Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '07

 
Kategori
Meslekler
 

Kendi işini kurmayı düşünenlere tavsiyeler

Kendi işini kurmayı düşünenlere tavsiyeler
 

Eğer daha önceki yazılarımı okuduysanız kendi işini kurma konusunda herkesin bir potansiyeli olabileceğini, evden çalışmanında para kazanma konusunda ciddi bir alternatif olduğunu yazmıştım. Fakat çevremden gelen bazı tepkiler sebebiyle tam olarak anlaşılmadığımı anladım.

Evden iş yapmak yada kendi işinizi kurmak dediğimizde kimse “sihirli bir değnek” ile hayatının tamamen değişeceğini düşünmemeli. Bu yüzden özellikle kendimizi kandırmamıza sebep olan bir takım gerekçelerden kaçınmamız lazım. Bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum;

Kendi işimi yaparsam daha çok para kazanırım: Evet belki kazanabilirsiniz ama kazancınızı brüt hesaplamanız gerekir. Tüm masraflar düştükten sonra elinizde kalan para üzerinden hesap yapmalısınız. Bir yerde maaşlı çalışırken sadece elinize geçen para ile yaşamak kolayken burada durum böyle değildir.

Daha fazla kendime ayıracak vaktim olur. Eğer işinizi sürekli ve iyi akan bir çeşmeye dönüştürürseniz belki. Bu gale getirmek içinse oldukça zorlu bir yokuşu tırmanmanız gerekiyor.

Kendi kendinizin patronu olup kimseye hesap verme kzorunda kalmayacaksınız. Evet bir anlamda doğru ama yaptığınız işin sonuçları birebir size ve ailenize yansıyacağı için ya kendi kendinize yada aileniz sizden bir şekilde hesap soracaktır.

Hayatım daha kolaylaşacak. Evet belki sabahın köründe kalkıp trafiğe girmeyeceksiniz ama alacaklılarla ve tahsilatla boğuşacaksınız. Daha önce hiç ödemediğiniz telefon faturanızı yatırmak, vergi dairesine gitmek zorunda kalacaksınız.

Arkadaşlarınız kendilerine göre yorum yapacaklar. Kıskananlar olumsuz, destekleyenler olumlu yorum yapacaklar.

Eğitiminiz başarınızı garantilemez. Üniversite mezunu olmak kazıklanmanıza engel değil. Ticaret apayrı bir şey.

Yaptığınız hatalarda başkalarına mazeret gösterebilirsiniz ama şimdi mazereti göstereceğiniz kişi kendinizsiniz.

Daha önce birileri yapmış ve becermiş ise bu sizinde yapabilme olasılığınızı göstrebilir fakat onların hangi aşamalardan geçtiklerini iyice öğrenmeniz gerekir.

Eğer bir fikrinize çevrenizdeki herkes karşı çıkıyorsa iki kere düşünün. Cahil cesareti hepimizde var ama bazılarımız kullanıyor.

Para kazanmak için para harcayacaksın diyenlere kulak asmayın. Öyle olsaydı danışmanlık diye bir meslek olmazdı.

Risk alma diyen garanticilere kulak asmayın. Akıllıca alınan risk kazandırabilir. Sadece körü körüne almayın.

Her ne kadar yapacağınız işten beklentiniz yüksek ve kendinize çok güveniyor olsanızda mutlaka bir kenarda emniyet akçeniz olsun.

Bugünün rekabetini biliyor olmanız yarınki rekabette başarılı olacağınız anlamına gelmez. Hem oyun hemde kuralları çok hızlı değişiyor.

Herkes işine gelen sırrı saklar. Bu yüzden ticaretteki tarafların çıkarları doğrultusunda sır saklayıp saklamayacaklarını tahmin edebilirsiniz. (Sır tutmak bir erdem olarak hiç birimize öğretilmedi, birde bu var tabiki)

Herkes sizin gibi düşünmez, dürüst değildir, etik değildir. Herkesi önce anlayıp sonra duruma göre pozisyon almanız gerekir.

Her zaman planlı olmak iyidir. Acil iptal planı dahil olmak üzere.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..