Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kendini Nasıl Bilebilirsin ?

Kendini Nasıl Bilebilirsin ?
 

kendini bilme yolculuğu


Eski düşünürlerden, filozoflardan, âlimlerden, kutsal kitaplardan bize iletilen en önemli ortak mesajlardan biridir, " kendini bil" mesajı. Peki tam olarak ne demek istediler? Tamam kendimi bileyim de NASIL? İşte bu soruların cevaplarını merak edenler için bu yazım J

Araştırmalarımdan tespit edebildiğim 4 anlam var;

1)       Ahlak çerçevesinde ölçülü olmak; bu maddede Sokrates’in şu sözü aklıma geldi: "İnsanın aretesi (erdemi) bilgidir. Ahlaki değerler tüm insanlar için birdir. Bu birliğe insanın kendisini tanıması, yeterlilik kazanması ve bilgilenmesi sonuncunda ulaşılması olanaklı kılınır. Bu aşamalar tamamlanınca içses onu doğruya iyiye ve güzele yöneltir."

2)      Aklın nasıl çalıştığını ve nasıl bilgi ürettiğinin üzerinde durmak. Yani aklını kullanmak. Burada da Kant’ın bir sözü aklıma geliyor: "İnsan ne zaman başkalarının aklının kılavuzluğundan kurtulur ve kendi aklını kullanmaya başlar ise aydınlanmaya başlar."

3)       Kendilik bilinci çerçevesinde kültürü ya da toplumu bilmek.  Kendilik bilinci, kişinin ne olduğu, neler yaptığı, hangi amaçlar doğrultusunda çalıştığıyla doğrudan ilgilidir. Ve bu süreçte içine doğmuş olduğu kültürün, toplumun değerleriyle hesaplaşması, hangi değerleriyle yürüyeceğini kendi bilinciyle seçmesidir.

4)       Genel olarak "İNSAN"ı tanımak. İnsan nedir? İnsanın tarihsel ve evrimsel gelişimi ve kültürler arası farklılıklar, benzerlikler bilinir ise insanlık hakkında elde edilen bilgiler ışığında farklı bir kendini bilme boyutuna geçebiliriz. 

Evet, şimdi siz kendinizi bilme yolculuğunda hangi maddeyle ilerliyorsunuz? Ve bundan sonraki adımınız ne olacak? Yolculuk uzun, yani kimse ortaya "ben bildim, ben kendimi bildim" diye fırlamasın JSokrates ne demiş: "Öğrendikçe hiçbir şey bilmediğimi fark ediyorum". Hayat yolunu ya kuzu kuzu gideceğiz bir çobanla (ve çobanlarla) ya da öğrene öğrene, aklımızı kullanıp sorgulaya düşüne.  Her halükârda yolumuz açık olsun J

 

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

instagram @arzu.biyiklioglu

www.arzubiyiklioglu.com

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..