Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '22

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Kelebek Etkisi

                                                                               Kelebek Etkisi
Kelebek etkisi kısaca şu oluyor: Bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır. Edward N. Lorenz'in çalışmalarından biri olan Kaos Teorisi ile ilgilidir. 
 
Kelebek Etkisini anlatan örnekler: Edward N. Lorenz’in Kaos Teorisi ile ilgili olan Kelebek Etkisi daha sonradan hava durumu ile ilgili verdiği şu örnek ile ünlenmiş. Örnek: bilardo oynamak! İlk atışta (mola ile) ne kadar tutarlı olursanız olun, beyaz topa vurduğunuz hız ve açıdaki en küçük farklılık, bilardo paketi her seferinde çılgınca farklı yönlerde dağılmasına neden olur. Kelebek Etkisine verilen en yaygın örneklerden biriside Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir. Başka bir örnekle de bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir. Fakat ortaya çıkan bu durum daha çok yaratılan bir kaosun büyüyerek, artmasını anlatır.
 
Kelebek Etkisi filminin konusu:
Treborn çocukluğunda cinsel tacizlere maruz kalmış ve kuvvetli psikolojik travmalar yaşamıştır. Treborn tesadüf eseri zamanda yolculuk yapıp geçmişe dönebildiğini fark eder ve geçmişinin bu bölümlerini silmek için uğraşmaya başlar. Çocukluğuna geri dönmeyi başaran genç adam geçmişini yeniden kurgulamaya başlar.
 
Zaman Yolculuğunun önündeki en büyük engel: Büyükbaba Paradoksu – “Büyükbaba Paradoksu ve Kelebek Etkisi” - arasındaki benzerlik
 
Elinizde bir zaman makinesi bulunduğunu ve bu makineyle geçmişe giderek henüz gençlik yıllarında olan büyükbabanızı öldürdüğünüzü hayal edin. Bunu yaptığınız zaman büyükbabanız hiç çocuk sahibi olmamış, dolayısıyla anne ya da babanız hiç doğmamış ve sonuç olarak siz hiç dünyaya gelmemiş olacaksınız.
Eğer dünyaya gelmediyseniz, zamanda yolculuk da yapmamış ve büyükbabanızı öldürmemişsinizdir. Bu durumda büyükbabanız yaşayacak ve dünyaya gelmenize sebep olacaktır. Bu durumda siz de geçmişe giderek büyükbabanızı öldürebileceksinizdir. Büyükbaba paradoksu tam olarak bu kısır döngüye işaret ediyor.
 
Yaşayan en ünlü fizikçi Stephen Hawking ise zaman yolculuğunun imkansızlığını yaptığı deneyle göstermiş
Ünlü Fizikçi Stephen Hawking, 28 Haziran 2009 günü Cambridge Üniversitesi'nde bir parti vermeye karar verir. Üniversitenin içindeki bir salonu balonlarla süsleyen, yemekleri ve şampanyayı hazır eden fizikçi Hawking, dostlarını beklemeye başlar ama partiye kimse gelmez. Hawking de bunun olabileceğini öngörür, nitekim üzerinde zaman ve koordinatların yazılı olduğu davetiyeler parti gerçekleştikten sonra dağıtılmıştır. Gelecekte davetiyeye ulaşıp, partiye gelmesini umduğu zaman yolcuları maalesef partiye gelememiştir. Dahi Fizikçi Stephen Hawking yaptığı bu alaycı deneyi 1992 yılında öne sürdüğü zamanda yolculuğun imkansızlığına işaret etmek için gerçekleştirmiş.
 
 
 
 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..