Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

06 Ocak '09

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Kelebeklerin Eşsiz Özellikleri !..

Kelebeklerin Eşsiz Özellikleri !..
 


Bazı kelebekler zehirlidir...

Meselâ kral kelebekleri düşmanlarına karşı doğal bir savunma olarak yalnızca zehirli ipekotu bitkilerini yerler. Böylece bu kelebekler hem tırtıl, hem de erişkin halindeyken kuş, kertenkele ve memeliler için tehlikeli bir yiyecek haline gelirler.


Kelebekler taklitçidir...

Pek çok kelebek türü gibi siyah-turuncu taklitçi amiral de, zehirli kral kelebeğinin görüntüsünü taklit ederek düşmanlarını kandırır. Mide ağrısı çekmek istemeyen hayvanlar da taklitçi amiralleri yemezler.


Kelebeklerin bazıları çok kötü kokarlar...

Hepsi değilse de bazı kelebekler çok kötü kokarlar. Tıpkı zebra kırlangıçkuyruk kelebeğinin tırtılı gibi! Kokarcaların pis kokuları nasıl düşmanlarının uzaklaşmasını sağlıyorsa, bu tırtılın mide bulandırıcı kokusu da aç hayvanlardan öyle korunmasını sağlar.


Kimi kelebekler çok küçüktür...

Ot mavisi
, dünyanın en küçük kelebeği olarak Guinness Dünya Rekoru'nu elinde bulundurmaktadır.


Kelebekler sert olabilir...

Afrika'da yaşamını sürdüren yeşil damarlı paşa kelebeği dünyanın en saldırgan kelebeğidir. Bu gözüpek uçucu kendi bölgesini korumak adına, böceklerden insanlara kadar her türlü davetsiz misafire pike dalış yaparak saldırır.


Bazı kelebekler düzenbazdır...

Baykuş kelebeği
, düşmanlarını kanatlarında bulunan kocaman "gözler" ile korkutur. Bu sahte gözler saldırganın dikkatini dağıtarak, kelebeğe kaçması için zaman kazandırır.


Kelebekler kılık değiştirmede ustadır...

Malezyalı yaprakkanat kelebeği gibi bazı kelebekler, görünümlerini doğal ortama uydurarak saklanırlar. Dinlenirken kanatlarını toplayarak kendini kamufle eden kelebek, böylelikle olası düşmanlarından korunmuş olur. Uçmak için kanatlarını açtığında ise kanatlarındaki renkler ortaya çıkar.


Kelebekler yiyecekleri ayaklarıyla tadarlar...

Kelebeklerin ayaklarında kimyasal alıcıları bulunmaktadır. Bu alıcılar sayesinde bir şeftalinin üzerine konarak ne kadar tatlı olduğunu anlayabilirler. Yetişkin kelebekler yiyecek konusunda seçici değillerdir. Bu sebeple çiçek poleni, ağaç özsuyu, çürük sebze ve meyve, çamur, hâttâ kuş dışkısı dahil buldukları her şeyi yerler.


Kelebekler tabiatın sihirbazlarıdır...

Kelebekler yaşamlarına küçük bir yumurtadan doğan tırtıllar olarak başlarlar. Tırtıl biraz büyüdüğünde pupa halini alır ve pupanın içerisinde tırtıl kelebeğe dönüşür. Fiziksel görüntüsünün tümüyle değiştiği bu sürece de bilindiği üzere metamorfoz denir.


Kelebekler güneşlenirler...

Bir kelebeğin uçabilmesi için vücut ısısının 15 ile 40 derece arasında olması gerekir. Lâkin bu hayvan kendi kendini ısıtamadığından ötürü güneşlenmek zorundadır. Parlak güneş ışığında kanatları ısıyı emerek kelebeğin vücut ısısının artmasını sağlar, böylelikle kelebek de uçabilir.


Bazı kelebekler dünyayı dolaşırlar...

Atalanta kelebekleri pek çok kıtada yaşarlar. Avrupa ile Afrika arasında unutulmaz bir gidiş-dönüş yolculuğu gerçekleştirirler. Kral kelebekleri de Kanada'dan Meksika'ya göç ederler.


Kelebekler dev gibi olabilirler...

Devkanat kelebekleri dünyadaki en büyük kelebekler arasındadır. Bazılarının kanat genişliği basketbol topu kadardır! Kuzey Amerika'nın en büyük kelebeği dev kırlangıçkuyruk ise devkanat kelebeğinin ancak yarısı kadardır.


Bazı kelebekler şeffaftır...

Kimi kelebeklerin kanatları şeffaftır. Camkanat kelebeği bir çiçeğe konduğu zaman, şeffaf kanatlarından çiçeğin renkleri görünür, böylece kelebek de olası düşmanları için hemen hemen görünmez hale gelir.


Kelebekler sohbet ederler...

Kelebekler genellikle kimyasal sinyaller yayarak iletişim kurarlar. Fakat erkek gri çıtırdak kelebeği gibi bazıları, kanatlarını birbirine vurarak çıtırtı sesi çıkarabilir.


Güve, bir kelebek değildir...

Atlas güvesi dünyanın en büyük güveleri arasındadır. Kanatları öyle etkileyicidir ki, güzel bir kelebekle kolayca karıştırılabilir. Lâkin antenlerine yakından bakılmalıdır!.. Kelebeklerin pürüzsüz antenlerinin aksine güvenin anteni tüylü görünür!


Kimi kelebekler soğuk havada uyur...

Bazı ayılar nasıl kış uykusuna yatarsa, soğuk bölgelerde yaşayan bazı kelebekler de ağaç, mağara, hâttâ evlerde kendilerine uygun bir barınak bulup kış boyunca uyurlar.


Kelebeğin zamanı değerlidir...

Bir kelebek pupasının kabuğunu açtığında, kanatları ıslak ve buruş buruştur. Uçmadan evvel kanatlarını germeli ve kurutmalıdır. Bunu yapmak için de yalnızca birkaç saati vardır. Kanatlarını çabucak geremediği takdirde, kuruyup buruşurlar ve kelebek de asla uçamaz.


Bazı kelebekler ışıldar...

Bütün kelebekler gibi mavi morfo kelebeğinin kanatlarında da mikroskobik pullar bulunur. Bu pullar mavi kelebeğin, gökkuşağının renkleri gibi parıldamasını sağlar. Farklı açılardan bakıldığında renginin açık maviden mora, fosforlu maviye kadar değiştiği görülebilir.


Kelebekler hemen hemen her yerde yaşarlar...

Kelebekler Antarktika haricinde tüm kıtalarda yaşarlar. Kelebek biyolojisi konusunda uzmanlaşan bilimadamları, dünyada 20.000 kelebek türü bulunduğunu tahmin ediyorlar.


Tırtıllar yemek öğütme makinesidirler...

Bir tırtıl için atıştırmak, 7 gün 24 saat süren bir görevdir. Metamorfoz bol miktarda enerji gerektirir. Dönüşümü gerçekleştirebilmek için, bir tırtıl yumurtadan çıkıp pupa olana kadar yemeye devam eder. Böylelikle bazı tırtıllar, bu sürede 100 katı büyüklüğe ulaşabilirler.



Kaynakça >>> Natıonal Geographıc

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..