre-Türkiye maçı öncesi bulunduğu kehanet Macar basınında bomba gibi patladı.
Uri Geller maç öncesi İsviçre’nin Türkiye’yi yenmesi için tüm İsviçre halkının birlikte konsantrasyonda bulunmasını istedi. Maçı seyretmek için İsviçre’ye giden, kaşık eğerek dünyada büyük üne kavuşan Uri Geller, İsviçre’nin maçtan galip ayrılması için futbolla ilgisi olmayan büyülere başvurdu. Ünlü kaşık eğrilticisi, İsviçre halkının maçtan 20 dakika önce, yani saat 20.20’de bir futbol topunu tutarak konsantrasyonla "Gewinn Schweiz, gewinn, gewinn (Galip gel İsviçre, galip gel, galip gel)" demelerini istedi.
Uri Geller, Türkiye maçının kazanılması için Alexander Frei’ye ihtiyaç olmadığını, önemli olan tüm İsviçre halkının takımlarının galibiyetine inanmasının yeteceğini söyledi.
Türkiye’nin maçı kazanmasıyla Uri Geller’in kehanetinin fos çıktığı görüldü. Türkiye’de Star Tv’de Fenomen isimli programı yapan İngiliz vatandaşı Geller’in kehanetinin fos çıkmasıyla Türklerin yüzüne nasıl bakacağı merak ediliyor.”

Aşağıdaki açıklama ise TDK internet sayfasından alınmıştır. Yani her yazımızı kaydederken blog sayfamızın da önerdiği kaynaktan.

kehanet
<ı>isim (keha:net) <ı>Arapça <ı>keh¥net

Bir olayın gerçekleşeceğini önceden bilme, kâhinlik, ön deyi, prediksiyon.

Sayın okurlar Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyun. Aynen aldığım haberde yazanlarla “kehanet” kelimesinin anlamının ne ilgisi var. Adı geçen kişi aynen yazıldığı gibi “Tüm İsviçre halkının ….” Aynı saatte konsantrasyonda bulunmasını istemiş ve inanırlarsa olur demiş. İyi de bunun kehanet neresinde, fos çıkma neresinde. Haber “Uri Geller saçmaladı" diye olsaydı inanın anlardım. Uri Geller çıkıp da deseki “eğer İsviçre halkı önerimi dinleseydi maçı kazanmıştı. Bana fos çıktı denilerek hakaret ediliyor dava açacağım.” Ne yaparsınız? Uri Geller maçı İsviçre mi kazanacak demiş? Tam tersine eğer bunu yaparsanız kazanırsınız demiş.

Ama buradaki sorun medyamızın bu haberi nasıl böyle verebildiği. Hiç mi editörler bu aradaki nüansı –buna da nüans denmez ama neyse- göremediler. Ne olur lütfen biraz özen, biraz analiz, biraz serinkanlı duruş. Medya bu olursa, toplumdan hangi konuda ne kadar ölçülü bir tepki bekleyebiliriz. Bu arada eğer bu haberde yazılmayan ve kesin olarak o programda ifade edilmiş gerçek! Kehanetler-öngörüler- olacak iddiaları varsa yine bir başka açıdan editoryal sorunla karşı karşıyayız demektir.

İşin garibi bahsedilen programın tesadüfen bir defa bir parçasını izledim. Beni asla tatmin etmedi. Ama umurum değil. Zaten hasbelkader gördüm geçtim. Ama durduk yerde seyretmediğim bir programın yapımcısını sanki savunurmuş gibi oldum. Sayın editörler yapmayın. Benim gibi takıntılı, sorunlu bir okuyucunuz var.

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..