Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '10

 
Kategori
Deneme
 

Kendini Tanı ki Mutlu ol

Kendini Tanı ki Mutlu ol
 

"Kendini bil, kendini tanı" sözü çok önemlidir. 14'üncü yüzyılda Yunus Emre'nin dizelerinde boy gösterdi:

"İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir,
Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır,
Okumaktan murat ne, kişi Hak'kı bilmektir,
Çün okudun bilmezsin, ha bir kuru emektir,
Okudum bildim deme, çok taat kıldım deme,
Eri Hak bilmez isen, abes yere yelmektir."

Gnothi seauton yani "Kendini bil" (Yunanca: ????? ???????) bir Antik Yunan vecizesidir.

Blog resminde, görüldüğü gibi, Delphi'de Apollon Tapınağı'nda Latince olarak, alınlık dediğimiz giriş mekanının hemen üzerinde yazılıdır bu cümle.

Çok kişi Matrix filmine gitti. Peki bu filminde Neo'nun kahini ziyarete gittiği evde mutfak kapısının üzerinde yazan cümleye kim dikkat etti? Çok önemli bir vecizedir, bu çünkü, Platon'un hocası Sokrat'ın öğretisinin özüdür. Kızıldereli kültüründe de vardır.

Zamandan, dolayısıyla mekandan arınmış, yaşı olmayan bir vecizedir. Çünkü yaşadığımız bu hayatta mutluluk, insanın kendine ilişkin bilgide, kendini tanımasında yatar; çünkü, bir insan kendi doğasını, kendisini harekete geçiren etkenleri, yeteneklerini, zaaflarını ve sınırlamalarını, yaşamının gerçek amacını bilirse eğer, bu bilgiye uygun olarak akıllıca ve bilgece kullanırsa, mutlu olabilir.

Bazen hayatta nasıl yaşayacağımızı sorgulamamız gerekebilir.

"İnsanın nasıl yaşaması gerektiği sorusu üzerinde düşünmemesi, onun değersiz ve dolayısıyla mutsuz bir yaşam sürmesine neden olabilir. Sorgulama yapmıyorsak, “hayatımız başkaları tarafından yönlendiriliyor” demektir.

SOKRATES (M.Ö.469-399) sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değer olamaz."demiştir. Bu sorgulama konusunda, insanın en büyük kavgası kendisiyledir.

Kendini sevemiyorsa, ne hayatı sevebilir, ne de başkasını sevebilir. Sevmek için kendimizi olduğu gibi, seveceğimiz insanı da tanımamız gerekir. Çiçekleri sevmek için, onları tanımak gerekir mesela. Nasıl, ne aralıkta sulanacağını bilmek önemlidir. Bilmezsek çiçekler ya kurur ya da fazla sudan çürür.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..