Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '10

 
Kategori
Siyaset
 

Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi Bursa'ya indi

Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi Bursa'ya indi
 

Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi dün Bursa'daydı. Öne çıkan gelişmeleri ve yorumlarımı şöyle sıralayabilirim:

1) Kılıçdaroğlu ilkin Celâl Bayar'ın köyüne giderek Bayar'ın kabrine CHP yazılı çelenk koydu ve karanfiller attı. Halka, köyü belde yapacağı sözünü verdi.

Yorum: Kılıçdaroğlu'nun sıradan bir "şov"uydu. Bunun pratikte hiçbir getirisinin olmayacağını bilen bilir.

2) Kemal Kılıçdaroğlu il binasında konuştu. 18 Aralık 2010 Cumartesi günü kurultaya gideceklerini açıkladı. PM listesini bizzat kendisinin yapacağını açıkladı. Kurultayda "blok liste" uygulanacağını da ekledi. Ama açık kapı bırakmayı da unutmadı: "Eğer delegeler isterse ve kurultayda kabul görürse seçime "çarşaf liste"yle de gidebiliriz." dedi.

2) Sözünün bir yerindeki cümleleri düşündürücüydü: "Eğer seçimlerde başarılı olmazsak, 'Hadi bize eyvallah der ve gideriz.'"

Yorum: Kılıçdaroğlu'nun kafasındaki "blok liste" o kadar da dışlayıcı değil aslında. Üstelik parti içi dengeler düşünüldüğünde Baykal ve Önder'in, tamamının "Kılıçdaroğlu'nun belirlediği blok listesi"yi kabul etmesi mümkün değil. Onun içindir ki Kılıçdaroğlu'nun 80 kişilik PM listesi şöyle şekillenecek büyük ihtimalle: en az 55 üyesini kendisi belirleyecek. Kalan 25 PM üyesini ise denge gözeterek Baykal ve Sav ekibinden alacak. Geçmiş günlerde "çarşaf liste" diye direten Baykal buna ne diyeceği bilinmez.

Seçimlere kadar büyük ihtimalle "genel başkan" meselesi ortaya çıkmayacak. Baykal bunu -biraz da (pratikte mümkün olmasa da) ağzına sürülen 'cumhurbaşkan adayımız sensin." balından- sık sık dile getiriyor. Sav ekibi nasıl hareket eder, bilinmez. Âni bir atakla Muharrem İnce'yi aday olarak çıkarırsa hiç şaşırmam.

3) Partiye yeni katılanlar için yapılan törende Kılıçdaroğlu "başörtüsü" mesajına vurgu yapar gibi başörtülü bir hanıma rozet taktı.

Yorum: Kılıçdaroğlu "genel af" "Kürt meselesi" "yeni CHP" "başörtüsü" ... gibi konularda parti çindeki muhalifleri - Gerek Baykal'ın gerekse Sav ekibinden Muharrem İnce'nin çıkışları ortada.- ikna etmeden söz sahibi olması mümkün değil.

4) Kılıçdaroğlu partisinin Bursa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Ülkemiz ile Bursa'da Tarım ve Hayvancılık' konulu toplantıya katılmak üzere Almira Otel'e gitmek için parti otobüsüyle yola çıktı. Parti otobüsünden inip otele doğru yönelen Kılıçdaroğlu'nun yanına yaklaşan iki travesti, Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kendilerinin AK Parti tarafından yok edilmek istendiğini iddia ederek, eşcinseller için haklar istedi.

Yorum: Kılıçdaroğlu "görüntü" karşısında çok şaşkındı. Hiçbir şey demedi. Zaten kısa süre içinde de travestiler polisler ve korumalar tarafından uzaklaştırıldı.

5) Kılıçdaroğlu'nun Bursa ziyaretinin asıl ayağı elbette Mustafakemalpaşa'ya bağlı Ovaazatlı beldesi idi. Bu çıkarmada kimler yoktu kimler? Eski yeni Bursa CHP milletvekilleri, Bursa, Bursa-Nilüfer Belediye Başkanı, Bursa, Balıkesir İl Başkanları, ilçenin birkaç beldesinin CHP'li belediye başkanları...

Yorum:

Biliyorsunuzdur: AKP'nin 2007 yılında nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin köy statüsüne dönüştürmesiyle belde statüsü iptal edilen fakat idare mahkemeye başvurarak yargı kararıyla bu hakkı yeniden elde eden Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Ovaazatlı beldesinde 5 Aralık'ta yerel seçim var.

2007 seçimlerinde seçimi ANAP adayı kazanmıştı. Şimdi aynı aday DP'den giriyor seçimlere. Referandumda az farkla da olsa "hayır" çıkmış beldede 2007-2010 arasında seçmen dokusu değişmiş, demek pek tutarlı değil. Hayır oyları tek partiye mâl edilemeyeceğinden ve oyların AKP karşıtı blok oylar olduğu düşünülürse bu bize 5 Aralık yerel seçimi için ipucu olamaz.

Üstelik gerek Bursa'da, gerek Mustafakemalpaşa'da, gerekse küçük yerleşim yerlerinde yaşayan seçmenlerin çok uzun yıllardan beri merkez sağ partilere oy verdiği bilinir. Durum böyle olunca - şimdilik böyle bir şey yok ya, eğer AKP dışındaki partiler tek adayda karar kılmazsa- seçimi ya eski ANAP'lı aday veya AKP adayı kazanır. Üstelik beldenin seçmen sayısı 1306. Sıradan bir ankete katılanlardan bile az. Hepsini CHP alsa ne olur? Bu durum yakında yapılacak genel seçimler için herhangi bir ölçü olur mu allasen?

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..