Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '13

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kemanın genç büyüsü 'Fedor RUDIN'

Kemanın genç büyüsü 'Fedor RUDIN'
 

1 Mart akşamı, her cuma olduğu gibi, İzDSO konseri için AAS|SM’ye doğru ilerliyordum. Bu konser için, içimde farklı bir heyecan vardı. İzDSO, o gün, çok sevdiğim çellist ve şef Alexander RUDIN’in oğlu Fedor RUDIN (Fédor ROUDINE)’i solist olarak ağırlıyordu.

Herkes gibi benim de beklentim yüksekti. Sanatçı bir aileden geldiği için ‘iyi olmalı’ymış gibi bir düşünce sarmıştı bilinçaltımı, öyle bir kural olmadığı halde.

Performansını çok merak ettiğim 21 yaşındaki genç yeteneği izlemek için her zamanki yerimi aldım salonda. Dakikalar ilerliyordu, konser başlayana kadar konsere ait kitapçığı inceledim.
Fedor ile ilgili bilgileri okuyordum. 11 yaşında altın madalya alarak okulundan mezun olmuş, birçok uluslararası keman yarışmasını kazanmış, ilk solistlik deneyimini 9 yaşında gerçekleştirmiş. Bilgiler ve başarılar uzayıp gidiyordu.

Beklediğimiz o dakikalar geldi ve İzDSO’nun değerli sanatçıları salondaki yerlerini almaya başladı. Hepimiz, sanatçılarımızı alkışla selamladık. Hepsi birbirinden değerli müzisyenlerden oluşan orkestra, o gece Fedor RUDIN’e Khachaturian Keman Konçertosu’nda eşlik edecekti.

Ve… RUDIN, şef Vladimir ALTSCHULER ile sahnede belirdi. Alkış sesleri, bu iki isim için de yükseldi.

Salondaki sessizlik eşliğinde konçertonun ilk notalarını duymaya başladık.
Allegro con fermezza tempodaki 1. bölüm ile Fedor hünerlerini sergilemeye başladı. Notalara hızlı dokunuşlarıyla, ruhumuzu hemen sardı büyüsü. İlk bölümün sonundaki uzun kadans ile daha da derinden etkilendik.
Andante sostenuto tempodaki 2. Bölüm ile biraz durulduk, Fedor ile biz de dinginleştik ve bir sonraki bölümün coşkusuna ruhlarımızı hazırladık.
3. bölüm, çabuk ve canlı Allegro vivace tempoda, enerji dolu başladı. Coşkulu olduğu kadar ince dokunuşlara sahipti ezgiler. Yüksek enerji, bu bölümde süreklilik gösterdi ve ruhumuzu üst noktalara taşıdı. Kemanın, notalarla uzun soluklu oyunları kimi zaman tebessüm ettirdi, kimi zaman heyecan hissini uyandırdı içimizde. Ve, 1. bölümdeki temel tema ile harika bir finalle konçerto sona erdi.

*

Fedor RUDIN’i izlemek ve dinlemek mükemmeldi. Kendinden emin duruşuyla, notalara zihninden ve kalbinden dokunuşuyla, eserle bütünleşmesiyle ve bunları gençliğine rağmen yaşatabiliyor olmasıyla bizi mest etti. Tüm salon etkisi altına girmişti. Bu, bölüm geçişlerindeki derin sessizlikten çok net anlaşılabiliyordu.
Konçerto bittiğinde herkesten ‘Bravo!’ sesleri yükseldi, alkışlar dinmeksizin yankılandı büyük salonda.
Muhteşemdi her şey, tek kelimeyle!

Genç sanatçı, konçerto sonrası, ısrarlı alkışlarımıza Paganini eserleri ile iki kez bis yaparak karşılık verdi ve olağanüstü performansını taçlandırdı. Fedor, büyük başarısının yanı sıra mütevazılığı ve sempatik tavırlarıyla da beğenimizi, sevgimizi kazandı.
Güçlü alkışlarımızla büyüsüne teşekkür etmeye çalıştık ve Fedor RUDIN’i mutlu ve güzel hislerle uğurladık.

*

Öyle anlaşılıyor ki RUDIN Ailesi, müzikteki başarılarıyla bizi derinden etkilemeye ve ruhumuza dokunarak hislerimizi yükseltmeye devam edecek!
Alexander RUDIN gibi Fedor RUDIN de -belki de babasından daha büyük- başarılara imza atacak!

İlerleyen zaman ‘Fedor RUDIN’ ismini, David OISTRAKH, Leonid KOGAN, Jascha HEIFETZ, Itzhak PERLMAN gibi efsane isimlerin arasına altın harflerle yazacaktır.

*

Dileğim, en kısa zamanda, tekrar Fedor RUDIN’in büyüsüne kapılmak ve ‘iyi&gerçek müzik’i derinden hissedebilmek…

*

Müzik ve sevgiyle kalın...

 

Başak GÜZEL

 
Toplam blog
: 51
: 488
Kayıt tarihi
: 12.07.11
 
 

Yazan & Okuyan & Sorgulayan   Burç : Başak Yükselen burç : Koç İlk nefes: 22 Eylül 1983, Perşembe..