Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '15

 
Kategori
Deneme
 

Kendilerini düşünerek insanlar sizin nasıl olmanızı isterler?

Kendilerini düşünerek insanlar sizin nasıl olmanızı isterler?
 

Bu konuda farklı görüşler var. Çoğunluğa göre başkaları bizim iyi olmamızı istemezler. Bu konuda bir çekememezliğin var olduğu söylenir.

Doğrusunu söylemek gerekirse örneğin ben çevremdeki kimselerin benden daha iyi olmalarını istemem. Benden üstün bütün yönlerini kıskanırım. Bu, doğal davranıştır ve gerçekte insanlar böyledir. Anlaşılır bir durum bu, kimseyi ayıplamamak lazım. “Senin benden daha güzel olmana seviniyorum” diyen olur mu?

İnsanların niyetleri böyle ama ortada da gerçekler var. Adam benden daha zeki; benim IQ’ um 90, onunki 110. Bu durumda kıskansam ne olacak. Yine de ayak oyunları yapar, böyle olmadığını söyler, üzerini kapatır, kendimi öne çıkarırım falan. Hatta böylece ondan daha akıllı bile görünürüm. Bunu belki insanlar anlamayabilirler de. Ama keşke ben de farkında olmasam!

İyi niyet, kötü niyet; alavere, dalavere insanlar (çevrenizdekiler, sizi tanıyanlar, sizle birlikte yaşayanlar, dost, arkadaş, sevgili) kendilerini düşünerek sizin için içlerinden “keşke şöyle olsa” diye geçirirler. Ve onların istediği gibiyseniz mutlu olurlar.

Nedir bu “keşke şöyle olsa” nın şöylesi? Kendileri illa da akıllı olacak (olmasa da olacak) ama sizin de aptal biri olmanızı istemezler; çünkü aptal biriyle uğraşmak istemezler. Aslında sizin kendiniz için istediğiniz her şeyi onlar da sizin için isterler. Zengin olmanızı kıskanırlar/çekemezler ama ellerinden bir şey gelmeyecekse “iyi ki fakir değil” derler. Fakiri, fakir bile istemez. Güzel eşinizi kıskanırlar, malınızı paranızı kıskanırlar, güzelliğinizi/yakışıklılığınızı, bilginizi kariyerinizi kıskanırlar ama seçerken böyle olmanızı tercih ederler.

İyi adam olmanızı terbiyeli/saygılı olmanızı da isterler. Tek şart onlardan yukarıda olmamanız. Dikkat edilirse sizin kendiniz için istediklerinizi başkaları sizin için ister. Utanmadan bir de kıskanıyor diyorsunuz! Cebiniz para doluysa selam verir. Ne güzel işte! Siz de cebiniz para dolu olmasını istemiyor musunuz? Dünya fakire kötü. Kendi fakirdir, zenginin etrafında dolaşır. Fakirler genellikle zengin mahallelerinde gezerler. Akşam sabah zenginlere küfrederler ama zengin biriyle tanışmak isterler; durumlarından dolayı çekinirler başka.

Saygılı terbiyeli olmanızı isterler sonuçta saygısız terbiyesiz olsanız onlar rahatsız olacak. Kimse fakir komşu istemez; aç kalırsa evimi soyar diye düşünür. Kendileri ahlaklı olmasalar da sizin ahlaklı olmanızı isterler; çünkü eğer böyle olursanız karılarına kızlarına zarar vermezsiniz. Bu nedenle ahlaklı insanlar tercih edilir. Beğendiklerinden değil kendilerini korumak için. İnsanlar sizin kendileri gibi olmanızı isterler. Bir kişiyle konuşuyorsanız sizin hakkınızdaki düşüncesi bilin ki kendisi gibi olmanız. Ama her zaman sizin üzerinizde olmak isterler. Ondan bir aşağıda olun iyi olun, zengin olun, güzel, bilgili, kariyer sahibi olum. Genel müdür çevresindeki kimselerin müdür olmasını ister; odacı olmasını istemez. Güzel giyinsin ama kendinden daha güzel değil. Buradaki psikoloji insanların iyi bir dünyada yaşamak istemeleri. Sen insanların ayağına basan kaba biri değilsen onun ayağına da basan olmayacaktır. Paran varsa ondan borç istemeyecek, birlikte yemeğe gittiğinizde gerekirse hesabı ödersin. Bunu düşünürler.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..