Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '12

 
Kategori
Hayvan Bakımı
 

Keneler, köpekler ve kediler

İlk olarak kenenin köpeğimiz, kedimiz ve bizler için zararlı bir parazit olduğunu bilmemiz gerekir. Bu küçük parazitler köpeğimize, kedimize ve aynı şekilde sahibine hayatı malesef ki zorlaştırır. Özellikle tutunduğu yeri salgısıyla hissisleştirir. Köpek, kedi yada yapıştığı canlı, iyice kanını emene kadar kenenin varlığını farketmez. Bu yüzden yaz aylarında kedi ve köpeklerinizi sık sık kontrol etmelisiniz. Yatağınıza kadar giren köpek ya da kediniz bu keneyi sizede geçirecektir. Kene tek başına çirkin bir parazitse de burada asıl önemli olan onun bulaştırdığı hastalıklardır. Çok fazla bulaşıcı hastalık taşıdığını hatta bunlardan bazılarının öldürücü olduğunu biliyoruz.




 
Ülkemizde en çok görülen özellikle köpeklerde bulunan birkaç hayvandan insana bulaşan hastalık şunlardır;


Leishmaniosis, Erlichiosis,Anaplazmosis, Lyme…

Bu hastalıklar, en çok görülen sadece bir kaçıdır ve bu hastalıklar da insana geçmektedir.

Kene yumurtaları güneşin yüzünü göstermeye başladığı mevsimlerde çatlar. Bazen sıcakların arttığı kış aylarında bile kene görülebilmektedir. Hangi mevsimde olursa olsun, sıcaklıkların arttığı yeşilliklerden köpek ya da kedinizi uzak tutmalısınız. Fakat özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında daha sık görülür. Yeşilliklere girdikten sonra üzerinde kene olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Keneyi hemen tespit edipte ilk 12 saatte çıkarabilirseniz hayvanınızın enfekte olmasını engellersiniz. Çünkü ilk 12 saatte kene midesindekileri vücuttan içeriye vermez.

Peki keneyi nasıl çıkarırsınız?

Doğru olanı hemen veteriner hekiminize götürmektir. Fakat en yakın klinikten 3-5 saat uzaktaysanız da bir cımbızla keneyi vücuda yapıştığı en dibinden sıkıca tutup sola doğru çevirip alabilirsiniz. Bu uygulamayı yanlış yaparsanız kenenin kancalı olan ağzı içeride kalacaktır. İçeride kalan ağız deri altında enfeksiyon yaratıp apseye sebep olabilir. Bu konuda çok dikkatli olunmalıdır. Keneye çıplak elinizle müdahele etmemelisiniz mutlaka eldiven giymelisiniz.


       
 

Keneyle ilgili yapılan yanlışlar

Keneyi alırken asla çıpla elle çekip çıkarmayın..
Kenenin üzerine alkol ya da keneyi öldürecek bir kimyasal dökmeyin. Bu durumda kene yapıştığı vücuda içindeki hastalıklı salgıyı kusacaktır.
Keneyi vücuda yapışıkken yakmaya kalkmayın bu durumda kusacaktır.
Kenenin çıkarırken ağzı deride kaldıysa mutlaka bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz.
Uzun süre üzerinde kene olan hayvanlara sadece keneyi dökmeleri için ilaç vererek kenelerden arındırmak çözüm değildir. Çünkü burdaki asıl sorun kenenin kana karıştırdığı mikroplardır. Üzerinde kene olan hayvanları kliniğe götürüp tedavi ettirmelisiniz. Çünkü o artık potansiyel bir hastadır ve size de bu hastalıkları bulaştırma tehlikesi taşımaktadır.
Tüyü uzun olan köpek ya da kediler eğer yeşilliklerle temas ediyorsa yaz aylarında mutlaka traş ettirmelisiniz. Ve düzenli olarak kene şampuanlarıyla yıkamanızda korumayı arttıracaktır
Çocuklarınız, kendiniz , sevdiğiniz artık ailenizin bir parçası olan kedi ve köpek dostlarınız için mutlaka veteriner hekiminizin önerdiği tarihlerde özellike Mart ayından itibaren her ay düzenli olarak ense damlasını kullanmalı ve kesinlikle aksatmamalısınız. Günümüzde en güvenilen kene ilaçları bu uzun süre koruma gösteren ense damlalarıdır.
Bu damlaları özellikle veteriner hekimizin önerisiyle kullanmanız en doğrusu olacaktır. Kesinlikle bu tür ilaçları kaçak olarak satış yapan Pet Shoplardan ya da internet sitelerinden almanız doğru olmaz.
Her yıl yaz aylarında bir çok kedi köpek yanlış kullanılan ve önemli bölümü kaçak olan ense damlaları yüzünden zehirlenmektedir. Ayrıca insan derisinden de nüfus edebilen bu ilaçlar insanlar içinde tehlikeli ve zehirleyici olabilmektedir.
Bu konu çok önemlidir. Maalesef Pet Shoplar ya da bu türden satış yapan internet siteleri için fazla yaptırım yoktur. Bu konuda siz kedi köpek sahiplerinin bilinçli olması daha da önemlidir.

Veteriner Hekim
Uğur Bazan

 
Toplam blog
: 2
: 2897
Kayıt tarihi
: 18.04.12
 
 

Köpek maması, kedi maması, online pet alışveriş sitesi  ..