Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '22

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Diş İşlerim

 

Gözümce, gönlümce baktım

Zamanında fırçaladım

Acıya dayanamadım

Diş işlerim, diş işlerim.

Dişler, insanın yaşamında önemlidir. Kimi düşünürlerimizin özdeyişlerinde  (şöyle ya da böyle) dişler de geçer. Kimi güzel sözleri dişler nakışlar. Dilerseniz öncelikle o özdeyişlere göz gezdirip beynimize gönderelim.

DİŞ İLE İLGİLİ İLGİNÇ ÖZDEYİŞLER

Bu memleket bizim! Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak. Ve ipek bir halıya benzeyen toprak... Bu cehennem, bu cennet bizim! Kapansın el, kapıları bir daha açılmasın Yok edin insanın insana kulluğunu. Bu davet bizim!  

Nazım Hikmet Ran

Evvela dişlerimiz döküldü. Sonra saçlarımız. Arkasından birer birer arkadaşlarımız... Şu canım dünyanın orta yerinde. Yalnız başına yapayalnız… Kırılmış kolumuz, kanadımız. Tatlı canımızdan usanmışız!

Bedri Rahmi Eyüboğlu

Diş ağrısı acı verir, ahmaklık acı vermez. Boş bir kafa hayatı sürdürürken boş bir diş kadar zorluk çıkarmaz. O sadece hasar vericidir, ama hiç kimse ahmaklıktan ölmez.

Aliya İzzetbegoviç

Nerede olursan ol. İçerde, dışarıda, derste, sırada. Yürü üstüne üstüne. Tükür yüzüne cellâdın. Fırsatçının, fesatçının, hayının... Dayan kitap ile. Dayan iş ile. Tırnak ile diş ile umut ile sevda ile düş ile…

Ahmed Arif

Bu dişler yok mu, bu muntazam dişler, onların arasından, şimdi bizim konuştuğumuz şeylere benzemeyen ne tatlı sözler çıkardı bilsen.

Sabahattin Ali

Kıskançlık zorlu bir diş ağrısı gibidir. İnsan kıskançlık duydu mu bir şey yapamaz, oturamaz bile. Ancak gidip gelebilir, bir noktadan öbürüne.

Milan Kundera

Herkesin diş fırçası vardır ama dişlerini fırçalamaz bazıları. Akıl da böyle işte; hepimizde var ama kimi kullanmamakta ısrarlı.

C. Palahniuk

Ruhu paramparça eden hiçbir ıstırap; şiddetli bir diş ağrısı, karın ağrısı ya da (sanırım) doğum sancısı kadar gerçek olamaz.

Fernando Pessoa

Allah düşmanıma vermesin inşallah diş ağrısı! Gece yarısı tatlı uykudan azgın bir diş ağrısıyla uyanmayı bir hayal edin hele!

Sait Faik Abasıyanık

Ne söylememi bekliyorsun? Hava aldıkça sızlayan bir diş var içimde. Susmam bundan, konuşmam bundan.

Birhan Keskin

İnsan değişiyor; gençlikte en çetin cevizleri kıran dişler bile, yaşlılıkta ekmek kabuğu kemiriyorlar.

Marie F. Ebner  Eschenbach

İnsanların içinde vicdan denilen bir şey varmış, arada bir sancırmış. Diş, dalak ağrısından betermiş.

Halikarnas Balıkçısı

Ağarsa saçların, belin bükülse / Birer birer hep dişlerin dökülse / Vücudun kurusa kanın çekilse  /  Yine şu gönlümün yârisin benim.

Neşet Ertaş

Diş ağrısı çekenler dişleri sağlam olanları; yoksulluk çekenler de parası çok olanları mutlu sanırlar.

Bernard Shaw

Göze göz, dişe diş dendiğini duydunuz. Ama ben size diyorum ki, kötüye karşı direnmeyin.

Tolstoy

Eğer kalbim, karşılık görmeden sevecek kadar bayağılaşırsa, onu dişlerimle parçalarım.

Napolyon

Oysa gülmeyi seven ağlamaya doğru yol alır; güzel dişler güzel gözleri mahveder.

Victor Hugo

Bazı işkenceler fiziksel, bazıları zihinseldir. Ama diş ağrısı ikisinin birleşimidir.

