Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '10

 
Kategori
Felsefe
 

Kendimizi ele geçirmenin şifresi

Kendimizi ele geçirmenin şifresi
 

Hayatımızı dönüştürmek, insanlık anlayışımızı yaşayacak olanakları yaratmak bize bağlıdır.Dönüşüm için karar vermeli doğal saydığımız, kanıksadığımız yaşam biçimlerini terk etmeliyiz, çünkü hayal etmek kadar hayata geçirmekte elimizdedir.

Kendimizin olmak; hayatlarımızı kendimize ait kılabilmek; kendimizi ele geçirmektir. Bu hayat bizim diyebilmek, gündelik hayatın bizzat kendisi olmak, onun istediğimiz yönde belirleyeni olabilmek özgürlüktür.

Kendimizi ele geçirmenin şifresi; günlük hayatımıza ilişkin tercihlerimizde, birbirimizi etkileyerek fayda dışı; tüketim ve üretim dışı kalabileceğimiz alanlar yaratmaktır. Çalışmaya, paylaşmaya, yeni alternatif sosyal ilişkilerin geliştirilmesine aracılık edecek faydacı olmayan anlamlar yükleyebilmeliyiz.

Temel isteğimiz kendi hayatlarımızı, kendi insanlık anlayışımızı yaratabilme olanağıdır. Her şeyin birbirine tabi kılındığı ve kısır döngülerin zorunlu kılındığı ilişkilerden ve mekanizmalardan bunalmış durumdayız.

Hayatı sahip olmak peşinde tükettiğimiz bir zavallıya dönüştürmüşüz. Birbirimize; insan-doğaya yönelik her tutum alışımızla, her satın alma her üretim faaliyeti ile de sistemi yeniden ürettiğimizin farkındayız ya da değiliz.

Bu süreçten kurtulmak için var olana tabi olmayı ret ederek, geri çekilmekten başka seçeneklerimiz olsa da biz dayanışma eksenli yeni zeminler yaratmanın peşindeyiz: Şiddet dışı, tabi kılınamayan, hiç bir şeye tabi olmayan, sömürü içermeyen, iktidarsız, güçsüzlerin günlük hayatın belirleyicisi olduğu..

Bu yolda tek silahımız ise; sevgi, dostluk, dayanışma, karşılıklı tanıma, onur ve vicdanlarımızı temiz tutma yolundaki tutarlılığımızdır.

Tamamıyla kendini belirleyen bir topluma, somut olarak insana, gün be gün kendimizi tamamen yeniden yaratabilme olanağına, zorunlu olarak bulunduğumuz koşulların, ilişkilerin değişimine elbette ki aşkla kavuşabiliriz; aşkın kurucu gücü ile... Negri böyle diyor, bence de.......

Not: Başak Altın ile bir "Hayal Atölyesi" sohbeti sonrası yazılmıştır. 16.02.2010

Esin kaynağı : J. Holloway

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..