Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
42531
 

Kelle paça çorbası

Kelle paça çorbası
 

Kelle paça pişerken:)


Kelle paça çorbasının seveni kadar sevmeyenide çoktur.Derileri yüzülen kelle ve bacaklar iyice tüyleri yakılarak büyük bir tencerede ıslatılır.Hayvanın dili sürtülerek iyice üzerleri temizlenir.Bolca yıkandıktan sonra haşlanırlar.Etleri ve kemiklerin ilikleri çıkarılır.Bol sarımsak ve sirke ve limon suyula kaynatılır.İsteğe bağlı içine unda katanlar oluyor.Ben annemden gördüğüm ve tatdığım vaz geçemediğim lezzeti yazıyorum.
Herkes bunun sıcak çorbasını sever.İstanbulda yaşadığım yıllarda meşhur bir işkembe çorbacısı vardı, gecenin iki buçuğunda kelle paça yemeye gitmiştim.Tadına alışkın olunca mekanın ve zamanın hiç önemi olmuyor.
Biz İneboluda bu kelle paça çorbasını pişirdikten sonra, tabaklara boşaltarak donduruyoruz.Tadıda orada zaten.Tirtir titreyen koyu bir jöle olan donmuş çorba daha lezzetli olur .Ben çok severim.
Her kurban bayramı yaklaştığında annemin telefonu susmaz.Bize pıhtı yani donmuş kelle paça yaparsan gelelim diye.Yapmayacağım desede inanmazlar zaten.
Benim ineboluya geldiğimi duyarlarsa hiç sormazlar bile.Nasılsa ben mutlaka pişiririm.Annemden bile usta olmuşum kelle paçada.E tabiki boynuz kulağı aşarmış.Benim ustam becerikli annemse, demekki ben onu geçmişim.Anneniz sizleri arayıpta şu tarifte bu malzeme ne kadardı diye soruyormu?Ben anneme tarif veriyorum artık.Hele bir bayram gittiğimde kelle paçanın içine eklemeyi unuttuğun sirke yokmu, İşte ben ozaman usta oldum demiştim.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

kasapmış. Bu nedenle ete düşükünlüğümüz biraz fazlaca. Ama pek de zararını gördük diyemiyeceğim. Kontrollü tüketildiğinde et kadar faydalı bir lezzet olmadığını söyleyebilirim. Geçen Kurban Bayramında kelle-paça yaptık. Çok da lezzetli oldu. Ama bizde ısıtılmadan pek tüketilmez. Sanırım bir gün soğuduktan sonra deneyeceğim, o katı halini almış durumunu çok gördüm ama tadına öylece bakmadım. Zaten ısıtıldığında çözülerek sıvılaşıyor. Selamlar...

Fahrettin Çitil 
 27.12.2009 23:43
Cevap :
Bnecede deneyin donmuş halini vaz geçemeyeceğiniz lezzet olabilir.  02.01.2010 12:19
 

iyi güzel de bu sakatat türü yiyecekler kolostorole davetiye çıkarıyormuş haberiniz var mı..! ben de çok severdim ama hanım artık yasak koydu...birde ilk kez dondurulmuşunun yendiğini sizden duydum,şimdi beni aldı bir merak ,denesem mi ne ;))

emeklidede 
 25.12.2007 18:04
Cevap :
Ben İneboludan bayram tatilininden az önce döndüm daha uzun sürdü tatilim yine 12 gün:))İneboluda dondurulmuş olarak yeriz denemenizde fayda var derim vaz geçemezsiniz.Birde kaynarken üzerine biriken yağ tabakasını sıkça alıp atarsanız kolestrol problemi olmaz sanırım.:)  30.12.2007 16:50
 

..öğrendim.Evde aynen tatbik ettim,onlar kadar olmasa da bana göre bir hayli lezzetli çorba ürettim.Evde üretilen çorbanın en cazip tarafı bir büyük tencere dolusu oluşudur.Ben biraz fazla iştahlıyım.Evde yediğim yemeği dışarıda yemek istesem yemek masrafım oldukça artar.Bence en güzeli evde üretip,doyasıya yemektir.Şimdi yapamıyorum. Neden mi?. O zamanlar bekardım,cumartesi günleri çorbamı kendim yapardım. Şimdi evliyim,evde hanımın sözü geçiyor..Kelle pişerken ev kokuyormuş!!!!...Selamlar..

Ümit İpekçeker 
 03.10.2007 8:17
Cevap :
Kelle paça yap ev kokar,balık kızart ev kokar ben bu bazı hanımları anlamıyorum.Ev kokacak diye sizi bu güzel lezzetten mahrummu bırakıyor eşiniz Çok üzüldüm şimdi.Onu bir hafta sonu annesine gönderin gelmeden pişerme işide yeme işide biter eminim.Evede bolca oda spreyi operasyon başarı ile tamamlanmış olacaktır.Saygılarımla.  03.10.2007 11:20
 

(Dün yazı aniden kayboldu.Oysa yazacaklarım bitmemişti.Bu yüzden kaldığım yerden devam ediyorum).Bursa'da kasaplardan farklı olarak''sakatatçı'' dediğimiz et harici ürün satan dükkanlar vardır.Kelle ve benzeri ürünler buradan temin edilir.Buradan alınan kelleden fazla et çıkmaz.Ben sakatatcıya giderek büyük baş hayvan kellesinin etini satın alırdım.Eve gelir,güzelce kaynatır,biriken posayı sürekli temizler,lütfen buraya dikkat!! eti elimle ayıklardım.Kelle eti lifli/sinirli olur.Bu lif/sinirler bıçak kullanılmadan ayıklanmalıdır.Bıçak kullanılırsa sinirler fark edilmez,yemek yenirken ağızda nahoş etki bırakır.Bu işin inceliğini Bursa'da en az 25 yıl faaliyet gösteren işin erbablarından öğrendim.(Şimdi kapandı) Bursa'da,gümüşçeken caddesi üzerinde kelle çorbası satan bir çorbacı vardı.Burası esnaflara hitap ederdi.Sabah çok erken açılırdı.Ben bir ara uzun süre gece çalıştım.İşten çıkınca yolumun üzerinde ki bu dükkana uğrar,çorbamı içer,evime öyle giderdim.işin püf noktasını burada..

Ümit İpekçeker 
 03.10.2007 8:11
Cevap :
Genelde büyük baş hayvanların kellesi tercih edilir.Üç beş kişilik yapılacağı zaman küçük baş hayvan yeterli olur sanırım.:)  03.10.2007 11:22
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 119
Toplam yorum
: 496
Toplam mesaj
: 100
Ort. okunma sayısı
: 2496
Kayıt tarihi
: 04.09.07
 
 

Bilgi büyük adamı alçak gönüllü yapar, normal adamı şaşırtır, küçük adamıysa kibirlendirir.. ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster