Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '07

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Kendinizi kasmayın

Kendinizi kasmayın
 

İftarda dikkat edilmesi gerekenler...

Açlıktan çıkmış gibi ne o öyle? Arkanızdan atlı mı geliyor?
Yemeğinizi yavaş yavaş yemeğe çalışmalı ve iyi çiğnemelisiniz. Her lokmadan sonra çatal ve bıçağı masaya bırakın. Yemekler arasında 1-2 dakika bekleyin. Hatta ufak bir şekerleme bile yapabilirsiniz, önünüzden alan yok ya!

Yediğiniz pide miktarını sofradaki diğer yiyeceklerin karbonhidrat oranına göre ayarlayın. Bir dilim ekmeğin bir avuç içi pideye eşit olduğunu unutmayın! Bir dilim diyoruz dimi kardeşim, maşallah sen bir pide götürdün.

Eğerki bir yere iftara davetliyseniz ve bu kadar yiyeceği ilk defa bir arada görüyorsanız heyecanlanmayın. Size önerim; masadaki yemeklerin daha az yağlı olanını tercih edin. Önce salata gibi hafif yemeklerle alacağınız kalori miktarını mümkün olduğu kadar düşürün. Ana yemek olarak da fırınlanmış ya da ızgarada pişmiş yiyecekleri tercih edin. Bütün bular rüya mı diye vesvese yapmayı da bırakın.

İftar sofranız doyumluk değil de tatımlık ise mecburen su tüketimini artırmanız gerekecek. Yemeğin ilk on dakikasında en az 2-3 bardak su içmiş olun. İftarda ve sahurda toplam 1, 5-2 litre su içmeye çalışın ki aklınıza ızgaralar, fırınlar, tatlılar gibi virüs bulaşmasın. Yani bu hesaba göre 4 kişilik bir ailenin akşamdan sabaha bir damacana su tüketmesi gerekiyor ki öbür türlü boş mideyle serap görürsünüz vallahi.

Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli olanları tercih edin. Tatlınızı hemen yemeğin ardından yemeyin. Yürüyüş yaparak ya da dinlenerek ana yemeği sindirmeyi bekleyin. Tatlınızın hepsini bitirmeye çalışmayın, yarım porsiyonla yetinin... Tabi bulursanız!

Çay, içerdiği maddeler nedeniyle yemeklerden aldığınız demirin emilimini azaltır. Bu nedenle yemeğin hemen ardından çay içmek yerine en az 30 dakika bekleyin. Sonra da çay niye geç geldi diye hanımı haklamayın sakın...Diyetisyenimiz öyle diyor o ne yapsın!

Çok sıcak ve çok soğuk besinler boş olan midenizde rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle yediklerinizin ılık olmasına dikkat edin.

Tehlikeli iftariyelikler... Sucuk, salam, pastırma ve kaymak gibi doymuş yağ oranı açısından yüksek iftariyeliklerden kaçının. Nasıl olsa bu ürünleri 11 ay boyunca tıka basa yiyorsunuz, mübarek Ramazanda yemeseniz kıyamet mi kopar ha? Boşuna mı kafa patlatıyoruz burada!

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..