Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '08

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Kendi külünden yeniden doğmak

BBC Türkçe haberlerini incelerken dikkatimi bir haber çekti sizlerle de hem paylaşayım hem de aynı konuya kendimce bir yorum yapayım istedim.

'İnsanlık bölünmenin eşiğinden döndü' siz bu başlığı okuyunca ne algılarsınız bilmem ama bana dünyanın bu günkü durumunu hatırlattı. ABD’ de zenci- beyaz bölünmüşlüğünü, Hıristiyan- Müslüman bölünmüşlüğünü, Müslümanların; Şii- Sünni bölünmüşlüğünü, kadın- erkek ayrımcılığı ve dolayısıyla bölünmüşlüğünü, zengin- fakir... Bölünmüşlükler kutuplaşmaları sayfalar dolusu uzatmak mümkün ama isteseniz yazıya dönelim.

“Bilim adamları, erken dönem insan türlerinin tek bir türde ortaklaşmadan önce, iki farklı türe ayrıldıkları ve birbirlerinden izole olarak yaşadıklarını söylüyorlar.

Bilim adamları, iki farklı insan topluluğunun 100 bin yıl boyunca izole yaşadıklarını söylüyor

Sonuçları yeni açıklanan bir çalışmada, yaklaşık 150 bin yıl önce Afrika'da yaşanan genetik bölünme ardından, iki farklı insan topluluğunun 100 bin yıl boyunca bir birlerinden ayrı ve izole olmuş bir şekilde yaşadıkları belirtiliyor.

Bilim adamlarına göre doğu ve güney Afrika'daki insan topluluklarının bir birlerinden ayrılmalarına, kurak iklim koşulları neden olmuş.

Genetik dalında yapılan çalışmanın ayrıntıları American Journal of Human Genetics dergisinde yayımlandı.

Çalışmanın bulgularına göre, bu insan topluluklarının, birbirlerinden izole olmuş bir şekilde yaşadıkları en uzun dönemi işaret ediyor.

Ancak, bazı başka bilim adamları, insanlık tarihinin Afrika'da geçen bu en eski tarihi dönemlerine ilişkin anlamlı bir resim çizmek için hala çok erken olduğu görüşünde.

İnsan göçlerini DNA araştırmalarıyla izleme yöntemi seçen Genographic Project'in sonuçlandırdığı çalışma, günümüz insanının atası Homo Sapiens' in yalnızca Afrika kıtasında bulunduğu döneme ait bir bölünme olduğunu iddia ediyor.

Genographic Project'in yönetici Dr Spencer Wells, söz konusu iki farklı türün, Geç Taş Devri döneminde, nüfusun genişlemesiyle birlikte tekrar bir araya geldiklerini belirtiyor.

Wells ayrıca, günümüz insanının bu erken dönemde yaşanan bölünmenin izlerini DNA'larında taşıdığını, ancak bugün Afrika kıtasında yaşayanların atalarının tek bir topluluk olduğunu vurguluyor.” Okuduğunuz gibi insanlığın bölünmüşlüğü bilimsel bulgulara göre binlerce yıl önce başlamış ve yine binlerce yıl sürmüş.

Şimdi benim tek korkum bölünmüşlük sürecini atlatan insanlığın hızla yok olmaya doğru yol almakta olduğunun iş işten geçince fark edilmesi. Neyse canım hele bir yok olalım kendi küllerimizden yeniden doğarız biz, hem de yeni baştan ve bölünmüş olarak.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..