Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '20

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Kendine İyi Bak

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre "Sağlık;sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil,bedence,ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir." Bu durumda bedence ve ruhça tam iyilik hali sağlığın bütün ve genel tanımıdır.

Beden olarak sağlıklı bir birey olmak için ne yapmamız gerektiğini hem yaşayarak hem büyüklerimizden hem de uzmanlardan biliyoruz.Peki ya ruhsal olarak ne yapmalıyız?Bedenimize iyi baktığımız veya bakmaya çalıştığımız kadar ruhumuza da iyi bakıyor veya bakmaya çalışıyor muyuz?

Beden ve ruh bir bütündür.Bedenimiz ne kadar dinç olursa ruhumuz kötülüklerden ve negatifliklerden o kadar arınmış olur.Yediğimiz besinler,içtiğimiz içecekler,uyku düzenimiz,yeterli oksijen tüketmelerimiz ve çok daha fazlası ruhumuza,organlarımıza olumlu-olumsuz geri döner.

Bedenimize iyi bakmak kadar ruhumuza iyi bakmak da bizim asli görevimizdir.Peki ruhumuza iyi bakmak için neler yapılabilir?

Öncelikle bizi mutlu eden şeylere yönelmeli ve bizi üzen,canımızı sıkan her türlü kişi,olay veya durumdan uzak durmalıyız.Evet bu günümüz şartlarında zor ama imkansız değil.Çünkü;kendini geliştiren ve çevresine iyilik yapmak için yola çıkan herkes bunu başarabilir.Unutulmamalıdır ki mutluluk insanın kendi içindedir.Çünkü;kişinin en iyi arkadaşı kendisidir.

Hobilerinin arasına yoga ve meditasyonu da katmak isteyen,ruhuna yoga ve meditasyonunda iyi geleceğine inanan güzel kalpli insanlar için biraz yoga ve meditasyondan bahsetmek istiyorum :)

Yoga için bilinmesi gereken en temel bilgi,yoganın tüm insanlığa ait bir felsefe olmasıdır.Yoganın din,renk,ırk,cinsiyet,inanç içermez.Yoga bir sanat ve bilimdir.

Sanskrit dilinde yoganın pek çok anlamı vardır."Kontrol etmek","boyunduruk altına almak","birleştirmek" anlamlarına gelen Sanskrit "yuj" kelimesinden doğmuştur."Kavuşma","bir araya gelme","karşılaşma" anlamlarına da gelmektedir.

Gelelim yoganın zihinsel ve ruhsal faydalarına :) 

-Zihni sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır.

-Zihni dinlendirir.

-Dikkat,konsantrasyon ve öğrenme kabiliyetlerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.

-Hafızayı güçlendirir.

-Stresi azaltır.

-Uyku problemlerini azaltır.

-Farkındalığı artırır.

-İç huzurun içimizde olduğunu fark ettirir.

-Düşünme ve değerlendirme yeteneğimiz artar.

Meditasyon ise Latince meditatio kelimesinden türetilmiş,sözcük anlamında birçok Batı dilinde "derin düşünme" anlamına gelmekte olan bir terimdir. Kişinin iç huzuru ve sükunet anlamlarına da gelmektedir.

Meditasyon yapmanın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları vardır.

-Stresi azaltıp anksiyeteyi kontrol etmesi en önemli faydalarındandır.

-Öz farkındalığınız gelişir.Bu durum sizin kendinizi çok daha iyi bir şekilde anlamanıza ve tam potansiyelinizi ortaya çıkarmanıza yardımcı olur.

-Hafıza kaybını azaltır.

-Hem kendiniz hem çevreniz için olumlu duygu ve davranışlar ortaya çıkarmanıza yardımcı olur.

-Bağımlılıklarla mücadelede yardım eder.

-Kaliteli uyku uyumanızı destekler.

-Ağrıların kontrolüne yardımcı olur.

Son olarak olumlamadan bahsetmek istiyorum.Olumlama,arzuladığımız bir şeyin gerçekleşeceğine kalpten inanmak.Bilinçaltında pozitif imgeyi yaratmak.Her kelime düşündüğümüzden çok daha büyük güce sahip.Ne istediğimize dikkat edip ona kalpten inanarak bağlanmak ve net olmak bizi ruhen çok sağlıklı bir noktaya ulaştıracaktır.Sadece olumlu cümleler kullanmak,kendi hayatımıza odaklanmak,başkasının hakkımızda ne düşündüğüyle ilgilenmemek,ne geçmişin pişmanlığıyla ne geleceğin endişesiyle yaşamak sadece anın kıymetini bilerek ve bu farkındalıkla kendimizle her daim barışık olmak,ısrarcı olmak olumlamanın altın anahtarlarıdır.

İstediğimiz her şeye ulaşabilir yeteri kadar inandıktan sonra değerli okurlar,bunu unutmayalım lütfen olur mu? :)

Hepinize beden ve ruh sağlığınızın yerinde olduğu keyifli bir ömür diliyorum.

Sevgiyle kalın...

 
Toplam blog
: 24
: 260
Kayıt tarihi
: 13.07.20
 
 

Herkese merhabalar.Gazi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği mezunuyum.Uzun yıllardır deneme,hikaye,şi..