Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Kendinizi tanıyor musunuz? Aslında kimsiniz!

Kendinizi tanıyor musunuz? Aslında kimsiniz!
 

Başlığa bakıp ‘Bu ne biçim bir soru, elbette kendimi tanıyorum.’ diyebilirsiniz. Öyleyse, aşağıdaki sorular üzerine en son ne zaman düşündüğünüzü hatırlamaya çalışın. Muhtemelen çoğu soru üzerinde daha önce değerlendirme yapmadınız. Çünkü teknoloji ve hızlı yaşam öylesine kopardı ki kendimizden bizi, bunları düşünüp irdelemeye fırsat kalmadı. Şimdi kâğıt-kalem alın ve aşağıdaki sorulara samimiyetle cevap vermeye başlayın.

1.      Kişiliğinizde en çok hoşunuza giden yanlar neler? İnsanlara kendinizdeki en olumlu beş özelliği say dediğinizde; ilk üç özelliği kolay saydığı dört ve beşte biraz düşündüğü gözlenmiştir. Bunun nedeni, beş kelime ile özetlenemeyecek kadar karmaşık varlıklar olmamızdır. Şimdi siz de kendinizde hoşunuza giden tüm yanları düşünerek yazmaya başlayın.

2.      Bugüne kadar başardığınız en zor iş neydi? İnsanlar genel olarak başarısız oldukları deneyimleri hatırlamaya daha çok eğilimlidirler. Bugüne kadar başarı gösterdiğiniz alanları tek tek sıralayın. Başarısızlıkları unutun.

3.      Yaşamınızda en çok gurur duyduğunuz şeyler neler? Burada cevabınız, başarı saydığınız deneyimlerde olabilir birine yaptığınız karşılıksız bir yardım da. Yorumu size bırakıyorum.

4.      Ne tür işlerde diğer insanların çoğundan daha iyisiniz? Çevrenizdeki insanlardan daha iyi yaptığınızı düşündüğünüz bir iş, eylem, yeteneğiniz var ise nedenini de düşünerek yazın.

5.      Kişiliğinizin en çok hangi özelliğini beğeniyorsunuz? Bu soruyu cevaplarken dikkat edin. Aklınıza sizin beğendiğiniz bir özellik mi geldi yoksa çevrenizin sizin için dile getirdiği bir özellik mi geldi?

6.      Bugüne kadar sizi en çok mutlu eden şey neydi? İşte, o anları hep hatırlayın. Yatmadan önce özellikle bu anları düşünerek uyursanız sabaha mutlu kalkmanız kaçınılmazdır.

7.      En çok ağladığınız zamanı hatırlıyor musunuz? Bakın, o anı hatırladığınızda bedeninizdeki değişiklik oldu mu? Nefesiniz, beden duruşunuz, gerginliğiniz değişiklik gösterdi ise o anın etkisinden henüz kurtulamamışsınız demektir. Olumsuz durumları sürekli hatırlamanın sağlığımıza vereceği zararları da göz önüne alarak geçmişi değiştirmek için boşuna çaba harcamayın.

8.      Bugüne kadar kendinize iyi bir dost bulabildiniz mi? Şimdi, bulduğunuz isimlere bir telefon edip hatırını sormakta fayda görüyorum.

9.      Bugün bulunduğunuz konumdan memnun musunuz? Memnun değilseniz sebeplerini de irdeleyin ve değiştirmek için çaba sarf edin.

10.  Kendinizi hiç ödüllendirdiniz mi? Eşimizi, çalışanımızı, çocuğumuzu, sevdiğimizi ödüllendiriyoruz da kendimizi niye ödüllendirmiyoruz?

11.  Kendinizi suçladığınız zamanları hatırlıyor musunuz? Hangi durumlarda daha çok suçladığınızı fark edin. Bu, belki de değiştirmeniz gereken bir özelliğinizdir.

12.  Kendinizi hangi konularda becerikli hissediyorsunuz? Bu özelliklerinizi sıralayıp kendinizle gurur duyabilirsiniz.

13.  Kendinizi hangi konularda yetersiz hissediyorsunuz? Yetersiz bulduğunuz alanlardan memnun değilseniz geliştirmek için yeni kararlar alıp bir hedef koyabilirsiniz.

14.  Kendi ayaklarınızın üzerinde durabiliyor musunuz?  Bu soruyu sadece iş, meslek sahibi, para kazanan biri olarak cevaplamayın. Zihinsel, bedensel, duygusal özelliklerinizi ve sorun çözme becerilerinizi de dikkate alarak cevap verin.

15.  Gerektiğinde hayır diyebiliyor musunuz? Karşı tarafın ne düşüneceğine önem vererek, yapmak istemediğiniz bir durumu; hayır diyemediğiniz için yapmak zorunda kaldığınızda, kendinize karşı hangi duyguları beslediniz? 

Sevgilerimle,

Dilek Söylemez

İletişim: www.dileksoylemez.com

İnstagram:www.instagram.com/dileginimgeleri

Facebook:www.facebook.com/dileginimgeleri.dileksoylemez

 

 
Toplam blog
: 74
: 382
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Kitap: EBEVEYNLİK NOTLARI - Kitapyurdu sitesinde satışta E-kitap: Kişisel Gelişim Değil..