Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '17

 
Kategori
Kitap
 

Kendisi küçük, kıymeti ise çok büyük bir eser

Kendisi küçük, kıymeti ise çok büyük bir eser
 

Modern İran edebiyatının en önemli kalemlerinden olan Sadık Hidâyet'in 'Kör Baykuş' adlı romanıdır, bu küçük ama dev roman.

Bu romanın kütlesi 70 sayfa, hacmi ise 700 sayfa... Tadımlık, ama doyurucu... Az, ama öz...

Aslında, bu türe 'Novella' denir. Novella, öyküyle roman arasındaki türdür. Öykünün biraz uzunu, romanın kısasıdır 'Novella'.

Sadık Hidâyet, bu müthiş novellayı 1937 yılında yazmış. Türkçe'ye ise, Behçet Necatigil tarafından çevrilip, 1977 yılında yayımlanmış.

Behçet Necatigil'in ön sözü, Bozorg Alevi'nin Sadık Hidayet'in biyografisi ve sanat anlayışı üzerine yazdığı değerli yazısıyla beraber, kitap 95 sayfadır.

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkıyor, bu değerli kitap.

*

Sadık Hidâyet, 1903 yılında Tahran'da doğmuştur. Ailesi, İran'ın aristokrat, seçkinlerindendir. Çekimser kişiliği ve yüksek makamlara özentisizliği yüzünden basit memurluklarla hayatını devam ettirmiştir. 1951 yılında 48 yaşındayken Paris'te intihar etmiştir.

Sadık Hidâyet, Modern İran edebiyatının en önemli ve en üretken kalemlerinden biridir. Fransız edebiyat eleştirmeni André Rousseaux, Sadık Hidâyet'i çağımızın en önemli yazarlarından biri sayar. Kör Baykuş için ise şunu söyler: "Bu roman, yüzyılın edebiyat tarihinde bir aşamadır."

*

Valla, benden hiç roman özeti istemeyin. Bu leziz romanı özetleme yetkinliği göremiyorum kendim de. Hani, anlatılmaz yaşanır derler ya, bu da öyle.

*

İran, yani Fars edebiyatı, gerçekten zirvedir. Edebiyatın nirvanası, Fars edebiyatıdır.

150 yıl önce yaşamış Azeri entelektüel Ahundzade, şöyle demiştir:

“Dünyada Araplar kadar güzel masal uyduran, Farslar kadar bu masalı güzel anlatan, Türkler kadar bu masala inanan ikinci bir millet yok.”

Rumi eserlerini Farsça yazmıştır; sebebine ise Farsça'nın edebiyatta daha yetkin bir dil olduğunu söylemiştir.

Ömer Hayyam, edebiyatın güneşi bir Farisidir; Farsça yazmıştır.

Farsça, Selçukluları her yönden etkilemiştir. Divan edebiyatı 600 yıl boyunca Farsça'nın gölgesindedir. Galata Mevlevihanesinin dedesi Şeyh Galip'in Farsça âdeta oksijeni olmuştur.

*

Okumalısınız!

Not: Bu kitabı bana hediye edip, Sadık Hidâyetle tanışmamı sağlayan Hatice kardeşime, teşekkür ederim.

-Mustafa Yıldırım - 21.02.2017 

 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..