Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '16

 
Kategori
Dilbilim
 

Kelimelerin modası

Kelimelerin de modası mı olurmuş demeyin. Diğer lisanları bilmem ama Türkçede kesinlikle kelimelerin de modası var. Mesela şu anda moda olan kelime “baktığımızda” veya “baktığınızda”. TV de istediğiniz kanala bakın, iktidar lehinde olanlara, aleyhinde olanlara, hepsine bakın, konuşma, tartışma, programlarında, hemen hemen bilaistisna konuşmacıların hepsi söze başlarken veya iki lafın başında “baktığımızda” veya “baktığınızda” diyor. Bu tamamen moda olduğu  için kullanılan aslında tamamen gereksiz bir kelimedir. Gerekli olup olmadığını test etmenin basit bir yöntemi var. Bir an için o konuşmanın içinde ki bütün “baktığınızda” ve “baktığımızda” kelimelerini çıkarın, eğer cümle, paragraf veya konuşmanın tamamında hiçbir anlam bozukluğu veya eksikliği meydana gelmiyorsa, o kelime fuzuli yere kullanılmış demektir.

Daha önce de böyle moda kelimeler olmuştu. Mesela bir zamanlar “akabinde” kelimesi modaydı. Üstelik bir de  “ hemen akabinde” diyorlardı. Hal bu ki akabinde demek zaten “hemen sonrasında” demektir. Yine bir zamanlar moda olan bir başka kelime de “itibariyle” idi. Herkes ama özellikle gençler iki lafın başında “itibariyle” derlerdi. Yine bir zamanlar “hakkında” demek gereken yerlerde nedense “noktasında” diyorlardı, bu kısmen devam ediyor.

Bir başka yanlış kullanım da ”dedim” veya “söyledim” yerine “ifade ettim” modasıydı. Sanırım bu moda hala devam ediyor. Hal bu ki ifade etmek anlatmak demektir ve söylemekten çok daha geniş ve değişik manalara gelir.

Tabii başka misaller de var, ama fazla uzatmamak için burada kesiyorum.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..