Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '17

 
Kategori
TV Programları
 

Kenan İmirzalıoğlu Cingöz Recai'de Olmadı Fatih'te Ne Yapacak

Kenan İmirzalıoğlu Cingöz Recai'de Olmadı Fatih'te Ne Yapacak
 

Peyami Safa'ya saygıyla....


 

"Gerçek basit ve sadedir, onu biz büyütür, biz süsleriz"

 

1925'li yıllarda Peyami Safa'nın Server Bedi takma adıyla yazdığı Türk Edebiyatı'nın ilk polisiye serisidir Cingöz Recai. Çeşitli başlıklar altında Safa'nın kıvrak zekası, özenli dili ve o yıllardaki dünya edebiyatı rakipleri karşısında başa baş  bir okunmayla ses getirmiş roman serisi.

Yayınlandığı yıllarda ilk polisiye serisi olmasıyla perdeye aktarılmak istenmesi, bu kitap konusunu Türk sinema tarihinin  çekilen ilk polisiye filmi ünvanı almasını da sağlamıştır.

1954 yılında Metin Erksan başrolünde Ayhan Işık'ın olduğu ilk filmi çekmiştir.

Bir Robin Hood karakterinde, zenginden alıp fakire veren; muzip, kibar, sevimli, kurnaz Recai'nin maceraları Işık'ın yarım dudak çapkınca gülümsemesiyle seyircinin aklında yer etmişti. İkinci film 1969 yılında Safa Önal'ın kadrajından beyaz perdeye yansımıştı.

Bu sene Cingöz Recai'nin elli yıl sonra yeniden çekileceğini öğrendik. Açıkçası geçmişte çekilen film ve dizilerin günümüze uyarlanması her zaman  handikaptır. Daha önce yapılan bir işin üzerine çıkabilmek, oyunculukların, yönetmenlik başarısının yenileri ile kıyaslanmaması mümkün olmamaktadır.

Kenan İmirzalıoğlu, Haluk Bilginer, Meryem Uzerli'nin rollerini paylaştığı Onur Ünlü yönetmenliğindeki film ara ara seyirciye selam çakan sahneleriyle merak uyandırılarak çekildi. Bu hafta da vizyona girdi,

Fragmanı izlerken-ki en etkileyici sahneler olması gerekir ki seyircinin ilgisini çeksin!- kötü dedirten bir uyarlama olduğunu ne yazık ki gördük. Öncelikle Ayhan Işık'ın üzerine çok yakışan kibar hırsız gömleği, İmirzalıoğlu üzerine olmamış. Kekremsi bir tat bırakıyor seyirci üzerinde, meşhur gülümseme bile yapay kalıyor dudaklarında. Haluk Bilginer, Mehmet Rıza komiserle filmi kurtarmaya yetmiyor. Meryem Uzerli Hürrem'in dışına çıkamıyor yine maalesef.

Büyük bir ihtimalle vizyonda hatrı sayılır bir izlenme yakalayamayacak film, hatta yakında başlayacak dizi öncesinde Kenan İmirzalıoğlu için olumsuz bir referans olacağını düşünüyorum.

Acaip bir yüksek bütçeyle çekilen-ki bu da ayrı bir konu!- toplu ücretini aldığı söylenen bir başrol oyuncusunun, ekran seyrinin standart seviyesinde bile olması geçmiş dizilerin etkisini unutturacak.

Mehmet, Bir Cihan Fatihi tarihi bir dizi olarak ekran başarısını dizilerin kıyasıya yarış içinde bulunduğu şimdilerde sürdürebilmek için epey ter dökecek. Artık çok para vererek, kostüm ve dekorlarla izlenme oranları sağlanılmıyor. Hoş Arap dünyası için bu şaşalı görüntüler ilgi çekiyor olabilir. Lakin biz de izlenme kriterleri değişti artık. Muhteşem Yüzyıl'ın kaymaklı dönemi yok.

Bakalım "Hücum edilmez bir vücut içinde ölmez bir ruhum var" Cingöz Recai'den Fatih'e nasıl bir seyir olacak göreceğiz;))

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 6177
Kayıt tarihi
: 08.10.06
 
 

Med cezir içinde kafasına estiği gibi yaşayan bir havva kızı birazcık kağıt kalem aşinalığı olmas..