Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '08

 
Kategori
Bilim
 

Kelebek etkisi

Kelebek etkisi
 

hayata kelebek etkisi


Kelebek etkisi bir sistemin başlangıç verilerindeki değişikliklerin, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen isimdir. Bu etkiyi Edward N. Lorenz hava durumu ile ilgili hesaplar yaparken keşfetmiş ve bununla ilgili olarak da Amazon ormanlarında bir kelebeğin kanat çırpmasının yarattığı etkinin Avrupa’da fırtınalar koparabileceğini ileri sürmüştür. Kelebek teorisine paralel olarak geliştirilen ‘Kaos teoremi’ ile de benzer bir etkiden bahsedilmektedir. 

Buradan yola çıkılarak her türlü fizik olayında parametreler ve etkili faktörler değiştiğinde elde edilen sonuçlarda da çok ciddi farklar edilebileceği ileri sürülmektedir. Aynı şekilde hayatın ve yaşanılan olayların akışında bazı parametreler ile oynandığında, parametreler değiştirildiğinde de bambaşka sonuçlar ortaya çıktığı ve çok farklı yerlere ulaşılabileceği ileri sürülmektedir. 

Sebep –sonuç ilişkisi şeklinde tıpkı domino taşları gibi birbiri ardına gelişen olaylarda da taşlardan biri ile oynandığında bu küçük değişikliğin yarattığı etki diğer taşları etkilemekle kalmayıp oyunun sonucunu ve ulaşılan nihai sonuçları da baştan aşağı değiştirebilmektedir. 

İnsan hayatı son derece hassas dengeler üzerine kurulu olup olayların, uyaranların ve parametrelerin değişimi de hayatın akışını baştan aşağı değiştirebilmektedir. Kader olarak değerlendirilebilen olaylar aslında yapılan seçimlerin doğurduğu sonuçlar ile gelişir ve aslında hayatın içersinde yaşadığımız olaylar ve başımıza gelenler belli şekillerde yaptığımız seçimlerin sonucu olarak yaşanmaktadır. Yaptığımız tercihler hayatımızın akışını baştan aşağı etkilerken pek çok zaman da hayat bize kendi isteklerimiz doğrultusunda seçim yapabilecek alternatifleri sunmaz. 

Bu teoremden yola çıkılarak çekilen aynı adlı filmde de bu olay farklı bir boyutta ele alınmış ve olayların akışına yönelik tamamen bilim- kurgu tarzında geçmişe yönelik zamanda geri dönüşler yapılarak olaylar üzerinde yapılan çok küçük değişiklikler sonucu ileriye yönelik insanların hayatındaki akışta ve yaşanılan olaylarda çok büyük değişikliklerin oluşabileceği kurgusal boyutta işlenmiş. 

Hayatı eğer yaşanılan olaylar itibarıyla halkalardan oluşan uzunca bir zincir olarak düşünürsek bu halkalardan birisinde yapılan bir değişikliğin zincirin ondan sonraki halkalarının da baştan aşağı değişmesine sebebiyet vermesi kaçınılmaz bir sonuçtur. 

Bunu pratik anlamda düşünürsek sadece olaylar değil yapılan tercihler de değiştiğinde hayatın akışı baştan aşağı değişebilmektedir. 

Hayatımızda yaptığımız seçimlerden yaşadığımız şehirden, okuduğumuz okullara, seçtiğimiz işten, birlikte olduğumuz insanlara, arkadaşlarımıza kadar her yer, herkes ve her şey aslında bizim seçimlerimiz ile şekillense de bu parametrelerdeki değişiklikler de hayatımızın akışında çok farklıklar yaratma gücüne sahiptir. 

Bizler yaptığımız seçimler sonucu olayların ve hayatımızın nerelere gideceğini az çok tahmin etsek bile tam olarak kestiremeyiz. Belki de hayatı bu kadar yaşanılası yapan da bu bilinmezlik denizine yapılan gizemli yolculuk. Hayatımızın her aşamasında yaşayarak göreceğimiz beklenmedik sürprizler hayatımızı renklendirir ve hayata anlam katar. Öbür türlü nereye gideceği belli ve bilinen bir hayatı yaşamak her halde çok sıkıcı ve anlamsız olurdu! 

Her ne kadar kelebeklerin ömrü kısa da olsa hayatımızdaki tüm kelebeklerin kanat çırpışlarıyla bizleri güzel ve hoş yerlere götürmesi ve o kanat çırpışların yaratacağı travmaları göğüsleyebilecek gücü de beraberinde getirmesi dileğiyle... 

 
Toplam blog
: 16
: 3361
Kayıt tarihi
: 28.05.08
 
 

Sağlık sektöründe çalışıyorum ve 30 lu yaşlarımda kendimi, hayatı ve insanları anlamaya ve çözmey..