Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kendi hayatımızın yönetmeni olmak

Kendi hayatımızın yönetmeni olmak
 

Kendini yönet, dünyayı yönetecek gücü bulursun.

~ Plato ~

Hayatın koşturmacası içinde bir çok farklı olayla karşılaşırız. Bunların bazıları bizim dışımızda gerçekleşen olaylar olduğundan bunları kontrol edemeyiz. Bu aynı kendimiz haricinde kimseyi kontrol altına alamayacağımız gerçeği gibidir. Böyle bir çabaya girmek boşuna gayret sarfetmektir. Aynı zamanda son derece yıpratıcı ve yorucudur da. Bu bizden kaynaklanmayan şeylere müdahil olma çabası her şeye fazla eleştirel yaklaşmak, en küçük hatayı bile kabul etmemek, esnek olmayan tutum ve yetersizlik duygusundan kaynaklanır.

Oysaki kontrol edemeyeceğimiz durumlar ile yönetebileceklerimizi ayırt edebilirsek hayatımıza ve kendimize daha fazla fayda sağlamış oluruz.

Kendimizi yönetmek demek ,öncelikle nasıl bir film izlemek istediğimizi bilmek demektir. Sonra bu filmde kimler oynayacak, çekimler nerede olacak, kostümler, ışık, ses ve de mutlu son. Ya da siz nasıl bir son olsun istiyorsanız. Yani senaryoyu önceden belirlemiş olmak demektir. Bunları belirmeden çekimlere başlayıp sonra da film sonunu gördüğümüzde ama izlemek istediğim film bu değildi dememektir.

Kendimizi yönetilmenin şartlarından biri, doğru ya da yanlış ayrımına girmeden yargısızca kendimizi şu anki halimizle kabul etmektir. Diğeri ise, kendimizi iyi tanımaktır. Kendimizi ne kadar iyi tanırsak o kadar iyi yönetebiliriz. Yeteneklerimizi, güçlü yönlerimizi, gelişime açık taraflarımızı, bazen yardımcımız bazen de sabotajcımız olan egomuzu tanımak gibi mesela.

Kendimizi yönetmenin en iyi yanı ise kendimize iyi bir hizmet alanı açmaktır. Duygu, düşünce ve bunlarla uyumlu eylemleri, kendi değerlerimizle en iyi ifade edebileceğimiz sonuçlara ulaşmak için dizayn edebilmektir.

Artık yönetmen koltuğuna geçebiliriz. Film başlasın, hem de kendi filmimiz...

 

Sevgilerimle,

Özlem Okçugil

Profesyonel Koç & Nlp Uzmanı

 

 
Toplam blog
: 2
: 192
Kayıt tarihi
: 21.09.13
 
 

Özlem Okçugil Uludağ Üniversitesi mezunudur. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre turizm ve te..