Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Kel topalak

Kel topalak
 

Tarladan yorgun argın dönmüş yanık benizli kadın, tulumbadan çektiği buz gibi soğuk suyla elini, ayağını gıcır gıcır yıkayınca bir ferahladı ki sormayın gitsin.

Tulumbanın önünden kendine bir yol açarak giden suların vardığı noktada kıpkırmızı sardunyalar, iri, koyu yeşil yapraklarıyla gülümsüyorlardı kadına.

Taş duvarın kenarında gökyüzüne erişmek için uzayan ama erişemeyeceğini anlayınca boynunu bükük yere doğru eğilen salkım söğüdün altına gidip oturdu.

Söğüdün gövdesinin etrafına yaptığı bu kerevet pek işe yarıyordu. Hem ağacın duldasında keyifle oturmak, hem de gözden ırak olmak hoşuna gidiyordu kadının.

On yıl olmuştu dikeli bu ağacı. Gövdesi kalınlaşmış, boyu adamakıllı uzamış, güçlü bir ağaç olmuştu. Gökyüzüne yükselen kalın kollarından aşağıya uzanan ince, zarif yapraklarla bezeli dallar, tıpkı bir şemsiye gibi ağacın her yanından aşağıya süzülerek doğal bir saklanma yeri yaratıyordu.

Yıkadığı ayaklarını kurusun diye rüzgâra doğru uzattı. Sedirin üzerinde öylesine rahatlamıştı ki neredeyse içi geçti, geçecek.

Koca gün, güneşin altında eğilerek tarlayı saran dikenleri ayıklamak ve ot yolmaktan beli kırılmıştı sanki. Bir daha sürüldüğünde hamur gibi olurdu toprak.

Hamur… Hamur kelimesi evde yemek olmadığını hatırlatıverdi birden. Hay aksi ne yapmalı?

Yüzünü birden geniş bir gülümseme kapladı. Şuracıkta, oturduğu yerde yapıverirdi bir kel topalak, olur biterdi.
Aceleyle eve doğru seğirtti.

Malzemeyi hazırlayıp, elinde tepsi sedirin üzerine kuruldu ve başladı kel topalak yapmaya. Üzerine bol biberli, kızdırılmış tereyağ döktü mü, biraz da bahçedeki tazecik biberlerden kızartıp yoğurtladı mı, bir de karpuz kesti mi yanına, al sana yemek.

KEL TOPALAK

MALZEMESİ:
1 orta boy soğan
1 yumurta
1 su bardağı köftelik bulgur (düğür)
2 çorba kaşığı un (tepeleme dolu olacak)
Bir çay kaşığı tuz, karabiber, Pul biber
Az miktarda nane veya kekik
Tereyağ (2 çorba kaşığı)
4-5 bardak su veya et suyu (et bulyon da kullanılabilir)

YAPILIŞI:

Soğan incecik rendelenir, tuz, karabiber, nane veya kekik, bir yumurta ve bir çorba kaşığı un katılır. Üzerine ince bulgur dökülerek iyice yoğrulur.
Kenarlı tepsiye bir çorba kaşığı un serpilir.
İyice karıştırılan bulgurlu karışımdan minicik parçalar koparılarak küçük toplar yapılıp unlu tepsiye atılır.Küçük bilye şeklinde olan bu topları hazırlama işi bitince tepsi ileri geri sallanır ki unlar toplara iyice yapışsın.
Bu arada bir tencerede su kaynatılır.(4-5 bardak) İçine istenirse et bulyon koyabilirsiniz. Kaynayan suya unlu toplar atılır ve 15 dakika kadar pişirilir ve derince bir kaseye alınır. Tavada tereyağ kızartılır ve içine bir miktar pul biber de atılarak topalağın üzerine dökülür.

Not: Arzu edilirse su kaynarken bir miktar salça konulabilir veya tereyağ kızartılırken bir çorba kaşığı biber salçası ilave edilebilir.

ETLİ TOPALAK ( Konya yöresi) Diğer adı Muallim topalağı

MALZEMESİ:
1 kg yağsız dana kıyması,
1 su bardağı köftelik bulgur,
1 ad. yumurta,
1 demet maydanoz,
2 yemek kaşığı un,
Tuz-karabiber-kekik,
1 ad. soğan,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1 yemek kaşığı salça
margarin yağı-et suyu veya sıcak su

YAPILIŞI: Geniş bir kabın içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır. Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı margarini eritip içine bir kaşık un konup kavrulur. Salçası da konduktan sonra nohutta katılarak 6-7 bardak sıcak su veya et suyu konur.
Kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye boşaltır. 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir.

TOPALAK ÇORBASI (Mersin Yöresi)

MALZEMELER:
250 gr kıyma
2 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası(domates salçasıda olabilir)
1 su bardağı su
1/2 çay bardağı un
Tuz, kimyon, kuru nane, karabiber(domates salçası kullanıyorsanız biraz pul biber)
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı yeşil mercimek
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI: Nohut, fasulye, mercimek ayrı ayrı haşlanıp süzülür.
Kıyma, rendelenmiş soğan ve sarımsak, ince bulgur, un, salça, tuz ve baharatlar yoğrulur.Yoğrulurken azar azar su ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir.
Fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlanır.Un serpilmiş bir tepsiye konur.
Köfteler 2-3 saat bekletilir.Bir tencereye su konur.Biraz tuz eklenir.Su kaynayınca köfteler içine atılıp pişirilir.
Yaklaşık 20-30 dakika sonra haşlanmış nohut, fasulye, mercimek eklenir.
Bir tavada tereyağ eritilir.İçerisine salça konup karıştırılır.İçine biraz kaynamış su ekleyip tekrar karıştırılır.Tencereye aktarılır.Biraz pişince ateşten alınır.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 79
: 1982
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

Salyangozları bilirsiniz... Onları görmeseniz bile geçtikleri yerde bıraktıkları izlerden anlarsı..