Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '11

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Kendinizi Çocuğunuzdan dinleyin

Kendinizi Çocuğunuzdan dinleyin
 

İki insandan bir insanın olması harika bir olay. Dünyaya bir varlık getirmek, içinizden çıkması, bunlar anlatılmaz duygular. İlk doğduğu an, size o kadar ihtiyacı var ki. Hiçbir şey bilmiyor, derdini anlatamıyor, sizi tanımıyor, korkuyor. Bu mesuliyeti üstüne alıp, onu büyütmek gerçekten çok zor. İyi bir insan olarak yetiştirmek size bağlı. Onu çok seviyorsunuz. Sonra büyüyor ve blue çağına, ergenliğe giriyor. İşte o zaman, aslında hiçbiriniz çocuğunu tanımıyorsunuz.

Ben 15 yaşındayım. Ve diğer çocuklardan biraz daha farklıyım sanırım. Ama bizi çok iyi tanıyorum, ve şimdi size bizi tanıtacağım. Herkesin aklındaki fikir "çocuklar bu yaşta asi olur, isyankar olur, dik kafalı olur" Hee büyüdük diye manyak olduk :D Hayır yok öyle bir şey. Bu yaşta sizden tek istenen, sadece anlayış.

1) Ona güvenin.

Bu yaşta her çocuk yanlış kararlar vermek zorunda değildir. Ama aileler buna programlandığı için çocuklara çok yanlış davranabiliyorlar. Çocuk her bilgisayara oturduğunda odaya girip belli etmeden bakıyorlar, ama biz bunu anlıyoruz. Bizimle ön konuşma yapın. Doğruyu ve yanlışı anlatın. Bunu anlayabilecek yaştayız. Ve eğer biz sizi karşımıza alıp, durumu anlatıyor, sorun olmadığını söylüyorsak, bize inanın. Çünkü yoktur. Bize güvenin. Kötü bir şey olursa bile, yanımızda olduğunuzu bilir, bunu en küçük zararla anlatırız. Ama izin vermeyeceğiniz için gizli olursa, sonuçları daha ağır olabilir.

2) Arkadaşlarına karışmamaya özen gösterin.

Bu yaşta arkadaş çevresi gerçekten çok önemlidir. Hem aile, hem de çocuk için. Çocuk aileyle konuşamadığı her şeyi arkadaşlarına anlatır. Kardeşi olarak gördüğü insanlar olur. Çok sevdiği arkadaşını sigara içerken gördüğünüzde ilişkisini kesmesini söyleyebilirsiniz. Ancak bu çok yanlıştır. Çocuğunuzu sizden uzaklaştırır. Arkadaşının içmesi, çocuğunuzu da alıştıracağı anlamına gelmez. Eğer siz çocuğunuzla konuşabilen ebeveynlerseniz, zaten çocuğunuz bunun yanlış olduğunu bilir ve dolduruşa gelmez. Yani olay yine, sizde başlıyor.

3) İnternet.

İnternet ve sosyal paylaşım siteleri. Genç insanların her şeyidir. Burda çok eğlenir, ve yeni arkadaşlar edinirler. İnternet arkadaşlarının yeri gerçekten çok önemlidir. Benim de birçok internet arkadaşım var, ve onları normal arkadaşlarımdan daha çok seviyorum. Emin olun, bilgisayarın başında insanlar ay ben bu kadının oğlunu internette nası kandırsam, kızını nası kendime aşık edip kaçırsam falan diye düşünmüyor. Eğer çocuğunuz bilinçliyse, gerçek dostlar edinebilir. Bunu öğrendiğinizde, orayı onlardan almayın çünkü bu çok yanlıştır. Sizden gizli onlarla konuşması daha mı iyi? Ona doğruyu ve yanlışı anlatıp, arada sırada yoklasanız yeterlidir. Ona onları anlatmasını isteyin. Tanışın. Ona güvendiğinizi hissettirin.

4) Ünlüler.

Bu dönemde ünlülere karşı akılalmaz bir hayranlık başlar. Kızlar erkeklere karşı çok ilgilidir. Justin Bieber, Cody Simpson, Ian Somerhalder, Jonas Brothers ve şuan adını sayamadıklarım. Onları anlayın. Ayıp falan demeyin hayranlığın nesi ayıp? Erkekler VS Meleklerine karşı hayranlık duyar. Onlara sapık gözüyle bakmayın.

5) Müzik kültürü.

15 yaşındaki hiçbir çocuk Zeki Müren dinlemez. Bunu anlayın artık. Yabancı müzikler her zaman gözdedir. Türk pop ya da hip-hop. "Bunlar ne biçim şarkılar? Biraz Türk Sanat Müziği dinle." Ah, korkunç. Müzik ruhun gıdasıdır. Onunla birlikte şarkılarını dinleyin, ilgilendiğinizi belli edin.

6) Okul.

Baskı yapmayın. Çünkü ters tepki yapıyor. E-okul'dan takip etmeyin. Çocuğunuza sorun, ve sözüne güvenin. Arada bakın ama ona belli etmeyin. İlk yazılıda düşük aldığı için ona bağırıp çağırmak yerine, notlarını düzeltebilmesi için motive edin. Her gün okula gitmenin bir alemi yok. Veli toplantılarına gelin. Arkadaşlarıyla arkadaş gibi olmaya çalışın. Onların yanından sizi bir an önce göndermek istemek yerine, sizinle gurur duysun. Mutlu olsun.

7) Bağırmayın.

Sesinizi yükselttiğiniz an, çok kırılır. Onunla normal ses tonunda konuşun. Hakaret etmeyin, sakın. İncinir.

8) Fikirlerine saygı gösterin.

Evde bir konuda mutlaka çocuğunuz da fikrini almalısınız. Ona kendini bir bireymiş gibi hissettirmelisiniz. Saçma bile olsa, fikirlerine saygı göstermelisiniz. Dikkate almalısınız.

9) Her istediğini yapmayın.

İyi bir ebeveyn olmak bu değildir. Çocuğunuzun her istediğini yapmayın. Sussun diye yaptığınızı düşünür. Bazılarını yapın ki, bir değeri olsun. Onunla ilgilendiğinizi hissetsin.

10) Örnek olun.

Eğer karşısında sigara içerek, ona sigara içmemesini söylüyorsanız, bu çok saçmadır. Ona örnek olmalısınız. En büyük idolü sizsiniz. Kendi yaptığınız bir şeyin yanlış olduğunu ona söyleyince, sizi anlamayacaktır. Neden yanlış olan bir şeyi yapasınız ki?

11) Aşk.

Bu yaşlarda karşı cinse ilgi çok fazladır. Bunu anlayışla karşılamalısınız. Çocuğun sizinle her şeyini konuşabilmeli. Sevgilisi elbet olacak, ona doğruyu ve yanlışı siz öğretmelisiniz. Hiçbir şeyi sizden gizli yaşamamalı.

Son madde, lütfen empati kurun. Bunları çocuğunuz düşünüyor, ama size söyleyemiyor. Şuan onları temsil ediyorum ve gerçekten gerginim :D

Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum. Aleyna DİLMEN.

 
Toplam blog
: 52
: 1454
Kayıt tarihi
: 23.10.07
 
 

Merhabalar. 1997 Antalya doğumluyum. Zonguldak'ta yaşıyorum. 2007'de aranıza katıldım. Burası ben..