Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '08

 
Kategori
İnternet
 

Kendinizi Facebook'dan korumanız gerekebilir

Kendinizi Facebook'dan korumanız gerekebilir
 

Son zamanlarda facebook çılgınlığı aldı başını gidiyor. Hepimiz kuzu kuzu tüm bilgilerimizi girdik oraya, sonra da onu bunu nasıl engelleyebilirim, resimlerimi nasıl basamazlar, göremezler derdine düştük. Başlangıçda facebook’un başımıza sıkıntılar açacağını, istemediğimiz eski kız, erkek arkadaşlarımızın, sevgililerimizin bile bize ulaşıp, bizi taciz edeceğini, o andaki ilişkimizi bozmaya çalışacağını düşünemedik. Facebook’un hayatımızı olumsuz etkilemesi için korunmamız gerekir. Evet, her şeyin bir çözümü vardır. Facebookdaki üyeliğini tamamen iptal edebilirsiniz. Bunun için üye girişi yaptıktan sonra sitenin sağında duran “Account”a basınız. Oradan “Deactivate Account” yazan yerin yanındaki “Deactivate” e basınız. Bu üyeliğinizi iptal edebililiyorsunuz. Buradaki bilmeniz gereken şey silindi mi diye email ve şifrenizle hesabınıza yeniden girerseniz, hesap size sorulmadan yeniden aktif oluyor. Onun için önce bir iki gün bekleyin, sonra da Facebook a hala üye olan bir arkadaşınıza sizin üyeliğinizi görüp, göremediğini sorun.

İsterseniz face book’a devam edeyim ama adımı soyadımı değiştireyim, o zaman eski arkadaşlarım beni bulamaz diyorsanız, (tabii ki bu durumda bulmasını istediğiniz arkadaşlarınızda sizi bulamayacak) siteye üye girişini yaptıktan sonra sağ üstte “Account” yazan bir yer var. Oraya tıklayın. “Name” yazan yerin sağındaki “Change” e tıklayın ve istediğiniz isim soyadını oraya girin ve “Change Name” e tıklayın. “I confirm this is a legitimate request” yazan kutucuğu isaretleyin ve “Confirm Request” tuşuna basın. Ama unutmayın, isminizin degişmesi için belli bir süre geçmesi gerekebilir.

İsterseniz mail adresinizi arkadaşlardan ya da herkesden gizleyebilirsiniz. Facebook’a girdikten sonra “Edit” e oradan “Contact” a girin. Email’lerinin karşısında “Only my friends” yazıyor ona tıklayın. Gelen menüden “No One” ı isaretleyin ve “Save” e tıklayın. Birden fazla email adresiniz varsa bu islemi hepsi yada istedikleriniz için tekrarlayın. Sonra da “Contact” sayfasının altındaki “Save Changes” a tıklayın. Hangi mail adresi için bu islemi yapmışsanız. O adres kimse tarafından görülmez.

Arkadaş listenizin görülmemesini de isteyebilirsiniz. Olur ya, bilinmesini istemeyebilirsiniz. Bunun için de facebook’a girin. Sağ üstteki “Privacy” e tıklayınız. Unutmayın, burası her türlü bilgilerinizi kısıtlama sayfasıdır. Önce hiç arkadaşınız olmayanların Profilinizi görmemesini engelleyelim. Bulunduğumuz “Privacy” sayfasında “Profile” ın sağ tarafındaki “Edit Settings” e tıklayınız.
Kutucukların içinde seçebileceğimiz üç seçenek var. En üstten alta “Bütün Network’lerim ve Bütün Arkadaşlarım” , “Network’lerimden bazıları ve Bütün Arkadaşlarım” , “Sadece Arkadaşlarım“dır. Burada istediğiniz yerleri “Only My Friends” olarak seçip ve en alttaki “Save”e tıklarsanız, böylece arkadaş olmadığınız kişiler orada seçtiğiniz yerlerdeki bilgileri göremeyeceklerdir. O liste aşağı doğru uzun ama “Privacy” mantığı bu. Eğer arkadaşlarımızında Arkadaş listemizi görmemesini istiyorsanız, işlemleri limitlemek istediğiniz her üye için yapınız. Arkadaş listenizin görünmemesi için “Friends” in yanındaki kutucuğu boş bırakın.

Profilinizi sadece arkadaşlarımın görmesini de isteyebilirsiniz. Bunun için sağ üstteki, “Privacy” var. Oraya tıklayın. Bulunduğumuz “Privacy” sayfasında “Profile” ın sağ tarafındaki “Edit Settings”i tıklayın. Kutucukların içinde seçebileceğimiz 3 seçenek var. En üstten alta “Bütün Network’lerim ve Bütün Arkadaşlarım” , “Network’lerimden bazıları ve Bütün Arkadaşlarım” , “Sadece Arkadaşlarım“. Burada en üstteki “Profile” yazan yerin yanındaki kutuyu “Only Friends” “Sadece Arkadaşlarım” olarak ayarlayın ve en Aşağıdaki “Save” e tıklayın.

Arkadaşlarınız profilinizi görebilir. Ama onlara her şeyi göstermek istemeyebilirsiniz. Bunun için de “Privacy” nin içinde aşağı indiğinizde “Limited Profile” yazan yer var. Altındaki “Edit Settings” e tıklayın. Karşınıza gelen menüde sol taraftaki kutucuklarda Limitli kişilerin sizin hesabınızda neleri görebileceği yazılı. İşaretli kutuların işaretlerini kaldırdıkça sağdaki resimden birşeyler yok oluyor. Nelerin görünüp görünmemesi gerektiğini ona göre ayarladıktan sonra “Save” e basın. Yeniden bir önceki sayfaya döndünüz. “Person” yazan yerdeki kutuya arkadaşlarınızdan limitlemek istediğiniz birinin ismini girip “Add” e tıklayın. Daha önce gördüğünüz ekran gelecek. Demin yaptığınız ayarları değiştirmek istemiyorsanız doğrudan “Save” e tıklayın. Böylece bir kişiye limit koydunuz. Limiti silmek içinse “Privacy” içindeki “Limited Profile List” ten kişilerin yanındaki “Remove” a basmalısınız.

Facebookta herhangi bir kişinin sizi görmesini de engelleyebilirsiniz. Bunun içinde “Privacy” e tıklayın. Karşınıza gelen sayfada Sol alta inin Orada “Block People” yazan yerin altında “Person:” yazan yerin yanındaki kutucuğa engellemek istediğiniz kişinin Ad Soyadını giriniz ve “Search” e basın. Gelen ekranda Engellemek istediğiniz kişinin sağ yanında “Block Person” gibi birşey olacak, onu tıklayın. Böylece o kişiyi engellemiş olursunuz.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..