Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Keneler ve kanatlı hayvanlar

Keneler ve kanatlı hayvanlar
 

daha ne kadar duyarsız kalacağız.?


Ülkemizde ilk defa 2002 yılında görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı kene ısırmaları sonucunda ortaya çıkmakta ve bu hastalığa karşı yapılan mücadele oldukça başarısızlıkların sonucunda her yıl tekrarlanmakta ve can almaktadır.

Sağlık Bakanlığı, KKKA Hastalığı risk haritasını çıkardı. Buna göre vakalar çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde, Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde yoğunlaşıyor.

2002 yılından bu yana basında her ne kadar yer almasada kene ısırması sonucunda hayatını kaybeden kişi sayısı 140'ı geçmiştir. Kene ile mücadele her ne kadar yapılmış gibi gösterilse de konu ile ilgili olarak yukarıda adı geçen illerde gerçek anlamda kapsamlı bir mücadele yapılmamaktadır. Bu nedenle yapılan araştırmalar sonucu 1100 köyde 2315 hastalık vakası görülmüştür.

Alınması gereken önlemler bilindiği üzere kenelerin başlıca düşmanı olan kanatlı hayvanlardır. Tarım bakanlığının işbirliği ile projeler geliştirilmeli köylerimizde kanatlı hayvan yetiştiriciliğine destek verilmelidir, diğer taraftan küçük ve büyükbaş hayvanların aylık olarak düzenli parazit ilaçları ile ilaçlanmalı keneler yokedilmelidir. Parazit ilaçlarının maliyeti oldukça düşüktür. Parazit ilaçları devlet tarafından karşılanmalı İl ve İlçe tarım Müdürlükleri tarafınan köylerdeki hayvanlarda parazit ilaçlaması yapılmalı ya da köy halkına bu konu ile ilgili kurslar verilmelidir.

Sıcak yaz günlerinin gelmesi ile birlikte kenelerinde hayvanların otladığı bölgelere yayıldığı gerçektir. Bu konuda duyarsız kalındığı yine hayvanların piknik yapılan bölgelerde otladığı tehlikenin gözardı edildiğide bir gerçektir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının etken olduğu kenelerin yok edilmesinde belediye İllerde valilikler ilçelerde kaymakamlıklar ile koordineli bir şekilde çalışma başlatılması gerekmektedir.

Bu konuda Sağlık Bakanlığı da bir öneride bulunup Tarım Bakanlığı'nın laboratuvarlarında hazırlanacak parazit ilaçları ile ortak bir çalışma yapabilir sonuç olarak inanıyorum ki mücadele başarılı olacaktır. Keneler azalacak kanatlı hayvanların da yardımı ile kene illeti yok olup gidecektir.

Buna doğal hayatı koruma vakıfları ile derneklerde doğaya bırakılacak yaban keklikleri ve sülünler ile destek verebilir, toplum olarak yaşamımızı tehdit eden bu hastalıklar ile topyekün savaş vermemiz gerekir.

Ülkemizde yanlış uygulanan politikalar sonucunda kenelerin artış gösterdiği görülmektedir. Kuş gribi nedeniyle ülkenin her bölgesinde köylerdeki kanatlı hayvanların hiç bir araştırma yapılmaksızın itilaf edilmesi kenelerin artmasına da etken olmuştur.

Bu durumdanda anlaşılıyor ki ülkemizdeki ekolojik dengeler bozulmuş, ülkemiz yavaş yavaş karanlığa gömülmekte. İnsan sağlığını tehdit eden unsurlar artmaktadır. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de domuz gribi ortaya çıkmıştır. Kene mücadelesinde izlenilen yanlış politika domuz gribinde de izlenecekse kimbilir daha ne kadar vatandaşımızın canı yanacak kaç ailenin ocağına ateş düşecektir.

Her yıl devlete vergisini ödeyen milletin efendisi köylüye devlet yardım elini uzatmalı, parazit ilaçlarını ücretsiz olarak vermeli köylü de hayvanlarını ilaçlayarak insanların korkulu rüyası kenenin yokedilmesinde yardımcı olmalıdır. Ödediğiniz vergi size yol su elektrik olarak geri dönecek derler ya bugün ödedikleri vergiler köylümüze hayvanlarını ilaçlayabilmesi için ilaç olarak geri dönmelidir.



 
Toplam blog
: 193
: 517
Kayıt tarihi
: 28.02.08
 
 

Sinop doğumluyum, ülkesini ve ulusunu seven bir vatansever, her ay devlete düzenli vergisini ödeyen ..