Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

Kemal Kılıçdaroğlu başbakan, Deniz Baykal cumhurbaşkanı olabilir mi?

Kemal Kılıçdaroğlu başbakan, Deniz Baykal cumhurbaşkanı olabilir mi?
 

Giriş

Türkiye'nin çok partili hayata geçtiği günden beri yapılan seçimlerdeki seçmen profiline bakmak bizi sağlıklı bir sonuca götürür aslında. 1950-2009 arası yapılan seçimlerde -solun Ecevit'le bir kere ulaştığı %42'lik başarıyı dışarıda tutarsak- seçmen daima "sağ" partileri tercih etmiştir. Diğer bir deyişle "sağ"ın alternatifi yine "sağ" olmuştur. Bir yüzde verirsek seçmen profili üç aşağı beş yukarı şöyledir: % 70 sağ seçmen, % 30 sol seçmen.

[Dipnot-1: Her seçimden sonra akademisyeninden partilisine hatta sıradan insana kadar bir çoğunun, (Hatta bir MB üyesi referandumda "evet"leri hocalara ve köylülere bağlamıştı ki resmen halt etmişti.) "Eğitim seviyesi yükseldikçe sol orijinli partilerin oyları artıyor." gibisinden iddialarını garip buluyorum. Böyle bir söylem "göbeğini kaşıyan bidon kafalı çoban" yaftalamasına kadar gider ki bu halkı küçümsemek, halka hakaret anlamı taşır. Kendisini böyle görenleri de halk sık sık sandıkta cezalandırır. Hem seçimleri böyle okuyanlara soruverirler: 1973'te ülkemizin eğitim seviyesi bir gecede birden yükseldi mi ki sol, Ecevit nezdinde % 42 oy aldı? ]

Kemal Kılıçdaroğlu Başbakan Olabilir Mi?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerel seçimlerdeki izafi başarısı bizi yanıltmamalı. O yüzde tam bir "çorba"dır MHP, DP ve DSP'nin tuz attığı. O seçimlerdeki il genel meclisi oyları ile başkanlık oyları arasındaki farka bakın ne demek istediğimi anlarsınız.

Şu önemli bir soru: CHP'de ne değişti ki Türk seçmeni CHP'ye oy versin? Vitrin değişti evet. (Üstelik PM'de 50 siyasetçinin Önder Sav'dan yana olduğu düşünülürse CHP'de hesaplaşmanın bittiği söylenemez.) Başka? Hicbir şey. "İktidara yürüyoruz." "Korku imparatorluğunu yıktık." "Biz halkı kucaklayacağız." "Partimiz devrimci ve özgürlükçü bir partidir." gibi sözler içi doldurulmamış güzel sloganlardan öteye gider mi? Bu noktada önemli olan halkın beklentilerinin CHP'nin vaatleri ile örtüşüp örtüşmemesi... Daha da kısaltayım soruyu: CHP halkın beklentilerine cevap verebilir mi? Türk insanının meseleleri ortada ve CHP'nin bu meselelere (yakın tarihe kadar) bakışı da ortada.

Yılların CHP'sinde bir tüzükle birkaç vitrin fırçasıyla ne değişti ki seçmen CHP'yi iktidara Kılıçdaroğlu'nu da başbakanlığa taşısın? Üstelik Kılıçdaroğlu başından beri yanlış "at"a oynuyor. AKP ve Erdoğan karşıtlığı yaparak parti ve kişi karşıtlarına şirin gelebilir ama bu sandığa somut olarak yansımaz.

Deniz Baykal Cumhurbaşkanı Olabilir Mi?

Cumhurbaşkanı seçilebilmenin yöntemi belli: Halkın oylarının en azından %50.001'ini alabilmek. Kural böyleyken, seçmenin % 70 'inin sağ orijinli olduğu düşünerek başlıktaki soruya varın siz cevap verin.

Son söz: Seçmen profili değişmedikçe Kılıçdaroğlu başbakan, Deniz Baykal da cumhurbaşkanı olamaz.

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..