Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kemikleri güçlendirin

Kemikleri güçlendirin
 

Kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, değişik sebeplerle kemik yoğunluğunun azaldığı, buna bağlı kırık riskinin arttığı bir hastalıktır. Yüzyılımızın eriştiği teknolojik düzey, insan ömrünü uzattı. Buna bağlı olarak günümüz insanı daha az hareket yaparak ve hazır besinler tüketerek daha kolay bir hayat sürüyor. Fakat teknolojinin beraberinde getirdiği yeni hayat tarzı, kemiklerimizi tehdit eder hale geldi. Öte yandan, menopoz dönemi, beraberinde kemiklerde ağrı, boy kısalması, kamburluk gibi iskelet sisteminden kaynaklanan çeşitli sorunları gündeme getirdi.
Kemik erimesinin ilerleyen yaşlarda sorun olarak karşımıza çıkmaması için her dönem bilinçli beslenmeye önem vererek, vücudumuz için gerekli egzersizleri ihmal etmemeliyiz. Kadınlarda menopozdan sonra, erkeklerde ilerleyen yaşlarda önemli bir sorun haline gelen osteoporozu yaşantımıza bazı alışkanlıklar ekleyerek zararsız hale getirebiliriz. Çünkü, kemik erimesi önlenebilir bir hastalıktır.
Diyetimiz ve beslenme durumumuz hormon dengemizi ve kemik sağlığımızı birçok biçimde etkileyebilir. Pek çok kişi yüksek kalsiyum diyetinin öneminin farkındadır, ancak diğer faktörlerin de kemiklerimizin güçlenmesinde etkili olduğu, özellikle güneşin kendini daha iyi gösterdiği bugünlerde unutulmamalı.

* Sağlıklı yaşamak için hazır yemekler, işlenmiş gıdalar ve katkı maddelerinden kaçının. Olabildiğince ev yemekleri yiyin.

* Taze meyve ve sebze tüketimini artırın.

* Düşük ya da aşırı miktarlarda protein almamız osteoporoz riskini artıracaktır.

* Potasyum alımını artırın. Bu amaçla bezelye ve fasulye gibi baklagiller, deniz ürünleri, taze meyve ve sebzeler özellikle muz, kaysı, armut, domates, mantar, patlıcan, biber, ıspanak önerilebilir.

* Genel yağ tüketiminizi ve özellikle de doymuş yağ ve yağ asitlerini sınırlandırın. Esansiyel yağ asitlerinin tüketimini artırmak için daha fazla kepekli tahıl gevrekleri yiyin. Omega-3, balık yağları içeren destekler alın. Ceviz, fındık, badem, yerfıstığı gibi sert kabuklu yemişlerin tüketimi artırılmalıdır.

* Aşırı lifli gıda tüketiminden kaçının.

* Şeker ve tuz tüketimini sınırlandırın.

* Kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.

* Sağlıklı yaşamak için sıvılar en az yediğimiz şeyler kadar önemlidir. Günde en az üç litre su içmeyi hedefleyin.

 
Toplam blog
: 7
: 848
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

Fizyoterapist. www.fiziktedavici.com sayfa yapımcısı ve editörü. Hayatı seven sevmeye çalışan biri...