Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

Kenan Evren ne diyor?

Kenan Evren ne diyor?
 

“12 Eylül darbesinden sonra "Kürt diye bir şey yoktur" diyen 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Kürtlere "kardeş" muamelesi yapılması gerektiğini belirterek, Türkiye'de eyalet sistemine geçilebileceğini söyledi – Milliyet 01.03.2007”

Yirmi yedi yıl önce, darbe günlerinde bunları söyleyenleri, neredeyse mahkemesiz asabilecek bir İhtilal lideri, şimdi neler diyor. O zaman başka idi, bu zaman başka diyecektir elbette. O zaman “dün dündür, bugün bugündür” diyen 9. Cumhur reisi sayın Demirel’e ver yansın edenlerden biri olan sayın Evren bu durumu nasıl izah edecek. Sayın Evren’in sözlerinin bugünün politikasında bir ağırlığı olacağını sanmıyorum, ama bu sözler ibrettir, her salatalığı olana tuz alıp koşan milletim için bir ibrettir. Ama kim ibret alacaktır, ibret alması gereken ilk grup politikacılardır, ama görünen hepimize aşikardır.

İbret nedir biliyor musunuz, ibret Menderes, Polatkan, Zorlu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve on iki eylülde yaşı büyültülerek asılan çocuk dahil onlarca idam edilen insanın idamındaki yanlışlıktır.

O günlerde sayın Evren “asmayıp besleyecek miyiz” gibisinden tarihe hangi renk harflerle derseniz deyin ama iç karartıcı olacağı muhakkak olan harflerle geçen laflar etmişti.

12 Eylül öncesinde sokaklarda birbirini acımadan vuran insanlardan hayatta kalanlar için de bir ibret olmalıdır, insanı katletmenin yol olmadığını, yaşayanların hayatın gailesi içerisinde bugüne geldiklerinde yaşadıklarına şükrettiklerini anlamak lazımdır.

Onlarca sağcı solcu, ünlü, ünsüz insanı sokaklarda acımasızca katledilince Türkiye düzlüğe çıkacak sananlar, ve bu uğurda kullanılanlar için ibret olmalı bu sözler ve birilerinin yaşamı anladıklarında yazdıkları pişmanlık kitapları, o kitaplar mutlaka okunmalı.

Ders almıyoruz, o nedenle bu toplumun yaşamı hep pahalı bedeller ödemekle geçiyor. Bu bedel ödemeler geri kalmış toplumlarda oluyor, toplum ilerledikçe insan öldürmeler, katliamlar, düşmanlıklar azalıyor. Irak’a bakın onbinlerce kişi öldü ve öyle hale getirildiler ki, Müslüman, Müslüman’ı kırıyor. Şii’nin Sünni’yi, Sünni’nin, Şii’yi öldürmesinin uygun olduğu Kitabın neresinde yazıyor. Ama oyuna getirilmek geri kalmış ülke insanlarının yaşam biçimi, belki kaderi haline geldi. Irak geri kalmışlığın bedelini ağır ödüyor.

Sayın Evren “eyalet sistemi kurulabilir” diye fikir üretirken kimlere danıştı. Eyalet sistemi ne demek araştırdı mı? Sanmıyorum. Eyalet bayrağı, eyalet valisi, eyalet kanunları nasıl olur biliyor mu? Cumhuriyet kurulduğundan bu yana bölünme korkusu yaşayan bir ülkede böyle bir sözün bir emekli orgeneralin ağzından çıkması ilginç. Demek ki biz Atatürk’ten sonra ne yapacağını bilmeyenlerle, gelecek vizyonu olmayanlarla yönetilmiş ve darbe yemişiz.

Ne kadar acı, bugünkü yönetim de değiştiğini söyleyerek iktidarını yürütüyor, ilerde onların da ne diyeceği meçhul.

Ya Rab, benim ülkemin insanlarının ve tabii ki benim, gelecekte söylediklerini yüz seksen derece değiştirmeyecek, yöneticiler tarafından yönetilmesine izin ver. Bizi birbirimize düşürmek isteyenlere karşı aklımızı kullanma yeteneğimizi artır.

İnsancıkların yanlışlarının bedelini insanlık ağır ödüyor. Sonunda insanlık insancıkların elinde yok olacak.

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..