- Kategori
- Deneme
- Okunma Sayısı
- 1661
Kendi kendini değersizleştirme!

Kişin insani ve toplumsal değerlerle örülü bir şekli olmalı. Değerleri olmayan insanlar değersiz insanlardır. Sevgi, saygı, ahlak gibi değerlerden yoksun bir kişilik hastadır. Günümüzde her nasılsa bu hasta kişilikler bireylere özellikle gençlere ‘model’ olarak sunulmaya başlanmıştır. Bu değersiz hasta kişilikliler, birileri tarafından toplumda ‘ayrıcalıklı, özel insanlar’ konumuna getirildi ve model olarak kabul ettirildi. Edilgen fiil kullandım çünkü aslında bunlar toplumun kendi iradesinin bir neticesi değil birilerinin dayatması, toplumun iradesizliğinin ve bilinçsizliğinin bir sonucu…
Kişilikleri henüz şekillenmek olan gençlerimiz bu ‘değersiz, hasta kişilikli model’leri buluyorlar karşılarında. Ama bu modellerin değersizliklerini, basitliklerini ve hastalıklarını görmüyorlar çünkü onlara hak etmedikleri bir değer veriliyor ve hak etmedikleri bir konuma getiriliyorlar.
Birey, İlk öğretimin orta kısmına başlıyor liseden üniversiteye kadar hatta üniversite de dahil olmak üzere bu hasta kişilikleri model edinmiş insanların kendilerini ‘ayrıcalıklı ve farklı’ gösterme ve bu şekilde bir yer edinme çabalarına tanık oluyor. Okulun gözde(!), ayrıcalıklı(!) ve farklı(!) bu gruplarına dahil olabilmek için kendini değersizleştirmek için elinden geleni yapar hale geliyor. ‘Çıktığı(?) kız veya erkek listesinin kabarıklığı, okul ve toplum kurallarının hiçe sayılması ve olabildiğince saygısız, ahlaksız olmak, çıkarların doğrultusunda kanki(?) olmak sonrada yine çıkarların için kankini satabilecek yüreğe(?) sahip olmak, arkadaşlık, sevgi, aşk gibi değerlere mümkün olabildiğine yüzeysel bakmak derinliğe sadece bu değerler için yazılmış kuru laflarda inmek ve bunların sadece sözlerde kalacak şekilde gerçek manası ile yaşamamak vs. gibi bu guruplara dâhil olmanın özel(?) şartları vardır. En önemli şartlarından biri de düşünmemek, muhakeme etmemek, günübirlik yaşamak… ‘Gerçekten değerli, sorumluluklarının bilincinde bireyleri küçümsemek ve alay etmek’ kuralını da unutmamak gerekir, maazallah sonra kendilerini nasıl ayrıcalıklı(?) ve özel(?) gösterirler, kendilerini nasıl kandırırlar, guruplarına dahil olmak için değersizleşmeyi tercih eden şekilsizleri nasıl kandırırlar(?)
Bu kendini değersizleştirme akımına okullardan bir örnekti toplumun her kesiminden konuya örnek bulmak mümkün. Çünkü her kesime ‘model’ olarak sunulmuş ‘değersiz, hasta’ kişilikler ve bunlara benzemek için kendilerini değersizleştirenler mevcut.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu kadar kısa bir yazıda bu kadar çok şey anlatmak... Tebrikler. Ama bunlar çoklar, yani biz tek tük kaldık. Tahtaya öğretmen bir ağaç resmi çizmiş ilkokulda, bunu çizin demiş, çocuk rengarenk tahtaki öğretmenin çizdiği ağaçtan çok daha güzel ağaç çizmiş resim defterine. Öğretmen kızmış. u tahtadaki ağaç resmine hiç benzememiş demiş ve çocuğa sıfır vermiş. Çocuk harika yaptığı birşeyden vazgeçmiş. Yani tek model artık.
Ahmet KARAKAYAN 14.11.2008 17:00- Cevap :
- bu küçük hikayeyi çok sevdim :) 14.11.2008 21:37
Sunulanları kabullenme itirazsız. Muhakeme ve sorgulama yapılmadan kabullenme.
Yapukay 27.10.2008 16:59- Cevap :
- Eveeeeeeeeeetttttttttttt :) 27.10.2008 17:53
değer verdiklerimizi kazanamadık toplum olarak, arkalarından değerler katmaya yeltendik. Değersizlere ise olduklarından fazla bir anlam vererek onları şişirdik. Bizim havamız onların çoğu zaman patlamalarına sebebiyet verdi. Medeniyetler değiştikte niyetler de değişiyor ...sevgi ile...
cevat KIŞLALI 27.10.2008 15:51- Cevap :
- katkınız için teşekkür ederim sayın Kışlalı 27.10.2008 17:53
ŞAHSINIZDA,tüketicilere tükettirebildikleri kadar para kazanan tükettirenlerin, oyununa gelmeyen TÜKETİCİLERİ KUTLAMAK İSTİYORUM...
sezar pan 27.10.2008 12:30- Cevap :
- teşekkür ederim Sezarpan :) 27.10.2008 13:00