Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Kemal Bayat: Başkanlık gelecek, Cumhuriyet elden gidecek

Kemal Bayat: Başkanlık gelecek, Cumhuriyet elden gidecek
 

Karamanlı emekli Kemal Bayat Başkanlık Sistemi konulu toplantıda


Karamanlı 86 yaşındaki emekli Kemal Bayat Karaman’da düzenlenen ‘Türkiye Başkanlık Sistemini Tartışıyor’ konulu toplantıda, ‘Başkanlık sistemi gelecek, Cumhuriyet elden gidecek’ diye haykırmış.

Onun bu görüşüne katılmamak mümkün değil.

Çünkü AKP tarafından getirilmek istenen ‘başkanlık’ ya da ‘yarı başkanlık’ sistemi ‘tek parti’ uygulamalarının yıllar boyu sürmesini öngörebilecek özler taşıyacak gibi geliyor bana.

Tasarlanan ‘başkanlık’ hangi ülkeden alınacak o da belli değil.

ABD Başkanlık Sistemi alınacak olsa bile bütçeye getireceği yük yanında oradaki ‘federatif’ yapılanmanın İngilizler ile Fransızların yıllar boyu süren bir İç Savaş yüzünden kurulduğunu da unutmamak gerekir.

Söz konusu bilgilendirme toplantıları sanırım Türkiye çapında kamuoyu oluşturmak için düzenlenmektedir.

Ne yazık ki otuz yıldan bu yana nice canlar alan terör saldırılarına karşı alınan önlemleri anlatmak için patenti AK Parti olan önce Açılım Süreci ile Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında illere kadar uzanan bazı toplantılar düzenlenmemişti.

Anlaşılan o ki AKP iktidarı önce İmralı ya da Barış Süreci için oluşturduğu Akil İnsanlar ile sonra da söz konusu ‘başkanlık’ desteği için kamuoyuna açılmış bulunuyor.

Az önce okuduğum bir habere göre Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gündeme düşen başkanlık sistemini anlattığı sırada, dinlemeye gelenlerden Kemal Bayat, ayağa kalkarak getirilmek istenen yeni sisteme tepki göstermiş. Başkanlık sistemiyle Cumhuriyet’in elden gideceğini öne süren Kemal Bayat, geçmişimizle ilgili bilgileri ışığında, 'Yüzyıllar sonra Osmanlı Devleti’nden sonra Cumhuriyet’e kavuştuk. Bu Başkanlık sistemine ben karşıyım, karşı da duracağım. Olmaz böyle bir şey. Başkanlık sistemi gelecek, Cumhuriyet elden gidecek' açıklamasında bulunmuş.

Seksen altı yaşındaki engelli Kemal Bayat'ın sözlerini sürdürmesi üzerine Ak Parti Karaman İl Başkanı Kerim Dereli onu yerine oturması için ikna etmeye çalışırken, 'Burada konferansı dinliyoruz. Cumhuriyetimizin gittiği falan yok. Birbirimize karşı saygı kuralları içinde davranmalıyız' açıklamasına rağmen yerine oturmayan Kemal Bayat'ın ancak konuşmacı Prof. Dr. Birol Akgün'ün çabası ile yerine oturması sağlanmış.

Çok yaşa Kemal Bey!

Bence milyonlarca yurttaşımızın düşüncelerine tercüman olmuşsun.

Benim gibi bazı altmışlıklar da oturup dursun evlerinde kös kös...

(Ankara 13.04.2013)

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..