Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kendini doğru tanımanın 8 faydası

Kendini doğru tanımanın 8 faydası
 

Mutluluk bir tercihtir. Eğer bir hayaliniz ya da hedefiniz yoksa bu durum yaşamınızda hayattan zevk almamanıza, mutlu olmamanıza ve hayata karşı motivasyonunuzun düşmesine sebep olur. Eğer hayatınızda yürümeyen şeyler varsa, detoks yapmaya başlayarak hayatınızın her alanına dokunun.

Kendinizi bulunduğunuz yerde ve o anda eğer sevgi dolu, içi kıpır kıpır, neşeli, şükran dolu, bir sonraki anınızda yapabilecekleriniz için heves ve enerji dolu hissedebiliyorsanız, küçük şeyler bile sizi iyi hissettiriyorsa mutlusunuz demektir.

Sürekli endişe duyuyorsanız, kaygılarınız sürekli beyninizi kemiriyorsa, geçmişe takılıp bugünü yaşayamıyorsanız hatta suçluluk ve pişmanlıktan kurtulamıyorsanız, yıpratıcı olumsuz duygular sizi yönlendiriyorsa, hatta sadece anlam veremediğiniz şeyler için bile canınız sıkılıyorsa mutsuzsunuz. Bu mutsuzluk durumunu değiştirmezseniz, bunun için farkındalık yaratmaz ve çaba göstermezseniz hayatınızı tatminsizlikler, korkular, ümitsizlikler yönetir.

Bu hafta içsel temizlik yapmaya başladığınız, hayatınızı dengeye getirebilmek için adım attığınız ve mutluluğunuzun resmini kendinizin çizdiği bir haftaya başlangıç neden olmasın?

Kendini tanıyan, duygu ve düşüncelerinin farkında olan, güçlü ve geliştirilmesi gereken yanlarını bilen bir kişi hayatını çok daha doğru yönetir. Çevresindeki diğer insanlar ile de olumlu ve yapıcı ilişkiler kurabilir. Geçmiş acılara tutunmaya devam etmek yerine, o acılardan aldığı dersler ile bu gününde bir üst bilince geçmiş şekilde, daha farkında olarak yaşama becerisini elde eder.

Kendini doğru tanıyan insan zayıf ve güçlü yanlarının neler olduğunu çok daha net bilebilir. Zayıf yanlarını böylelikle güçlendirebilme imkanı ve güçlü yanlarını ise daha çok besleme imkanı yaratır kendine. 

En önemlisi ise; ne istemediğine değil, ne istediğine odaklı bir yaşam sürer ki; bu da çok daha doğru ve sağlam tercihler yapmasında etkili olur.

Kendini tanıma aşamasında kşi kendine şu soruları sorabilir:

Ben kimim, hayat amacım ne?

Aynada gördüğüm kendimden memnun muyum?

Ben gerçekten ne istiyorum?

Olmak istediğim yerde miyim?

Neyin yoksunluğunu çekiyorum? Nelere ihtiyacım var?

Arzu ettiklerime ulaşmam konusunda beni engelleyenler neler? Bu engelleri nasıl ortadan kaldırabilirim?

Yaşamak istediğim özel ilişkinin, ailem ile ilişkimin, arkadaşlarım ile ilişkimin ve kariyerimin nasıl olmasını istiyorum?

Kendimi hep olumsuz düşünceler yayarken mi buluyorum yoksa olumlu düşüncelerim daha mı baskın çıkıyor?

Hayatımda değiştirmem gereken bakış açılarım, alışkanlıklarım ya da artık bana hizmet etmeyen  ve çocukluğumdan bugüne taşıdığım yanlış inanç kalıplarım var mı? Varsa nasıl bir temizleme yolunu tercih edebilirim?

Kendini doğru tanımanın faydaları neler?

- Yaşam kalitemizi arttırır ve günlük hayatımızı daha tatminkar, daha verimli sürdürebilmeyi sağlar.

- Hayata yön verebilmek için sağlıklı ve sonuç odaklı kararlar almayı sağlar.

- Yaşanan olay her ne ise, bu olaya verilen tepkinin dengeli ve tutarlı olmasını sağlar.

- Kendini tanımak doğru hedefler belirlemeyi ve bu hedeflere daha kolay ve istikrarlı ulaşabilmeyi sağlar.

- Kişinin hayata karşı dengesini daha rahat kurabilmesini ve bu dengeyi sürdürebilmesini sağlar.

- Kendi sınırlarımızın neler olduğunu bilmemizi ve bu sınırları insanlara geçmemeleri için doğru ifade edebilmemizi sağlar.

- Sosyal yaşantımızda ve kurduğumuz ilişkilerde daha mutlu olabilmeyi, diğer insanlar ile daha sağlam ve alt yapısı sağlıklı ilişkiler kurabilmemizi, bizim de başkalarının sınırlarına saygı duyabilmemizi sağlar.

- Yaşadığımız ve bizi üzen olaylar karşısında çok daha çabuk toparlanıp yeniden iç dengemize çok daha hızlı ulaşabilmemizi sağlar.                                                                                                                                                                                               

Kendimiz ile ilgili farkındalığımız yaşam kalitemizi arttırır. Kendini tanıma aşaması bireyin kimliğini belirleyen özellikleri tanıması ile şekillenecektir.

 

Yeşim BUYURGAN

Kişisel Gelişim Uzmanı, Eğitmen

Yazılar telif hakları gereği yazar ismi ya da link belirtilmeden kopyalanamaz.

 

 

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..