Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '16

 
Kategori
Eğitim
 

Kendi hayatını yaşamak istiyorsan "hayır diyebilmeyi" öğrenmelisin...

Kendi hayatını yaşamak istiyorsan "hayır diyebilmeyi" öğrenmelisin...
 

Kendi Hayatını Yaşamak İstiyorsan "Hayır Diyebilmeyi" Öğrenmelisin...


Zaman yönetimi eğitiminde en önemli başlıklardan bir tanesidir; "Hayır" diyebilmek. Düşünsene, bazen sevdiğin insanların üzülmemesi için, bazen insanlara hoş görünebilmek adına, bazen "onaylanma" ihtiyacından dolayı kendini zor duruma düşürmeyi göze alarak sana gelen isteklere "Hayır" diyemiyorsun. Özel hayatında, iş hayatında, okul hayatında böyle sürüp gidiyor. Şunu unutma; insanlara "Hayır" diyemediğin sürece "başkalarının hayatını" yaşayacaksın. Herkes kendi tercihlerinin sonucunu yaşıyor bu hayatta.

Kadim bir bilgiden gelen, Enneagram kişilik tipleri sistemi içerisinde yer alan "Tip 2" olarak tanımladığımız "Yardımsever" kişilik yapısında olan insanlarda daha çok görürüz "Hayır Diyememe" durumunu. Bu kişilik tipinde bulunan kişiler "duygu merkezli" insanlar olup, yoğunluk olarak başkalarının ihtiyaçlarını karşılayarak, sevilme, hoşnutluk ve kimlik ihtiyaçlarını doyurmaya çalışırlar. Aslında yaşadıkları "yüzeysel" bir mutluluktur. Sürekli olarak başkalarının istek ve beklentilerine “Evet” diyen insanlar kendi kişiliklerini yeterince geliştirememiş, özgüveni zayıf, kendisiyle barışık olmayan bağımlı ve en önemlisi de mutsuz insanlardır.

En söylenmesi gereken yerde bile "hayır" diyememek, insanın iç dünyanda nasıl bir baskı oluşturuyor hiç düşündün mü? Bir türlü içinden geldiği gibi olamamak, devamlı insanın eksilmesine yol açmaz mı? Ya biriktirdiğin öfkeler? Bu eşin ve çocukların dahi olsa kendini "kurban" gibi hissetmeni sağlamaz mı?

"Hayır" dediğin zaman sen karşında ki insanı değil; onun senin için uygun olmayan taleplerini reddediyorsun. Ya üzülürse! Ya kırılırsa! Ya yalnız kalırsam! Ya işten çıkarılırsam! Ya öğretmen bana kafayı takar, dersten kalırsam...! İşte bu ve bunun gibi endişeler ile başkalarının isteklerini , arzularını yerine getirmeyi seçmen; kendi hayatından vazgeçmene sebep oluyor, sen farketmesende.

"Hayır" demeyi peki nasıl yaşam tarzı haline getirebiliriz?

İlk olarak yapmamız gereken karar vermek ve hemen uygulamaya geçmek olmalıdır. Sana  gelen isteği neden gerçekleştiremeyeceğini uygun bir uslupla anlatmak iyi bir başlangıç olur. Burada samimiyet ve dürüstlük duyguları ön plana çıkar. İlk başta insanlar senden beklemedikleri bir yaklaşım tarzı gördüklerinden dolayı seni "yadırgayabilirler". Endişe etme. Kararlı bir şekilde tavrını devam ettirir ve bunu karşı tarafa hissettirirsen zamanla iletişimde olduğun insanlar bu durumu kabulleneceklerdir. Tam bu noktada sana önemli bir uyarım olacak. Kendi hayatını yaşamayı tercih ettiğin ve insanlara "Hayır" demeye başladığın noktada "Denge" unsurunu göz önünde bulundurmayı da unutma. İnsan hayatının her alanında denge çok önemli bir noktadır. Senin de "Evet" ve "Hayır" arasında dengeyi kurman gerekir.

Bak göreceksin, önceliklerini belirledikçe, kendini daha iyi tanımaya başladıkça, insanlara denge unsurunu gözeterek "Hayır" dedikçe, özgüvenin, yaşam kaliten, iletişimin ve motivasyonun artacak.

www.erengokyer.com.tr

 
Toplam blog
: 21
: 324
Kayıt tarihi
: 08.08.12
 
 

"Çıplak bir hakikat tanımıyorum. Ancak cehaletimin karşısında alçakgönüllülükle eğiliyorum. İşte ..