Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kent (şehir) konseyi

Kent (şehir) konseyi
 

Ekonomi diyagramla yorumlanır


Devleti oluşturan kentlerin (kasaba ve il merkezleri) gelişiminden sorumlu bir kurum yoktur. Yani kentlerin ekonomi yönetiminin sorumluluğu hiçbir kuruma verilmemiştir. Ana metropollerin dışındaki kentlerde başarılı olmuş iş adamları varsa ve kentine sahip çıkmışsa (Gaziantep, K. Maraş Kayseri, Denizli gibi) ancak o zaman o kentin insanları şansı yakalamış-lardır. Böyle bir şansı yakalamamış kentler ise kendi kaderine terk edilmiş durumdadır, bu durumdan da kimse sorumlu tutulmamaktadır. Bu kentlerde yaşayan insanlar milletvekillerine serzenişte bulunsalar bile milletvekillerinin böyle bir yetkisi ve sorumluluğu yoktur. İş arayanlar da; Belediyelere, Üniversitelere veya KİT'LERE yığılmak için gereken tüm kapıları zorlamaktadır.

Bu durumun sonucunda KİT'ler, Belediyeler, Üniversiteler, Diğer kamu kurumları gizli işsizlerle doldurulmakta ve bunu beceren milletvekilleri, belediye başkanları, KİT yöneticileri takdir edilmektedir. Ancak bu nedenle KİT’lerin battığını, belediyelerin maaş ödeyemediğini, devlet bütçesinin açık verdiğini düşünmek bile istenmemektedir.

Tanımladığım olumsuzlukların önüne geçilmesi, problemlerin çözülmesi için bir kenti ve mücavir alanlarının ekonomi yönetimini (koordinasyonunu) üstlenecek KENTİ KALKINDIRMA KONSEYLERİ kurulmalıdır. Bu sorumluluk İl ve İlçe Yerel Yönetim- lerinin koordinasyonuna verilmelidir. Belediye Encümeni ve Meclisi aracılığıyla yönetim alanlarının tüm sosyal sorumluluklarını üstlenen yerel yönetimler yerleşik insanlar tarafından seçildikleri ve seçilenlerin de o kentin insanı olmasından ötürü, Belediye Başkanının doğal olarak Konseyin de Başkanı olmasını gerektirmektedir.

Belediye bünyesindeki Encümen ve Meclisin dışında KENTİ KALKINDIRMA KONSEYİNİN oluşturulması ve bu konseye kentin Sanayi ve Ticaret Odası yönetim kurullarının ve Milletvekillerinin daimi üyeler olarak katılması, kentlerin imkanlarını kullanması konusunda projelerin oluşmasını sağlayarak, atıl kaynakların harekete geçmesini, istihdamın artmasını sağlayarak, kentin ve ülke ekonomisinin gelişmesine sürat kazandıracaktır.

KENTİ KALKINDIRMA KONSEYLERİ bölgesinin ekonomisi ile ilgili gerekli alt yapı çalışmalarını yapması ve projeler oluşturup Merkezi Ekonomi Yönetiminin onayı ile uygulamaya geçirmesi için gerekli hukuki yapı oluşturulmalıdır. Zaten gerektiğinde Merkezi Yönetimce yerel hizmetler için gerekli BİT’LERİ veya özel sektör ortaklığı ile gerekli A.Ş. leri kurma izni Belediyelere verilmektedir.

KENTİ KALKINDIRMA KONSEYİ önerisi gerekli tüm uzmanların katılacağı bir grup tarafından detayları ile tartışılarak uygulamaya geçilebilir. Ülke coğrafyasının büyük kısmını bilen ve bu konularda eksersiz yapmayı hobi edinmiş biri olarak, bu konseyin istihdamın ve refahın gelişimi, bölgeler arası farklılıkların giderilmesi konularına kısa zamanda sürat kazandıracağını net görüyorum.

KADRİ KANPAK

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..