Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '06

 
Kategori
Felsefe
 

Kendi anlamını yaratmak

Kendi anlamını yaratmak
 

"Hayatın kendi başına bir anlamı yok. Hayat bir anlam yaratma fırsatıdır. Anlamın keşfedilmesi değil, yaratılması gerekir. " diyor Osho. Aslında tüm mutsuzlukların kaynağı da buradan doğuyor galiba. Anlamı arıyoruz, yaratmıyoruz.

Dünya var mı? Evet var. Sen de onun içinde bir yerlerde yaşıyor musun? Evet yaşıyorsun. Senin gibi pek çok insan da yaşıyor mu? Evet elbette yaşıyor. Peki bu insanların hepsi birbirine benziyor mu? Tabii ki benzemiyor. O halde hayatın anlamı bir yerlerde saklanıyor olsa bile, onu bulan insanların hepsini birden tatmin edemez çünkü bu insanların hepsi farklı duygulara ve algılamalara sahip. O zaman hayatın anlamını kendimiz yaratmak zorundayız. Ya da içimizde yarattığımız ama henüz farkında bile olmadığımız o anlamı kendimiz için keşfetmek zorundayız. Eğer hayatın anlamı nedir diye soruyorsak ve samimi olarak cevap arıyorsak bunu yapmalıyız. Bu soru aklımıza bile gelmemişse zaten hayatın anlamı bellidir. O zaman anlam "Sormadan sadece yaşa."dır.

Pek çok insan kafa yormuştur ve sormuştur: "Hayatın anlamı nedir?" diye. Bunun cevabını verecek değilim. Bunun cevabını vermiş olsam bile, o cevap ancak benim için hayatın anlamıdır. Kimseye de bir yararı yoktur, kendimden başka. Benim söylemek istediğim sadece insanın kendi anlamını kendisinin yaratması gerektiği.

Öyle kocaman anlamlara da gerek yoktur hani. Kimse kimsenin hayatının anlamını küçümseyemez ve eleştiremez. Bir anne için hayatın anlamı sağlıklı, mutlu ve herkese faydalı olacak çocuklar yetiştirmek olabilir mesela. Bir yazar için anlam, kelimeler içinde kaybolmak, bir ressam için renklerle oynamak olabilir. Güçlü inançları olan bir adam için anlam Tanrı'ya yakın olmaktır. Bir budist için ise herşeyden vazgeçmek kendi benliğini yenmektir belki. Bir inşaat işçisi için anlam evine yeterince para götürebilmek olabilir. Sonuç olarak herkes için kendi hayatının var oluşunun bir anlamı vardır ve bu anlam üzerine döner hayatlar.

Bazen de bulduğunuz anlamın aslında sizin hayatınızın anlamı olmadığını da görürsünüz. Fos çıkar tüm düşünceleriniz. Hatta kendinize "ne işim var benim burda zaten hiç bir işe yaramıyorum" dediğiniz bile olabilir. Bazen de anlama dair tüm inançlarınızı kaybedebilirsiniz. Bomboş görünür dünya size ve etrafta koşuşturan tüm insanların yaptıklarını saçma ve faydasız olarak değerlendirirsiniz. Oysa hala hayatta olmaya devam ediyorsanız içinizde o anlamın derinde bir yerlerde saklı durduğuna inanıyorsunuz demektir. Tıpkı bir inci tanesini yüzeye çıkarmak ve güneşte parladığını görmek gibidir bu. Hayatın anlamını kaybetmesi sadece yorulduğunuz anlamına gelir, onu kaybettiğiniz anlamına değil.

Aramak değil yaratmak esastır hayatının anlamını. Umutsuz olduğun zamanlarda bile içinde bir işçi sürekli kazar durur o anlam yüzeye çıksın diye. İnsansındır sonuçta ve o anlama deliler gibi ihtiyacın vardır. Seni hayata bağlayan o anlamdır ve ne kadar sıkı bağlanırsan o kadar mutlu olmanın yakınında olursun. Bu yüzden de kendini çok iyi tanımak gerekir. Kendini iyi tanımadığın sürece, senin için anlamın ne olduğunu nerden bileceksin ki?

O nedenle hayatının anlamını bulmak zorundasın ama bundan önce yapman gereken tek bir şey var; Kendini tanımak...

 
Toplam blog
: 408
: 1090
Kayıt tarihi
: 17.06.06
 
 

Gazetecilik okudum... Ama gazeteciliği sırf yazabilme serüvenine bir adım daha yaklaşabilmek için ok..