Ogden Nash

Elbet bulunur bir güzellik çirkinde; inci gibi görünür dişler zencide.

İmam Rabbani

Ne tuhaf, insanın yüreği de meğerse dişleri gibi kamaşırmış.

Refik Halid Karay

Unutmayın, her gülümsemenin ardında keskin dişler gizlidir.

Konfüçyüs

Eğer göze göz, dişe diş istersek; kör ve dişsiz bir millet oluruz.

Martin Luther King

Hepimiz hayvanız, sadece bazılarımızın daha büyük dişleri var.

Adolf Erichmann

Aşk, yoksulluk ve diş ağrısı dışında her şeyi fetheder.

Mae West

Kenetlenmiş dişlerle, özgürlük türküleri söylenmez.

Hint Özdeyişi

Hayat çok kısa dişlerin varken gülümse.

La Edri

Yüreği yufka olur, dişleri seyrek olanın.

Mihail Şolohov

***

GELELİM BAŞLIK YAPTIĞIMIZ KONUMUZA

4 Ocak 2020 tarihinde İstanbul Kent Üniversitesi'ne ‘Rektör’ sıfatıyla atanan saydığım ve sevdiğim Prof. Dr. A.Necmettin Atsü’yü ziyarete gittim. Sonrasında 8 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen “ Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği”ni izledim. Şair Öğretim Görevlisi Nilhan Atsü’nün seslendirdiği, beğeni ve alkış toplayan ‘Özgün Konuşması’nı ve ardından ‘Şunun Şurasında’ başlıklı şiirini hoşlanarak dinledim. O gün “İstanbul Kenet Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi” görüntüsü gözlerime yansıdı!

Kimi gecelerde yoklayarak uykusuz bırakan dişlerimi tedavi ettirmek amaçlı Rektör Sayın Atsü’yle görüştüm. Görevlendirdiği Özel Kalem Müdürü Özge Akkaş’ın rehberliğinde ‘Kent Diş’e kayıt yaptırdım.

Fatih Arpaç, donanımlı aygıttan dişlerimin panoramik filmini çekti ve Sundu. Diş hekimleri Engin Esentürk-Berna Yılmaz birlikteliğinde tanı (yapılacak işlemler) kayda alındı.

Belirtmek gerekirse;  görevliler güler yüzlü, kurum bakımlı ve temiz… Elbette ki, bu olumlu görüntüde Merkezin Müdürü Diş Hekimi Gökhan Yüksel’in takdire değer payı olduğu yadsınamaz! Makamındaki söyleşimizde izlenimlerimi aktararak başarı dileklerimi belirttim. Kendileri de düşüncelerini dile getirdi:

Özellikle kayıttaki danışmanım güler yüzlü, deniz gözlü, içten mi içten ve görevinin bilincinde olan ‘Şiir Kız Semra Baş ile kayıtta ve doktor randevusunda olumlu düzeyde iletişim kurduk. Bu durum, zor olan diş tedavisindeki acımı azalttı, diyebilirim!

Merkezde; Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi, Çocuk Diş Hekimliği, Endodonti, Ortodonti, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi ve Restoratif Diş Hekimliği alanlarında çok sayıda kadro, 48 diş ünitesi ve 2 ameliyathane ile hizmet verilmektedir. Her hastanın ilk muayenesi Oral Diagnoz ve Radyoloji kliniğinde, çeşitli radyolojik görüntüleme teknikleri kullanarak titizlikle yapılmaktadır. Muayene bulguları doğrultusunda belirlenen tedavi planı ile hasta, ilgili kliniklere tedavi amacıyla yönlendirilmektedir.

İlk işleme Prootetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Engin Esentürk rehberliğinde Endodonti Diş Tedavisi Uzman Dr. Gözde Öztürk’ün çalışması ile koltukta yerimi aldım. Köprü söküldü ve gereken işlemler yapıldı.

İzleyen günlerde olumlu iletişim kurduğumuz Trakya’nın güzel ve kaliteli insanı Engin Esentürk, koyduğu tanıya göre gerekli tedavi çalışmalarını sürdürdü. Kimi konularda kendisinden güvenle bilgi aldım.

Ardından yönlendirildiğim Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Pekmezci; beklenen iletişimi, pratik başarısıyla derin kanal ve dolgu işlemlerini gerçekleştirerek zoru başardı!

