Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kemik erimesi- Osteoporoz- nedir?

Kemik erimesi- Osteoporoz- nedir?
 

Kemikler bedenimizin yük taşıyıcılarıdır. Yüksek oranda bağ dokusu ve kalsiyum içerirler. Bedenimizin kalsiyum ihtiyacı kemiklerden sağlanır. İşte bunun için, kemiklerimizin bizi uzun yıllar taşıması için kalsiyum ihtiyacını tam olarak karşılamak gerekir. Vüctta eksilen kalsiyum kemiklerin zayıflamasına neden olacağı bu da bedenin artık bizi sağlıklı taşıyamayacağı anlamına gelir. Kemik erimeye başlar.

Belirli bir yaştan sonra ki bu 30 lu yılların üstü, kemiklerin gelişimi artık gerilemeye başlar ve bu yüzden kalsiyum, bol güneş, D vitamini hayatımızdan eksik olmamalıdır.

D vitamini, besinlerde çok bulunan bir vitamin değil. Tek çare bol güneş almak, güneş banyosu yapmak. Ayrıca kemiklerimizin güçlü halde kalması için egzersizi de bırakmamak.

D vitaminin kalsiyumun bağırsaktan emilimine ve kemikler tarafından depolanmasına yardımcı olan bir hormon olduğunu belirten Türkiye Osteoporoz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Merih Sarıdoğan, bu konuda bakın ne diyor:

"Günlük ihtiyacımız olan D vitamini 400 ünitedir. Güneş ışığının etkisiyle ciltte, karaciğerde ve böbrekte sentezlenerek aktif D vitamini haline dönüşür. Güneşlenmek vücudumuzdaki gerekli D vitaminini aktif hale getirmektedir. Fakat her zaman vücudun tamamını güneşlendirmek mümkün olmadığından hiç olmazsa her gün yarım saat düzenli olarak yüz, el ve ayaklarımızın güneş görmesini sağlamak gerekir. Ancak vücudumuzun güneşle temas alanını genişlettikçe güneşlenme süresini kısıtlamakta da fayda vardır"

Peki günlük kalsiyum ihtiyacımız nedir?

Bu yaşa göre değişiklik gösterir. Ancak yaşınız 50 ve üzeriyse kalsiyum ihtiyacınız da artmaktadır. Günlük; 1000- 1200 mg.

Tüm bunları gözönüne alarak hem kendinizin, hem çocuklarınızın kemik gelişimi için; güneşten doğru şekilde yararlanın.

http://www.turkiyeinternette.com/kemik-erimesi-osteoporoz-nedir.html

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..