Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '06

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Kek kalıbı şeklinde kabak tatlısı

Kek kalıbı şeklinde kabak tatlısı
 

Kabak tatlısı kalorisi düşük diye kendimizi teselli ederek bol bol yediğimiz tatlılardan biridir.. Kendi adıma konuşayım ben çok severim... Bir sütlü tatlıları birde bu tatlı...Kabak tatlısının en zor tarafı da şayet dilim dilim kesilmemiş ve kabuğu temizlenmemiş ise, bu şekilde biraz zahmetli olması..

Çünkü kabağı kesip kabuklarını soymak biraz efor isteyen bir iş... Hanımlar bu aşamadan beylerinden yardım talebinde bulunabilirler.... Yok eğer buna yanaşmayan beyler varsa o zaman allahtan hazır soyulmuş, doğranmış poşetlenmiş bal kabaklarından almanız mümkün....

Kabağın güzel olup olmadığını nasıl anlarız ?... Kabuk ile turuncu renginin arasındaki yeşilin tonu ne kadar koyu ise kabak o kadar güzel olurmuş... Bana öğretilen bu....

Benim tarif edeceğim kabak tatlısı için, kabakların yarım ay şeklinde uzun uzun ve 1 cm genişliğinde kesilmesi gerekiyor... Yayvan bir tencerenin dibine az miktarda sıvıya akıtıyoruz.... Yarım ay şeklinde kestiğimiz kabakları tencereye iki sıra diziyoruz... üzerine ceviz serpiyoruz... Bunu iki sıra daha aynı şekilde yapıp en üste kabağın ölçüsüne göre şeker ilave edip , önce bir çay bardağı kadar su koyup hafif kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz..

Şayet kabak çok su bırakıyorsa , bir daha su ilava etmemize gerek yok... Baktınız susuz kabak, biraz daha su ilave edebilirsiniz... Fakat su bırakmayan kabak güzel olur derler... Aynı kestane gibi üğüm üğüm .... Bu arada kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz...

Kabağın pişmiş olduğuna emin olduktan sonra biraz kenara alıp hafif soğumasını bekliyoruz... Bu arada kabağın suyunun az ve hafif ağdalı hale gelmesi gerekiyor.... Biraz soğuduktan sonra tencereden o kabak tatlısının kek şeklinde çıkması gerekiyor...

Tencerenin ağzına, servis yapılacak düz bir tepsiyi kapatıp, yavaşca ters döndürüyoruz.... Ortaya nefis görünümlü pırıl pırıl kek şeklinde bir kabak tatlısı çıkıyor..

En üstüne de yine dövülmüş ceviz ve hindistan cevizi serpiyoruz..... İster bıcakla keserek servis yapabiliriz, ister yarım ay şeklinde dilimlediğimiz kabakları , dilim dilim alarak servi yapabiliriz..... Sizin göz zevkinize kalmış artık...

Kek kalıbı şeklinde kabak tatlısının görüntüsünü bulamadığım için , küp küp doğranmış görüntü sizi şaşırtmasın

Sevgiyle afiyet olsun.....

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..