Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kendini bilmek

Kendini bilmek
 

Biz bizi bilirsek:

Dünyanın en zor işlerinden birisi belki kendini bilmek. Çünkü bu konuda hiçbir kitap, hiç bir arama motoru hiç kimse bize yardımcı olamaz. Bu yalnızca bizim yapabileceğimiz bir şey. Ayrıca da hiç kolay değil.

Kendimizi bilmek ama, dürüstçe. Duygusallığa kapılmadan. Pohpohlamadan ve komplekse kapılmadan. Sınırlarımızı ve başkalarının sınırlarını doğru çizerek.. Hiç kolay değil.

Eğer ülkemizdeki insanların yarısı kendini bilse herşey daha güzel olurdu. Trafikte başkasına göre üstünlüğünün olmadığını. Yolda yürürken başka insanlara omuz vurma, yere bir şey atma, ya da tükürme hakkının olmadığını. Herkesin evladının kendi evladı kadar kıymetli olduğunu, her zaman sabırla idare edilip sineye çekilmesi gerekenin hep kendisi olmadığını, kimseye bağırıp çağırmaya sesini yükseltmeye hakkının bulunmadığını, hak ve adalet duygusunun sadece başkalarının değil, kendisinin de sahip olması gereken önemli genel vicdani özellikler olduğunu vs. vs.vs..

Taa ilk çocukluk yaşlarımızdan itibaren, gerçekten kim olduğumuzu haklarımızın olduğu gibi topluma ve insanlığa karşı görevlerimizin de bulunduğunu öğrenerek büyütülmüşsek şanslı sayılırız. Biz de çocuklarımızı böyle eğitmeliyiz. Yoksa, anne babalar çocuklarına hak duygusunu adalet ve dürüstlük duygusunu, genel olarak ahlaklı birey olmayı yeterince öğretemezlerse, çocuğun cebinde parası olmadığı halde eve getirdiği yiyeceğin, arkadaşından gizlice aşırdığı maddi değeri küçük eşyaların hesabı sorup, mümkünse iadesini sağlamazlarsa durum çok vahimleşir. Çocuklar dürüst olmayı, kendilerinin ne konuda ne kadar haklarının olduğunu, geniş insan topluluğu içinde kimseden aşağı olmadıkları gibi kimseden üstün de olmadıklarını öğrenip büyüdüklerinde toplumda zorbalığın, şiddetin, rüşvet ve her türlü yolsuzluğun asgari seviyede olacağı kanısındayım.

Sevgiyle kalın...

 
Toplam blog
: 148
: 384
Kayıt tarihi
: 21.09.07
 
 

Merhaba...  Üniversite mezunu Kamu İdaresinde  çalışan bir bayanım. Ankara'da iki oğlumla yaşıyorum..