(Bu kurumdan Mustafa Pekmezci’nin ayrıldığını duydum. Uzun süreçli gözlemlerime göre Kent Diş Merkezinde Mustafa Pekmezci ve Engin Esentürk gibi başarılı bay doktor sayılarının artırılması kaliteyi olumlu yönde etkiler, düşüncesindeyim.)

Randevum sağlanan ve oldukça içten davranış gösteren ’Kim Milyoner Olmak İster’ izlencesinin başaran yarışmacısı Selin Erginer ile tanışma olanağımız oldu. Kendisini içten buldum. Ne ki birlikte çalışmamız gerçekleşmedi. Tanıya göre yapılması gereken zor alan kanal ve dolgu işlemlerimi Gözde Öztürk, köprümü kurma ustalığını Engin Esentürk tamamladılar.

Kent Diş’in Pazarlama Müdürü Medine Acar, güler yüzlü davranışıyla salonda beklediğim sırada tanışmak amaçlı yanıma geldi. Yazılarımı okuduğunu belirtti. Kısa söyleşimiz de oldu. Kurumda sorunum olduğunda yardımcı olacağını da vurguladı. Kendisine teşekkür ederim.

Başta kurumun yöneticileri olmak üzere, sağlığa kavuşturma için çaba harcayan ve iz bırakan adı geçen doktorlarımın yanı sıra; tedavim sırasında doktorların eli, ayağı ve kolu konumunda koşuşturan asistanlarından İrem, Sevda, Tuğçe, Zeynep, Nursel, Çağla Ünlü, Tuğba Kapkın ve burada adını anımsayamadığım tüm görevlilere ayrı ayrı teşekkür ederim ve esenlikler dilerim.

***

Kimi güzel sözlerle yazımızı sürdürelim, diyorum.

DİŞ İLE İLGİLİ İLGİNÇ GÜZEL SÖZLER:

---Ne diş ağrısı, ne dil yarası, etkili olmamıştı hayatımda bana bıraktığın aşk acısı kadar… Sebepsiz değil, ağladığımda gözyaşlarım adını yazıyor kurumuş toprağa...

---Bizim dişimiz, mübarek İngiliz anahtarı gibi. Parçalamaya, öğütmeye, düğüm çözmeye, ısırmaya, canını sıkınca sıkmaya, her şeye yarıyor.

---Eğer ben gülerken dişlerim de gülüyorsa; o zaman ben ağlarken de ağlıyorlar mı acaba?

---Diş fırçalamak, nefes alıp vermek gibidir. Eğer dişlerinizi fırçalamazsanız onları kaybedersiniz.

---Dıştan bakınca inci gibi dişler, arkayı görünce dolgu odası mübarek…

---Güzel dişler ve güzel bir gülümseme hepimizin kalbini ısıtır.

---Yalnızlık, diş ağrısı gibi herkes çekilince gece ortaya çıkar.

---Dış görünüş önemli değil, önemli olan diş görünüşü....

---Çürük bir diş, tüm vücuda acı verir.

*

Konumuzla ilgili özgün bir şiire dönüş yaparak yazımızı yaldızlamak isterim. Dileğim, okunması ve içselleştirilmesidir.

            AĞZIMIZI, DİŞİ TEMİZ TUTALIM.

 

Yurtta ve dünyada önemli sorun,

Ağzımızı, dişi temiz tutalım;

Sevgili kardeşim, çok iyi korun

Ağzımızı, dişi temiz tutalım.

 

Sindirim yolunun, giriş kapısı,

Hazım aygıtının, gözde yapısı;

Lokmanın, güçlü parçalayıcısı

Ağzımızı, dişi temiz tutalım.

 

Her yemekten sonra, ağzını yıka,

Her sabah ve akşam, dişin(i) fırçala;

Fırsat vermeyelim, hiç mikroplara

Ağzımızı, dişi temiz tutalım.

 

Dişimiz çürürse, ağzımız kokar,

Kalp, böbrek, eklemde hastalık yapar;

En çok neden olan, tatlı gıdalar

Ağzımızı, dişi temiz tutalım.

 

Dişimizle sert şey, hiç kırmayalım,

Diş minemizi hiç, çatlatmayalım;

Doktora gitmekten, kaçınmayalım

Ağzımızı, dişi temiz tutalım.

 

                Naim Yalnız

 

                          *         

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..