Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '22

 
Kategori
Felsefe
 

KENDİMLE SÖYLEŞİ

NEREDEN BAŞLAMALI?

Bir parçacığı olduğumuz Evren'den. Evren sonsuz olmak zorundadır.

NASIL KANITLARSIN?

Önümdeki masa; uzunluğu, genişliği ve yüksekliğıyle sınırlı. Masanın sınırlarının bittiği yerde kapsam genişleyerek masayı içine alan oda, odayı apartman dairesi, daireyi bina, binayı sokak, sokağı mahalle, mahalleyi ilçe, ilçeyi il, ili ülke, ülkeyi kıta, kıtayı Dünya, Dünyayı Güneş Sistemi, onu samanyolu ve benzerleri sonsuza kadar kapsamı genişleterek izliyorlar. Her sınırı kapsayan bir başka sınır var, sonsuza dek sürüyor.

EVREN'İN BAŞLANGICI

Sonlangıcı olmayanın başlangıcı olamaz. Evren bakış açısına göre sonsuz büyük ya da  sonsuz küçüktür. Matematikçiler, minicik bir AB doğru parçacığında A.....B arasında sonsuz sayıda nokta vardır derler. A ve B noktaları bir doğru üzerindeyseler, aralarında bir C noktası vardır. A ile C ve C ile B noktaları arasında başka noktalar olacak ve her iki nokta arasında bir başka nokta bulunma süreci sonsuza dek sürecektir. Böylece AB doğru parçasında sonsuz sayıda nokta bulunduğu matematik bir gerçektir. Sonsuz büyüğün ve sonsuz küçüğün ne başlangıcı vardır ne sonlangıcı.

EVREN'İN YARATILIŞI

Başlangıcı ve sonlangıcı olmayan Evren yaratılmış olamaz. Evren'i şimdiki bilgilerimizle madde ve enerji olarak tanımlarız. Bilim maddenin ve enerjinin yokken var ve varken yok edilemediğini saptadı. Bilimsel gerçek Evren'in yaratılmadığı ve yok edilemeyeceğidir.

EVREN NEDİR?

Yaratılamayan ve yok edilemeyen güç; en yüce güçtür, Tanrı'dır. Evren Tanrı'dır. Evren'in olağanüstü yapısı ve işleyişi bunun kanıtıdır. Olan biten, aklımıza hayalimize gelen gelmeyen herşey Evren'in içind Ee ve kapsamında vardır.

EVREN VE İNSAN

İnsan, Evren'in bilebildiğimiz en  gelişirgelişkin parçacığıdır. Evren ile insanın iletişimi sözel değil, deneyseldir. Evren insanlara, "Bu benim elçimdir, söylediklerini yapın" diyerek birini niçin göndersin? Her gece uyuyan insanlara rüyalarında kendini göstermeyerek, gerektiğinde o kişinin anadilinde sözlü ileti gönderebilirdi. Bunu Musa, İsa zamanında da yapabilirdi. Göndermediğine göre, iletişimi iletişime gereksinecek insana bırakmıştır.

İnsan deney diliyle Evren'e soru sormuş; deney sonucu olarak yanıtlarını almış, bilgisini ve becerisini artırmış; otomobiller, uçaklar, bilgisayarlar üretmiş; Evren'in bir parçası olarak Evren' e katkılar yapmıştır.

Evren insandan niçin kulluk beklesin? İnsan Evren'in dışında değil ki; bir parçası. İnsandan niçin ibadet beklesin? Evren'in olağanüstü yapısına ve işleyişine hayranlık duymaktan başka ibadet olabilir mi? Üstelik hemen hemen her gün, Evren'in yapısında ve işleyişinde yeni hayranlıklar keşfedilirken ibadetler basmakalıplaşmaz. Bilgi düzeyyle doğru orantılı olarak gelişir. Hayranlık sevgidir. Hayranlıktan kaynaklanan dualar istek değil teşekkürdür, insanı yüceltir; bilgilendirir, becerilendirir.

Evren bir parçacığı olan insana akıl ve vicdan pusulası vermiş, bunlarla doğru ve adil olanı bul kendini geliştir, inanç bataklığına saplanma, dinci değil bilimci ol, enerji yok olmuyorsa Evren'de, senin can'ın da yok olmaz ölümden sonra varsın korkma demiyor mu?

İsa'dan 341 yıl öncesinin Şubat ayında Sisam adasında Dünya'ya gelen, İsa'nın doğumuna 270 yıl kala  Atina'da ölen Epikür;

ALLAH KÖTÜLÜĞÜ ÖNLEMİYORSA  ACİZDİR

ÖNLEYEBİLİRKEN ÖNLEMİYORSA SUÇLUDUR

ÖNLEYEMİYOR,  ÖNLEMEK DE İSTEMİYORSA  HEM  ACİZ, HEM KÖTÜ NİYETLİDİR  dyor ne dersin? 

İnsan kendisini Dünya'ya gönderen ve istediği zaman Dünya'dan çekip alan üstün bir güç olduğunu hissettiği anda;  kendisini koruyacak, istediklerini yerine getirecek  can simidi Baba Tanrı^ya sarıldı. Evde babası vardı; Dünya'da ve ahırette insanların Baba Tanrısı niçin olmasındı?

Oysa Epikür gibi düşünenler de  vardı. Kötülük insan isteklerinin yerine getirilmemesidir. İnsan isteklerini yerine getirmeyen Allah; acizdir, suçludur, kötü niyetlidir!.. Dinciler "Hayır!.. Allah aciz, suçlu, kötü niyetli olamaz!.. Onun aciz, suçlu, kötü niyetli gibi davranması insanların imansızlığından. İnsan iman eder, ibadet ederse Allah onu ödüllendirecektir" diyerek  insanlara umut aşıladılar ve kendi konumlarını güçlendirdiler.

EVREN KÖTÜLÜĞE YEŞİL IŞIK MI YAKIYOR?

Kötülük nedir? Kötülük çıkarlarımıza aykırı olandır. Çıkarlarımız kişiye görece okduğu için, çıkar çatışmalarına neden olabilmektedir. Ölüm; ölen ve yakınları için kötü, organ nakli bekleyen için iyi değil midir? Evren; ölenin ve yakınlarının, organ naklinden yararlananın  düzeyinde değil yükseğinde olduğu için; Evren açısından iyi kötü yoktur, uygun olan vardr.

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..