Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kene nedir?

Kene nedir?
 

Son yıllarda ülkemizin başına bir kene belası dadandı. Ülkemizin gariban insanlarını ısırıp, kanını emdiği yetmiyormuş gibi birde KKKAH mikrobu yayarak, gariban insanların ölümüne neden oluyor.(bu güne kadar 35 civarında insanın ölümüne neden oldu)

Her gün gazetelerde onlarca yazı olmasına rağmen, yazılan bilgilerin sağlıklı olmadığını düşünerek, bende bu konuda bir yazı yazmak için değişik bilgi kaynaklarından yararlanarak, aşağıdaki bilgileri içeren bir yazı kaleme aldım.

Kene; eklem bacaklıların örümceğe benzer sınıfından, kan emici ve gözsüz bir dış asalaktır. İnsan, koyun, köpek, kedi, deve, inek, öküz gibi canlıların derilerine yapışarak kanlarını emer.

Ayrı eşeylidir ve yumurta ile çoğalır. Dişi; yumurtalarını yaprak, çöp veya hayvan kılları arasına bırakır. Yumurtalarından üç çift bacaklı larvalar çıkar. Bunlar bir pupa devresi(larvadan ereşkin hale kadarki geçen süre) geçirerek 8 bacaklı tam gelişmemiş yavrulara dönüşürler. Belli evreleri geçirdikten sonra ergin hale gelirler. Larva ve tam gelişmemiş yavrular genellikle kertenkeleler üzerinde, erginler ise insan, koyun, sığır, köpek, gibi memeliler üzerinde asalak yaşarlar.

Vücutları başla kaynaşmış bir göğüs ve torba biçimli dişi 11-12 mm'ye kadar sişer. Erginlerinde dört çift bacak bulunur. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Deriye rahatça yapışarak hortumlarıyla kan emerler. İyice şiştikten sonra kendilerini yere atarak konaklarından uzaklaşır, ot veya ağaçlara tırmanırlar.

Ön ayaklarının uçları dokunma ve koku alma için özelleşmiştir. Ormanlarda bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçtiği takdirde üzerine düşüp derisine yapışır ve etine hortumunu sokarak kanını emer. İlk iki bacak çifti öne, son iki çifti geriye yönelmiştir.

Bugün dünyada 889 kene türü bilinmektedir. Kenelerin hepsi zararlı, parazit ve kör değildir. Sığır ve köpek kene türleri gözlüdür. İnsan ve ehil hayvanlarda parazit yaşayanlar çeşitli hastalık mikroplarını bulaştırdıklarından sağlık bakımından zararlıdır ve birçok bakteri de üretmektedir.

Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar. Köpeklerde, yetişkinleri kulak ve ayaklarda yaşarken, daha ufaklara sırt bölgesinde rastlanır.

Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçecek bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara musallat olabilirler. Hiçbir şey yemeden sekiz aya kadar yaşayabilirler. İnsanlarda etkili çeşitli hastalıklar ve bakteriler taşıdıklarından, mücadele edilmeleri önem arz etmektedir.

Köpek ve diğer hayvanların bulunduğu, bitki örtüsü yoğun olan yerlerde yaşarlar. Üzerinde bulundukları hayvanın kanıyla beslendikten sonra, oradan ayrılarak kapı pencere kenarları ve süpürgeliklerde barınırlar. (Genellikle köylerdeki ve gecekondu bölgelerindeki ahşap ve yere yakın evlerin süpürgeliklerine ve pencere kenarlarında)

Bu kadar kene ısırma ve ölüm olayının olmasına rağmen, Sağlıkt Bakanlğının yeterli ilgiyi göstermediği gibi bir durum söz konusu. Ben hiç bir bilborda kenenin zararları, kurtulma çareleri, kene ısırığından uzak durmak için alınacak tedbirler konusunda afiş, bilgi notu görmedim.(haksızlık olmasın Antalya'da görmedim)

Kene ısırıklarından uzak, sağlıklı, mutlu bir yaşam dileklerimle...
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..