Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kendini Tanıma

İlim, ilim Bilmektir.
İlim kendini bilmektir.
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır.
Yunus Emre
 
    İnsan yaratılış itibariyle sosyal bir varlıktır. Bu özelliği onun yaşamında Maslow’un temel ihtiyaçlar hiyerarşisine mahkum eder. İlk basamak fizyolojik muhtaçlığından itibaren tüm basamaklarda ihtiyaçlarını karşılamak üzere mücadele içindedir. Mücadele kendi kendine olmayacağına göre doğal seleksiyon içinde üstte kalıp başarmak zorundadır. Başarı için dört tarafını iyi bilmelidir. Kişinin kendini tanıması için SWOT analizi ile zaman zaman güncelleyip bilinçaltını temizlemesi, iradesine hakim olup mücadele aşkını sürdürebilir kılması gerekir. 
 
        Yaşam bir savaştır. İnsanoğlu zaman zaman, çevresinin dostları yada düşmanları ile kuşatıldığını hisseder. Kişi dost ve düşman dışında da tanımadığı bilmediği kişilerle bile rekabet içinde bulur. Eğitim sürecinde rekabete girdiği kimseler genel sınavlarda ortalama başarı puanın yüksek olmasını arzu etmesi ile ortaya çıkan rekabet. İş başvurusunda kendisinin tercih edilme isteği. Çalıştığı kurumda terfi alırken rekabete girmesi. Rekabet insanın her tarafını kuşatmıştır. Rakipleriyle de mücadele etmek zorundadır. Haliyle, kişinin kendini tanıması başarının, istikrarın, özgüvenin sağlam olmasın önemi çok açıktır. Kendini bilen, rakibini de bilirse hayat yolunun huzurunu keşfeder. Mutluluk kolay bulunan bir şey değildir. Kolay olan rahatına bakmktır. Mutluluk için insan iç dünyasında keşifler yapmalı
 
        Hayat fırsatlarla doludur. Aynı zamanda tehditler, tehlikeler de atbaşı devam eder. Risk ne kadar büyükse kazanç o kadar büyüktür. Fakat donkişotluk yapmak risk değildir. Diğer taraftan kişinin üstün olduğu taraflar çoktur. Bunun karşısında da zayıf olduğu yönleri zaafları da elbet vardır. İşte SWOT analizi, pozitif ve negatif olarak bireyin dört tarafını bir uzman gözetiminde analiz edilmesidir. Birey geleceği konusunda yeni bir atılım öncesi yada durgunluktan kurtulması için SWOT ile kendini gözden geçirmesi kendi yararına olacaktır.
 
Toplam blog
: 12
: 156
Kayıt tarihi
: 24.09.10
 
 

Lisans üstü eğitimini için yurt dışında tamamladı. Yurt dışında muhtelif üniversitelerde dil ve kül..