Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '09

 
Kategori
Su Sporları
 

Kelebek stilin incelikleri – 4

Kelebek stilin incelikleri – 4
 

Kelebek stil, izleyenler açısından estetik açıdan da hoş bir görüntü sunuyor.


İşte geldik kelebek yüzme stili ile ilgili bu serinin dördüncü ve son makalesine. Bu yazıda kelebek ayak vuruşu, nefes alıp vermenin incelikleri ve dönüşün özellikleri var.

Kelebek stilde ayak vuruşunun incelikleri

· Kuvvetli bir kelebek ayak vuruşu için bacaklarınızı ve ayaklarınızı fazla kasmayın, zorlamayın, rahat bırakın. Yunusların yüzerken kendilerini kastığını gördünüz mü hiç?

· Vücudunuzun bir kamçı olduğunu düşünün. Başınız ve göğsünüz kamçının tutulduğu yer (sapı), bacaklarınız ise kamçının vuruşu gerçekleştiren ucu olsun. Bu durumda en güçlü vuruşu yapmak için kamçının ucuna mı yoksa sapına mı odaklanırdınız? Hareketin başladığı yer kamçının sapı olduğuna göre oraya odaklanmak gerekirdi.

· Birçok yüzücünün hatası kelebek ayak vuruşunda daha kuvvetli vuruşu yapmak için ayaklarına odaklanmaktır. Bunun yerine başınızı ve göğsünüzü suyun içine bastırırsanız, kalçanız ve bacaklarınız da onu takip edecek ve güzel bir vuruş yapabileceksiniz.

· Ayak vuruşunun başlangıcında vücudunuzun üst kısmının yanı sıra baldırlarınızı da kullanmayı unutmayın. Bu sayede kalçanızın su yüzeyine çıkması kolaylaşacak ve bedeninizle suda akıcı bir çizgi oluşturabileceksiniz.

Nefes verirken:

· Sırtüstü dışındaki tüm stillerde nefes verirken suyun dibine bakmayı sürdürün

· Ağız ve burnunuzdan nefes verin, ama burnunuzu daha fazla kullanmaya çalışın

· Nefesinizi rahatça, gergin olmadan verin

Kelebek ve kurbağalamada dönüşte:

· Duvara iki elinizle dokunmak zorundasınız

· Duvara dokunduğunuz anda ve dönüş devam ederken dahi hep havuzun dibine bakmaya devam edin. Havuzun dibindeki çizgilere göre duvara yaklaştığınızı kestirebilmelisiniz. Başınızı kaldırıp duvara bakarsanız çok yavaşlar ve zaman kaybedersiniz.

· Dönüşü yapacağınız taraftaki elinizi duvardan hemen, çok süratli bir şekilde çekin. Bu esnada dizlerinizi karnınıza doğru çekip ayaklarınızın ikisini de duvara sağlam bir şekilde yerleştirip kendinizi süratle itin ve hemen streamline pozisyonuna geçin

· Dönüş başladığında bir eliniz henüz duvardayken diğer kolunuz havuzun diğer ucuna doğru uzatılmış durumda (başparmağınız yukarıda olacak şekilde) olmalı. Bu durumda iki ayağınız da henüz duvardadır. Bakışlarınız duvardaki elinizde, çeneniz neredeyse omzunuza değecek gibi olsun.

Sanırım şimdilik kelebek stille ilgili yeterince teknik bilgi vermiş olduk. Sırada diğer stiller ver. Bol yüzmeli günler dilerim.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..