Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kendini gözlemleme egzersizi

Kendini gözlemleme egzersizi
 

kendinize bir de dışarıdan bakın


 

Başkalarının hayatlarını karşıdan seyreder ve yorum yaparız, onların göremediklerini görüp “Aslında onun böyle yapması gerek ama henüz farkında değil”, “şunu bir anlasa her şey değişecek ama anlayamıyor”, “o ne yaptığının, nasıl bir durumda olduğunun bilincinde değil” gibi cümleler kurarız. Dışarıdan bir göz olarak söyleriz bunları. Kişinin içinde bulunduğu durumun duygusal yoğunluğunu yaşamadığımız ve karşıdan daha geniş bir pencereden baktığımız için daha objektif yaklaşabiliriz. Tabi ki bu her zaman dışarıdan bakanın gördüklerinin daha doğru olduğu anlamına gelmez. Çünkü dışarıdan gözlemleyen kişi de içeride neler yaşanıldığını tam olarak bilemez. O sadece bir dış gözlemleyicidir ve bu gözlemi kendi algısına göre yapmaktadır. Kendi hayatımızı da bir an olsun dışarıdan gözlemleyebiliriz.
Herkesin zihin gücünü kullanarak hayatını dışarıdan, bir film gibi seyredebilme yeteneği vardır. Durumların içindeyken, zaman çizgisinin dibindeyken kendimizle ilgili çok şeyi gözden kaçırırız. Hatta bazen “bakan kör” oluruz. Sonra da başkalarının yorumlarına kızarız ya da inanırız. Bugün bir beş dakika vakit ayırıp kendi filminizi seyretme egzersizi yapabilirsiniz. Sessiz bir ortama geçin ve gözlerinizi kapatın, şimdi içinde bulunduğunuz durumu genel olarak yaşayın, içinizde hissedin. (Çok yoğun çalışıyorsunuz, koşuşturuyorsunuz, boşanmış acı çekiyor ya da nefret ediyorsunuz; durumunuz her neyse, içine girip zihnen aynı duygu yoğunluğunda durumunuzu yaşayın, sanki şu an oluyormuş gibi.) Şimdi bedenen bulunduğunuz noktadan bir adım geri çekilin (yer değiştirin) ve aynı olayı başka bir kişiymişsiniz, bir film seyrediyormuşsunuz gibi seyredin. Tamamen dışarıdan gözlemleyen bir göz olarak seyredin olup biteni ve şu sorulara cevap verin:
Neyi farklı görüyorsunuz? Karşıdan nasıl görünüyorsunuz? İhtiyacınız olan şey ne? 
Hangi noktada duruyorsunuz? Sizce başkalarına nasıl görünüyorsunuz? 
İstediğiniz şey böyle bir filmde olmak mı? Evet, bütün bu soruların cevabını vererek durumunuz hakkında en iyi yorumu yapabilir ve kendinize en iyi akılı verebilirsiniz. Unutmayın ki ihtiyacınız olan en doğru cevaplar sizde saklı, tek ihtiyacınız olan kendinizi dışarıdan gözlemleyebilmek.
 
www.farketuyguladegis.com
 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..