Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kendini Bilmek

Kendini Bilmek
 

*Bu yazım, 06.02.2018 tarihinde Muğla Yenigün gazetesinde yayınlanmıştır.
 
Bana ayrılan bu güzel köşede niyetim bireysel ve ruhsal gelişimimiz adına kendi bilgi ve deneyimim ölçüsünde paylaşımlar yapmak. Delfi tapınağının girişinde “Kendini Bil”  yazdığı gibi; Yunus Emre’nin: “İlim ilim bilmektir, ilim Kendini Bilmektir” dediği gibi ya da Can Yücel’in “Her şey sende gizli” şiirinde olduğu gibi aslında kendimizi fark etmemiz ve gerçekleştirmemiz adına çorbada bir parça tuzum olsun istiyorum.
 
Çağlar boyu pek çok kültür, inanç, öğreti, felsefe, bilim ve sanat alanında insanlık olarak ana amacımızın özde kendimizi bilmek olduğunu görüyoruz. Keşfetmek doğamızda var. Kendi sınırlarımızı, potansiyelimizi, yeteneklerimizi, becerilerimizi, eksiklerimizi önce keşfediyoruz. İçinde yaşadığımız doğayı, o doğanın bize sunduklarını; sonra hem birbirimizle hem de hayatımızda olan canlı ve cansız her şey ile ilişkilerimizi keşfediyoruz.  Bu keşif aslında merak duygusu ve fark etme ile beraber geliyor. Ve süreç öğrenmeyle devam ediyor. Öğrendikçe gelişiyor, geliştikçe bilinçleniyor, bilinçli yaşadıkça da bilgeleşiyoruz.
 
Örneğin insanlığın ve aslında doğanın geçirdiği tarihsel evreleri düşünürsek birbirleriyle ne kadar da bağlantılı olduğunu görürüz. Avcılık ile geçinen mağarada yaşayan insan iklim koşullarının değişmesi, yeni besin kaynaklarını keşfetmesi ile yerleşik düzene geçiyor. Yerleşik düzende yeni beceriler geliştiriyor, ev yapıyor, toprağı işliyor, üretiyor. Yani sürekli bir etkileşim söz konusu. Hiçbir şey birbirinden kopuk değil tam tersine her şey birbiri ile bağlantı halinde. O halde muazzam bir sistemin içinde var olurken tam şu anda bu etkileşimi doğru bir şekilde sağlayabiliyor muyuz? Bilinçli yaşıyor muyuz? İşte bu soruların cevabını verebilmek için özellikle bugünün dünyasında kendimizi bilmeye-fark etmeye-gerçekleştirmeye daha çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bir kağıt kalem alsak ve kendimize şu soruları sorsak nasıl olur?

Ne için yaşıyorum, hayatımın amacı ne?

Nasıl biriyim? (Yeteneklerim, becerilerim, karakterim, iletişim tarzım, güçlü ve gölge taraflarım)

İlişkilerim nasıl? (Kendimle, ailemle, partnerimle, çocuğumla, arkadaşlarımla, doğayla, hayvanlarla, eşyalarımla)

Nasıl hissediyorum?(Mutlu, doyumlu, memnun, üzgün, mutsuz, huzursuz…)

Neye ihtiyacım var? Ne istiyorum? Gibi gibi…

Bunun için sadece zaman ayırmak ve kendimize karşı dürüst olmamız yeterli.

 
Bu hafta bunların üzerinde biraz düşünelim, sorularımızla hemhal olalım, fark edelim, haftaya da kaldığımız yerden devam edelim.
 
Sevginin daima rehberimiz olması niyetiyle...
 
 
Toplam blog
: 16
: 349
Kayıt tarihi
: 01.10.16
 
 

Anlam odaklı yaşayan, hayatı sorgulayan ve değer veren, samimi, meraklı, ilgili, duyarlı, duygusa..