Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '16

 
Kategori
Deneme
 

Kendini tanımak

Kendini tanımak
 

‘’Ne kadar anlatırsan anlat, söylediklerin karşındakinin anlayabildiği kadardır” der Sevgili Mevlana ve devam eder ”Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir” ondan sebep kendimi anlatmak için artık çok da fazla çaba sarf etmiyorum ve Ziya Paşa’nın şu güzel ifadesi geliyor aklıma.
 
‘’Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz,
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.”
 
İnsanları, anlamak için de fazla bir çabaya gerek olmadığı kanaati hâsıl oldu, yaşadıkça, yıllar içinde, yaş kemale erdikçe, çünkü vakti zamanı geldiğinde, hem sözle, hem davranışları ile kendilerini gayet iyi anlatıyorlar.
 
Benim, anlamaya ve anlatmaya çalıştığım şey benim. Kendimi anlama ve kendime anlatma çabasındayım, çünkü anladığım kadarıyla, insanın tanıması gereken ilk ve öncelikli varlık kendisidir.
 
Kendini tanıyan, kendini bilen, kendini öğrenen kişi, tüm insanlığı öğrenmiş gibidir, zira Montaigne’nin de dediği gibi ‘’Her insanda insanlığın tüm halleri vardır’’ ama günümüz insanı bunu tersten işletir. İyi ya işte başkalarına bakar, anlar kendimizi öğreniriz diye düşünür ya da kendini öğrenmek gibi bir derdi yoktur ve de hiç olmamıştır.
 
İşte bundan sebep başkalarına bakıp, onları tanımaya, anlamaya çalışmak zaman kaybıdır, boşa çabadır. Zira hiç bir insan evladı karşısındakine, kendini olduğu gibi, ruhunu tüm çıplaklığı ile göstermez, hem zaten istese de gösteremeyecektir, çünkü o da muhtemelen başkalarını tanımaya, anlamaya, öğrenmeye çalışmakla o kadar meşguldür ki daha kendini tanımaya, anlamaya ve öğrenmeye vakit ayıramamıştır.
 
İşte bundan sebep, benim en temel derdim kendimim, kendimi anlamaya, tanımaya, öğrenmeye ve öğrendiklerimi kendime anlatmaya çalışıyorum. Tüm çabam kendimi daha iyi tanımak ve anlamak, ne olduğumu, nereden, ne için gelip, ne yapıp, nereye gittiğimi, anlama çalışmalarımdır ve kendime bakıp, kendimde bulduklarımdır, kendimle konuşmalarımdır, Kendimi kendime anlatışlarımdır yazdıklarım…
 
 
 
Mustafa Murat Güngör
09.05.2016
 
Toplam blog
: 200
: 127
Kayıt tarihi
: 27.02.16
 
 

Güzel bir şiir, güzel bir şarkı, Bir gülüş, bir hoş söz, olun, Fark edin bu farkı, Hayatı güzelle..